Açıklamada, cenaze töreninin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad rejiminin devrilmesini isteyenlerin gösterisi haline dönüştüğü savunuldu. Cenaze törenine katılanların üzerine açılan ateş sonucu ise bir kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı iddia edildi.

Kürt muhalif evinde öldürüldü

Tammo'nun dün ülkenin kuzeydoğusunda, Kürtlerin çoğunlukta olduğu Kamışlı kasabasında evini basan maskeli saldırganlar tarafından öldürülmüştü.

Kürt Geleceği Akımı adlı bir siyasi partinin lideri olan Tammo, Batı ile ilişkilerin geliştirilmesini savunuyordu. Saldırıda El Tammo'nun oğlu yaralanmıştı.

Türkiye kınadı

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de muhalif hareket liderlerinden Meşal Temmo'nun öldürülmesini kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Suriye Kürt Müstakbel Hareketi Lideri Meşal Temmo'nun 7 Ekim günü "menfur bir suikast" sonucunda hayatını kaybetmesinden ve önde gelen muhalif isimlerden Riyad Seif'in kendisini hedef alan bir saldırıda yaralanmasından büyük üzüntü duyulduğu belirtildi.

İstanbul'da da kınandı

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Hayatını kaybeden Temmo'ya Allah'tan rahmet, acılı ailesi ve yakınlarına sabır; yaralanarak hastaneye kaldırılan Seif'e ise acil şifa diliyoruz. Suriye muhalefetinin sindirilmesi amacına yönelik girişimleri ve önde gelen muhalefet temsilcilerini hedef alan saldırılardaki artışı derin kaygıyla karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz. Çoğulcu, demokratik bir toplum ancak çok seslilik ile sağlanabilir. Türkiye, görüşlerini barışçıl yollarla dile getirmeye çalışan Suriye muhalefetini bastırmaya yönelik şiddet uygulamalarının tarihin akışını tersine çeviremeyeceğinin Suriye yönetimince bir an önce idrak edilmesini beklemektedir."

Suriye'de yaşanan olaylar ve Meşal Temmo'nun öldürülmesi İstanbul'da da protesto edildi. Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup, ellerindeki dövizlerle, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Baas rejimi aleyhine sloganlar attı. Grup adına açıklama yapan Suriye Milli Kongresi ve Meclisi üyesi Ömer Şavaf, özgürlük ve hürriyet için mücadelelerinin süreceğini belirterek, "Suriye'deki Baas rejimi ve Beşşar Esad yönetiminin katliamlara devam ettiğini" söyledi. Suriye Kürtlerinin kanaat önderi Meşal Temmo'nun suikast sonucu hayatını kaybettiğini anımsatan Şavaf, Esad yönetiminin baskısı sonucu binlerce masum vatandaşın hayatını kaybettiğini, binlercesinin de hapishanelerde işkencelere maruz kaldığını kaydetti.

Gösterilere katılan halkın hiçbir silahlı eyleme kalkışmadığını ifade eden Şavaf, tüm şiddet eğilimlerine rağmen her türlü ayrımcılığa, silahlanmayla iç savaşa ve askeri dış müdahaleye karşı olduklarını, tek hedeflerinin hürriyet olduğunu vurguladı.

Editör: Haber Merkezi