AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, güvenlik güçleri Baltacıların da desteğiyle Rabiatul Adeviyye meydanındaki darbe karşıtı göstericilere ateş açıp, gaz bombasıyla müdahale etti. Müdahale sonrası 120 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 4 bin 500 kişi yaralandı.

Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki sahra hastanesi basın sözcüsü Yusuf Tal'at, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geceden bu yana devam eden olaylarda ölü sayısının 120'ye çıktığını, yaralıların da 4 bin 500'ü bulduğunu belirtti.

Hastane yetkilileri de yaralılardan 300'ünün polisin kullandığı gerçek mermiyle başından ya da göğsünden vurulduğunu, çok sayıda ağır yaralı olması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini belirttiler.

Keskin nişancı iddiası

 Öte yandan Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP)  "Hürriyet ve Adalet Portali" isimli resmi internet sayfası bazı keskin nişancıların Rabiatul Adeviyye meydanı yakınındaki Ezher Üniversitesine bağlı Davet Fakültesi binasına çıkarak göstericilerin üzerine, hedef gözeterek gerçek mermiyle ateş ettiği iddia etti.

misir_8728.jpg

Sitenin haberinde, ayrıca polislerin Rabiatul Adeviyye meydanından  Medinetu'n-Nasr Mahallesi'ndeki sigorta hastanesine getirilen onlarca yaralıyı gözaltına aldığı bildirildi.

Görgü tanıkları meydandakilerin güvenlik güçlerine kaldırım taşlarıyla karşılık verdiğini ve zırhlı araçların meydana girmesini engellemek için barikatlar kurduğunu söyledi.

 Polisin meydana açılan Nasır City'deki çevre caddelerden de göstericilere müdahale ettiği ve zaman zaman gerçek mermi kullandığı iddia edildi.

Meydandaki gösterilere katıldıktan sonra evlerine dönen bazı göstericilere ise Ramses Meydanı ve 6 Ekim Köprüsü'nde saldırı düzenlendi.

 Saldırılardan dolayı Kahire'nin doğusu ile batısını birbirine bağlayan 6 Ekim Köprüsü trafiğe kapatıldı.

''Adeviyye yolunda üzerimize kurşun yağdı''

  Mısır'da Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki saldırılarda yaralanan görgü tanıkları, gazetecilere yaşananları anlattı.

 

Meydan'daki gösterilere katılmak üzere Mansura kentinden geldiğini belirten Ahmed Muhammed Ali (25), gece saat 23.00 sularında Meçhul Asker Anıtı ve Rabiatul Adeviyye Meydanı yakınında yer alan Ezher Üniversitesi'nin Davet Fakültesi civarında bulundukları sırada, karşı tarafa konuşlanmış polis tarafından üzerlerine gözyaşartıcı gaz atıldığını, "Baltacı"ların da av tüfekli saldırılarına maruz kaldıklarını söyledi.

Polise ait zırhlı araçların da üzerlerine sürüldüğünü ve bazı kişilerin ezildiğini aktaran Ali, çevredeki yüksek binalarda bulunan keskin nişancıların da eşzamanlı olarak üzerlerine ateş açtığını iddia etti. Ali, "O sırada büyük bir kargaşa ve itiş-kakış yaşandı. Meydandaki gösterilerin bastırılmak istendiğini biliyorduk ve geri adım atmamakta kararlıydık" dedi.

Koluna isabet eden gerçek mermiyle yaralandığını bildiren Ahmed es-Seyyid  (22) ise 6 Ekim Köprüsü yakınında bulundukları sırada, polis ve "baltacıların" saldırısısına uğradıklarını ifade etti. Saldırıların "son bulacağı umuduyla" biraz geri çekildiklerini ancak saldırının azalmadığını ifade eden Seyyid, "Üzerimize gerçek kurşun yağmaya başladı ve göstericilere ait park halindeki araçlar ateşe verildi" diye konuştu.

Bedri Şakir (43) de 6 Ekim Köprüsü yakınında bulundukları sırada, sivil giyimli kişiler tarafından üzerlerine av tüfekleriyle ateş açıldığını, hemen ardından polisin yoğun şekilde göz yaşartıcı gazlarla müdahalesinin gerçekleştirğini anlattı. Polisin gazla müdahalesinin saat 03.00'a kadar devam ettiğini belirten Şakir, "Ezher ve çevre binaların çatılarından keskin nişancılar tarafından gerçek mermiler de atıldı" şeklinde konuştu.

Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki sahra hastanesi yetkilileri, Mısır güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere müdahalesinde ölü sayısının 120'ye, yaralı sayısının ise 4 bin 500'e yükseldiğini bildirmişti.

63838dc0-f682-11e2-8be8-bd9fd601b736-jpg20130727111202.jpg

 

 

 

Editör: Haber Merkezi