4500 ABD ASKERİ ÖLDÜ

Washington'da bulunan Pew Araştırma Merkezi'nce yapılan ankete göre, Amerikalı gazilerin yüzde 60'ı Batı'nın dış ilişkiler yerine iç meselelerine odaklanması gerektiğini düşünüyor. Irak'ta 2003 yılından bu yana düzenlenen operasyonlarda yaklaşık 4500 Amerikan askeri ölürken, Afganistan'da 1700 Amerikalı asker hayatını kaybetti. Amerikan hazinesi 2001'den bu yana bu iki savaşa 1 trilyon doları aşkın para harcadı.

SAVAŞIN YARALARINI TAŞIYORLAR

Pew Araştırma Merkezi'nin anketi, bu iki savaşta cephede görev yapmış olan askerlerin yaptıkları görev konusunda gurur duyduklarını gösteriyor. Ancak gaziler savaşın yaralarını taşıyor ve normal yaşamlarına dönmekte güçlük çektiklerini de söylüyorlar.

BÖLÜNMÜŞ TABLO

Verilen savaşların faydası ve bedeli konusunda da görüşler farklı. 11 Eylül sonrası görev yapan askerlerden yarısı Afganistan'da savaşmaya değdiğini düşünürken, Pew destek oranının son 10 yılda istikrarlı bir şekilde düştüğüne dikkat çekiyor. Askerler arasında Irak'ta savaşmaya değdiğini düşünenler ise yarıdan az: Yüzde 44.

Ankete katılan yaklaşık dört bin gazinin yüzde 33'ü ise bu iki ülkede savaşmaya değmediğini söyledi. Pew aynı soruları halkın geneline yönelttiğinde, bu savaşlara değmedi diye düşünenlerin oranının yüzde 45'e yükseldiğini kaydediyor.

Halk arasında her iki savaşa da destek oranları daha düşük.

Siviller arasında Afganistan savaşmaya değerdi diyenler yüzde 41, Irak için aynı görüşü bildirenler yüzde 36 oldu.

Bu veriler, Başkan Barack Obama'nın bütçe açığını kapatmak için savunma önceliklerini yeniden gözden geçirdiği bir ortamda açıklandı.

Bununla birlikte ABD Afganistan'daki görevini sürdürmeyi öngörüyor ve bunun için arkasında kamuoyu desteğine ihtiyacı var.

11 Eylül saldırıları sonrasında başlayan ve hala süren Afganistan operasyonu zaman zaman Vietnsam savaşı ile karşılaştırılıyor. Vietnam savaşının sonuna doğru düzenlenen anketler gazilerin büyük çoğunluğunun savaşmaya değmediği sonucunu ortaya koymuştu.

  

Kaynak:Ensonhaber

Editör: Haber Merkezi