12 Eylül darbesinden sonra Diyarbakır Cezaevi'nde kalan siyasi tutuklulara uygulanan işkencelerle ilgili soruşturmada kapsamında önemli bir gelişme yaşandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında başvuruda bulunan mağdurları tek tek çağırarak ifadelerini alıyor. Alınan ifadelerde belirlenen isimlerle ilgili de çalışmalar yürütülüyor. Cumhuriyet savcılığı diğer taraftan işkencelilerle ilgili tespitlerini somutlaştırmak için de araştırmalarını sürdürüyor. Savcılığın titiz bir çalışma yürüttüğü ve üzerinde durduğu konulardan biri de dönem tanıkları.

Bu konuda da özel yetkili savcılığının önemli isimlere ulaştığı öğrenildi. Savcılığın ifadelerini almaya hazırlandığı isimler arasında 12 Eylül darbesinden sonra Diyarbakır cezaevinde görev yapmış bir doktor ve savcının da olduğu kaydedildi.

Tanıklıklarını kameraya anlattılar,

Bu doktor ve savcı daha önce 78'liler Vakfı'na ulaşmış ve o dönemde yaşananlara ilişkin tanıklarını kameraya anlatmıştı. 78'liler Vakfı görüntüleri geçtiğimiz günlerde savcılığa ulaştırdı. Özel yetkili savcı Diyarbakır Cezaevinde yaşananları tüm çıplaklığıyla anlatan bu iki tanığı ifadeye çağırdı.

12 Eylül darbesinden sonra cezaevinde kalanlarla ilgili işkence tespit çalışmaları da sürdürülüyor. Mağdurların anlattıklarını bütün detaylarıyla kaydeden savcılık daha sonra onları doktor muayenesine yönlendiriyor. Doktor muayenesinden geçen bazı isimler Adli Tıp Kurumu 'nda muayene olmaları için İstanbul 'a gönderiliyor.

Bu kapsamda şimdiye kadar 20'yi aşkın kişi İstanbul'da Adli Tıp muayenesinden geçti. Muayeneden geçenler içinde işkence izlerini hala vücutlarında taşıyan mağdurlar bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi