Toprak, törende yaptığı konuşmada, Valiliğin koordinasyonunda sokakta çalışan çocuklara yönelik çalışma yürüten, Risk Altındaki Çocuklar İl Yürütme Kurulu'nun eylem planı kapsamında, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nce yürütülen projenin önemli olduğunu söyledi.

İHMAL VE İSTİSMARLAR

Toprak, çocukların her türlü ihmal ve istismarının önlenmesi konusunun önemli olduğunu, önemli ölçüde sokakta çalışan, çalıştırılan çocukların sayısının azalmasına rağmen, bu problemin hala varlığını sürdürdüğünü kaydetti. Son 15-20 yıl içinde kentte meydana gelen göç olgusuyla bu gibi sorunların kendini gösterdiğini belirten Toprak, şöyle konuştu:

'ŞEHRİN İMAJINI BOZUYOR'

"Özeleştiri de yapmak gerekiyor. Göçün iyi yönetilememesi nedeniyle bu gibi sorunlar kendini gösterdi. Kırsal kesimden gelen ailelerimizin buradaki kent hayatına adaptasyonu, çocuklarının eğitimi ve onların iyi bir şekilde kent hayatına adaptasyonu noktasında demek ki eksikliklerimiz oldu ki bugün bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu sadece kırsaldan kente gelen insanlarımızın sorunu değil, böyle bir yanlış algılamaya da gitmeyelim. Ama kentlerde ortaya çıkan bir sorun. Tüm kamu ve kuruluşlarımızın ilgili birimleriyle canla başla bu konuda ne yapılması gerekiyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Çocuk ihmal ve istismarı önemlidir. Bu noktada yeni tedbirlerde geliştirmek noktasındayız.

'KANUNİ YETKİMİZİ KULLANACAĞIZ'

Biz her şeyin başta anne ve babaların çocuklarına, aile ortamında bakışlarının çok olumlu olmasıyla başladığını düşünüyoruz. Biz çocuklarımızın sorunlarını iyi bir şekilde algılayabilirsek, olumlu bir şekilde yaklaşabilirsek, onların sorunlarını anlama noktasında eğitim alabilirsek, ben inanıyorum ki bu sorunlar dahada azalacaktır. Bu nedenle bu gibi sosyal destek projelerini var gücümüzle yaymalıyız. Aile ve Sosyal İl Müdürlüğümüze bağlı merkezler ile çok amaçlı toplum merkezleri, kadınlarımızın, çocuklarımızın, kızlarımızın 7'den, 77'ye herkesin eğitiminin iyi şekilde gözden geçirildiği, noksanlarının tamamlandığı yerler.".

MENDİL SATAN ÇOCUKLAR

Tüm desteklere rağmen çocukların cadde ve sokaklarda dilenmeye, mendil satmaya, devam ettiğini, bu konuda anne baba kontrolünün çok önemli olduğunu vurgulayan Toprak, "Tüm telkinlerimize, katkılarımıza ve uyarılarımıza rağmen yine de olmuyorsa, istememize rağmen cezai tedbirleri de getirmek noktasında olduğumuzu ve uygulamaya geçtiğimizi ifade etmek istiyorum. Toplumun her bir ferdini iyi bir şekilde eğitebilirsek aklın, bilimin, vicdanın yüreğin sesini bunlara iyi bir şekilde anlatabilirsek, ne istismarı ne ihmali ne kadına yönelik şiddeti, ne de çocukların suç ve suçlulukta kullanılmasının suç ve suçlulukta kullanılarak geleceklerini yok etme konularının olmayacağını düşünüyoruz. İstismarsız şiddetsiz günler diliyorum" dedi..

 41 ÇOCUĞUN AİLESİNE UYARI

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Oktay Taş ise, yapılan her türlü çalışmaya yardıma ve desteğe rağmen çocuklarını sokakta çalıştırmaya devam 41 çocuğun ailesine tebligat yapıldığını, çocuğunu sokakta çatıştırmaya ve dilendirmeye devam eden ailenin 4 çocuğunun da 5395 sayılı çocuk koruma kanunu kapsamında ailelerinden alınarak koruma ve bakım altına alındığını bildirdi. Konuşmaların ardından eğitimlerini tamamlayan kişilere sertifikaları verildi...

Toprak, ailelerin çocuklarına sahip çıkmaması halinde çocukların ellerinden alınacağını söyledi...

Editör: Haber Merkezi