Mültecileri Sultangazi'de bir gecekonduya yerleştiren kaçakçılar, dışarı çıkmasınlar diye kapıyı üzerlerine kilitleyince facia yaşandı. Gecekonduda çıkan yangından kaçamayan 7 mültecinin cesedi, banyoda yan yana yatar halde bulundu...

İstanbul'un merkezinde, korkunç bir olay yaşandı. Sultangazi'ye bağlı Zübeyde Hanım Mahallesi 1458 Sokak Numara 8'deki, tek katlı gecekondudan saat 03.00 sıralarında dumanların çıktığını gören vatandaşlar, durumu itfaiye ve polise haber verdi. Olay yerine gelen Sultangazi ve Gazi itfaiye ekipleri, çatısında alevler olan gecekondudaki yangını yaklaşık 1 saat süren çalışma sonucu söndürdü. Gecekondunun demir kapısını kırarak içeri giren itfaiye ekipleri, korkunç bir manzarayla karşılaştı.

Cesetlerde yanık izi yok

Tamamen kül olan gecekondunun banyosunda yan yana dizilmiş 7 erkek cesedi vardı. Olay yeri inceleme ekipleri gecekonduda çalışmalar yaparken, cesetler Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin morguna kaldırıldı. Yapılan incelemelerde yanık izine rastlanmadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "Cesetlerde yanma meydana gelmediği anlaşıldı, ancak ölüm nedenleri olay yerinde tespit edilemedi" dendi. Mültecilerin dumandan zehirlenerek yaşamlarını yitirdikleri tahmin ediliyor.

Yunanistan telefonu

7 kişinin, Avrupa'ya kaçmak için insan kaçakçıları tarafından Türkiye'ye getirilmiş mülteciler olduğu belirlendi. Yapılan aramada bir torbada 20 cep telefonu ve bir de defter bulundu. Defterde bir Yunanistan'a ait bir telefon nu-marası olması dikkat çekti. Evde yapılan aramada, ölenlerden 3 kişinin pasaportuna ulaşılırken, ölenlerin Hint uyruklu Amrıt Sıngm (27), Amardçep Sıngm (20) ile Pakistan uyruklu Muhamad Osman (18), Selim Tari (18) ve Mohammad Abaı (20) oldukları açıklandı. Diğer cesetlerin ise kimlikleri yandığı için isimleri henüz belirlenemedi.

İnsan kaçakçıları kiralamış

Görgü tanıkları hayatını kaybeden mültecilerin, gecekonduyu 10 gün önce kiraladıklarını ve mahalle sakinlerine karayollarında çalışacaklarını söylediği öğrenildi. Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmeyi planlayan kaçakların, insan tacirleri tarafından tutulan bu gecekonduya yerleştirildikleri ortaya çıktı. Bunun üzerine polis, evi kiralayanları bulmak için çalışmalara başladı. Evin 10 gün önce Hasan Duman'dan Özgür Yıldırım tarafından kiralandığı ve öğrenildi. Sigara kaçakçılığından sabıkası bulunan Yıldırım'ın daha sonra evi insan kaçakçılığından sabıkası bulunan Halit Karaca'ya kariladığı ortaya çıktı. Polis Duman ve Yıldırım'ı gözaltına alırken, Karaca kayıplara karıştı.

Elektrik kontağından

Mahallelire, ev sahibi Hasan Duman ve Özgür Yıldırım'ın yangın öncesi eve erzak getirdiğini ve daha sonra da kapıyı üzerlerine kilitleyerek oradan ayrıldıklarını söyledi. Mültecilerin "kaçmamaları" için de mülteciler için sıkça uygulanan kapıyı dışarıdan kilitleme yöntemini kullandıkları öğrenildi. Yapılan incelemeler sonucunda yangının elektrik kontağından çıktığı anlaşıldı.

Banyoya sığınmışlar

Soruşturma kapsamında yapılan ilk belirlemelere göre, uyanık olan mültecilerin kaçmak için önce demir kapıya koştuğu ancak kilitli kapıyı açamayınca banyoya sığındıkları ortaya çıktı. Duman nedeniyle baygınlık geçiren arkadaşlarını da banyoya taşıyan mültecilerin, kıyafetlerini çıkartarak ıslattığı ve kapının altına koyarak dumanın içeri girmesini önlemeye çalıştıkları iddia edildi.

15 gün önce İran'dan Türkiye'ye giren facia kurbanlarından geriye bir de yanmış defter kaldı. Defterde Yunanistan'a ait bir telefon numarasısının bulunması mültecilerin Yunanistan'a gidecekleri şüphesini uyandırdı. Ensonhaber

Editör: Haber Merkezi