Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu, “Alkol Kontrolü Stratejileri” kitabını yayınladı. Kurum uzmanlarından Sebahattin Kuş`un hazırladığı kitapta, başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyanın alkolle mücadelesindeki ilgili mevzuatı bir araya getirilirken, Türkiye`de alkolle mücadelenin 2020 yılına kadar olan bölümünü düzenleyen stratejik planına da yer verildi. Kitapta, kitabında, aralarına almaları için onlara benzemeye çalıştığımız AB ülkelerinin alkolde geldiği noktayı gösteren dehşet verici rakamlar yer aldı.

2020 ULUSAL ALKOL KONTROL EYLEM PLÂNI
Kitabın önsözünde, alkolle mücadelede yol gösterme stratejilerini ortaya koymak amacıyla kitabın yayınlandığı belirtildi. Kitapta, şöyle denildi: “Bu kitapta ülkemizin de içinde yer aldığı Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ve küresel olarak Dünya Sağlık Örgütü Dünya Sağlık Asamblesi tarafından 1993 yılından başlamak üzere 2020 yılına kadar olan süreçte üye devletlere alkol kontrolünde yol gösterme amacı taşıyan alkol kontrolü stratejileri ele alınmıştır. Bu kitap, kurumumuzda alkol kontrolüne ilişkin yapılacak düzenleme ve uygulama çalışmaları ile özellikle de Sağlık Bakanlığı ve kurumumuzun koordinasyonunda yürütülen Ulusal Alkol Kontrol Programı ve Eylem Planı oluşturma çalışmaları için önemli bir kaynak olma misyonu taşımaktadır.”

İÇENDEN ÇOK ÇEVRESİNDEKİLERZARAR GÖRÜYOR
Dünya Sağlık Örgütü ve bilim insanlarının çalışmalarının, alkol kullanımının insan sağlığını ciddi düzeyde bozucu etkilerini tüm delilleriyle ortaya koyduğu kaydedilen kitapta, şu bilgilere yer verildi: “Bunun yanı sıra, alkol kullanımının sosyal ve ekonomik yönlerden yıkıcı etkileri her geçen gün artmakta ve gün yüzüne çıkmaktadır. Alkol; suç işleme, trafik kazaları, aile içi şiddet ya da devlet kaynaklarının tüketilmesi yoluyla içen kişiden çok diğer insanlara da zarar vermektedir. Alkole maruz kalma arttıkça, bozulan yaşam kalitesi üzerindeki etkisi de artmaktadır. Alkol sebebiyle azalan verimlilikten dolayı ekonomik etkililik zarar görmektedir. Alkol ilişkili bir durumdan kaynaklı ölümün gerçek riski, basit bir şekilde bir ömür boyu tüketilen alkol miktarı, özellikle riskli olan çok alkol içildiği sarhoşluk durumları ile artmaktadır. Başkasının alkol kullanmasından meydana gelen zararın, alkolden kaynaklı sosyal maliyetleri ikiye katlama ihtimali vardır. Bundan dolayı alkolün zararlı kullanımının harici etkisi ve maliyetleri, sigara içme (çevresel tütün dumanı) ile ilişkili olan zarardan önemli derecede daha büyük olup, yasadışı maddelerin verdiği zarardan da çok daha büyük olabilmektedir.

AB GSMH`NİN YÜZDE 5`İ ALKOLE GİDİYOR
Temel sağlık hizmetlerinin müdahalesi, bireysel alkol tüketimini yüzde 25 ila 35 arasında ve aşırı içicilerinin oranını da yüzde 45 oranında azaltmaya yardımcı olabilir. Bölge dahilindeki toplam hastalık yükünün yüzde 9`undan alkollü ürünler sorumludur. Alkolün verdiği zarar, bölgenin doğu kısmında özellikle yüksek olup, burada 1990`larda meydana gelen ortalama yaşam süresindeki azalışın büyük bir oranından sorumludur. Avrupa Bölgesinde kasıtlı veya kasıtsız yaralanmadan kaynaklı bütün ölümlerin yüzde 40 ila yüzde 60`ı alkol tüketimine dayandırılmaktadır. Alkol kullanımı ve sarhoşluk, aşırı içme ve alkol ilişkili sosyal sorunlar gibi alkole bağlı zararlar, özellikle batı Avrupa`da ergenler ve gençler arasında yaygındır. Tıbbi masraflar, artan morbiditenin sebep olduğu kaybolan verimlilik ve üretkenlik, yangın ve mala mülke gelen hasar masrafları ve erken mortalite kaynaklı kaçınılmaz gelir sebebiyle alkolün verdiği zarar bireyler, aileler ve toplum üzerinde önemli bir ekonomik yük getirmektedir. Alkolün topluma maliyetinin gayri safi milli hasılasının (GSMH) yüzde 2 ila yüzde 5`i arasında olduğu tahmin edilmektedir. Avrupa, alkolün verdiği zararı azaltma eylemlerinin en önde giden aktörüdür.”

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ 2010`DA MÜCADELE STRATEJİSİNİ ONAYLADI
Avrupa Komisyonu`nun 2006 yılında “Alkol Metni” yayınlayarak bir dizi eylemi hayata geçirdiği kaydedilen kitapta, “Avrupa Komisyonu, gençleri, çocukları ve doğmamış bebekleri korumaya odaklanarak alkole bağlı zararın azaltılmasında; alkole bağlı karayolu kazalarının sebep olduğu yaralanma ve ölümleri azaltmada; yetişkinler arasında alkole bağlı zararı önlemede ve işyerindeki olumsuz etkiyi azaltmada; zararlı ve tehlikeli alkol tüketiminin etkisi hakkında bilgilendirme, eğitim verme ve farkındalığı arttırmada ve AB düzeyinde ortak bir kanıt temeli oluşturma ve sürdürmede üye devletleri desteklemek için bir AB stratejisi bildirimini başlatmıştır. Nihayet, Dünya Sağlık Örgütü 63`üncü Dünya Sağlık Asamblesi alkolün zararlı kullanımını azaltmak amacıyla küresel stratejiyi onaylamıştır” denildi.

TAPDK GELİŞMELERİ İZLEYİP UYGULUYOR
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu`nun 4733 sayılı Kanundan kaynaklanan alkol ve alkollü içkiler piyasalarını düzenleme ve denetleme temel görev ve yetkisinin, yine yasayla verilen alkol tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ve tıbbi nitelikteki zararlı etkileri önleyici düzenlemeleri yapma ve gerekli tedbirleri alma görev ve yetkisi ile birlikte değerlendirilmesi gerekli olup, alkol kontrolü alanında yapılan ve yapılacak çalışmalarda yararlanılan ulusal ve uluslararası strateji belgelerine ilişkin kaynaklar Tütün ve Alkol Kontrolü Daire Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalar neticesinde kitap olarak yayınlanmakta. Alkol kontrolüne ilişkin olarak ilki 2011 yılında basılan ‘Dünyada ve Türkiye`de Alkol Kontrolü Politikaları` isimli kitap yayınlanmıştı. Kitapta, dünyada ve ülkemizde uygulanan alkol kontrolüne ilişkin politikalar hakkında incelemeler yapılmış ve konuya ilişkin oldukça ayrıntılı bilgiler verilerek, ülkemizde alkol kontrolüne ilişkin yapılan mevzuat düzenlemelerinin uluslararası dayanakları ve örnek ülke uygulamaları ortaya konulmuştu.

AB VE TÜRKİYE`DEKİ ÖNLEMLERDEN BAZILARI
AB Alkol Metni`nde yer alan ve pek çoğu Türkiye`de de uygulanan ya da uygulanmaya başlayacak olan önlemlerden bazıları şunlar: “Daha kapsamlı bir yasağın yürürlükte olmadığı durumlarda, reklamların ürün bilgisi ile sınırlandırılması ve görünüşünün yetişkinlere yönelik basılı medya ile sınırlandırılması. Reklamın serbest olduğu bölgelerde, alkolün etkilerini övme ve yüceltmeyi ve alkol reklamlarında gençlerin kullanılmasını engelleyen bir reklam kanunu çıkarılması. Özellikle çocuklar ve gençlere cazip gelebilecek alkollü ürünlerin tanıtım ve reklamını önleme amacıyla bir uygulama kural ve esaslarının hazırlanması. İçki endüstrisinin gençlerin her türlü boş zaman faaliyetlerine sponsor olmasının yasaklanması. İçki endüstrisinin sporlara sponsor olmasına kısıtlamalar getirilmesi. Alkol festivalleri ve bira içme yarışmaları gibi alkol tüketimini teşvik etmeye yönelik hazırlanmış etkinlikler için sıkı yönetmelikler çıkarılması.”

YENİ AKİT

Editör: Haber Merkezi