Ramazan ayında Kur`an-ın okunup, anlaşılmaya ve onunla amel edilmesi gerektiğini belirten alimler, İslam ümmetinin kurtuluşunun Kur`an-da ve sünnette olduğunun altını çizdi.

Müslümanların özlemle beklediği Ramazan ayı, 28 Haziran Cumartesi günü idrak edilecek. Ramazan ayının feyz ve bereketinden gereği gibi istifade edilebilmesi için tavsiyelerde bulunan alimler, bu ayda bol bol Kur’an-ın okunması ve onunla amel edilmesi gerektiği tavsiyelerinde bulundu.

Ramazan ayı münaebetiyle Müslümanların yapması gerekenler hakkında bilgilendirmede bulunan bölge âlimlerinden Molla Osman Teyfur yeni bir Ramazan ayına girdiklerinden dolayı Allah’a hamd ederek Ramazan ayının 11 ayın sultanı olarak kabul edildiğini hatırlattı.

 

  Ramazan ayının Müslümanlar için büyük bir fırsat olduğunu ifade eden Teyfur, Ramazan ayını Allah’ın rızasına ve Peygamberin sünnetine uygun yaşayacak olmanın çok önemli olduğunun altını çizdi.

“HAKKIYLA RAMAZAN’I YAŞAMALI VE ONDAN BESLENMELİYİZ”

Teyfur Müslümanların Ramazan’da mutlaka hakkıyla nasiplenmesi gerektiğini ifade ederek, “Şeytanların zincirlere vurulduğu bu ayda nefislerimizi terbiye etmek, ıslah etmek, mutmain bir nefse sahip olmak için hakkıyla Ramazan’ı yaşamalı ve ondan beslenmeliyiz. Çünkü Allah Resulü, ‘senin en büyük düşmanın iki yanın arasında olan nefsindir’ diye buyuruyor. Nefsimizi ıslah etmek, terbiye etmek çok önemlidir. Bunun içinde Ramazan ayı çok önemli bir zaman dilimidir.” dedi.

“ALLAH’IN RIZASINI GÖZETEREK ORUCUMUZU TUTMALIYIZ”

Oruç tutularak nefislerin terbiye ve ıslah edilebileceğine dikkat çeken Teyfur, “Nefsin en zayıf olduğu vakit aç olduğu zamandır. Ramazan bu noktada bizim için çok önemlidir. Allah’ın rızasını gözeterek orucumuzu tutmalı ve mutlaka nefsin kötü hasletlerinden bir şekilde arınmak zorundayız. Ramazan oruç ayıdır. Allah biz Müslümanlara yılda bir ay yani Ramazan ayında oruç tutmamızı farz kılmıştır. Sıhhati yerinde olan ve aklı yerinde (baliğ) olan her Müslüman mutlaka bu ayı oruç tutarak geçirmelidir. Onun için mutlaka bizler bu farzı yerine getirmek zorundayız. Nefsin, şeytanın vesveselerine aldanıp bu farzdan uzak durmak bir Müslüman’a yakışmaz.” ifadelerini kullandı.

“KUR’AN-I OKUMALI, ANLAMAYA ÇALIŞMALI VE ONUNLA AMEL ETMELİYİZ”

Gelen her Ramazan’ın Müslümanlar için bir fırsat olduğunu vurgulayan Teyfur, “Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor. Geçen yıl olup da bu Ramazan’da olmayan ve ölen birçok Müslüman’ı görürüz. Rabbimiz tekrar bizi Ramazan’a ulaştırdığı için bunu kendimize fırsat bilerek Ramazan ayımızı eda etmeliyiz. Ramazan ayı Kur’an ayıdır. Çünkü Kur’an bu ayda nazil olmuştur. Onun için mutlaka Müslümanlar her zamankinden daha fazla bu ayda Kur’an-a önem vermeli, Kur’an-ı okumalı, anlamaya çalışmalı ve mutlaka onunla amel etmeliyiz. Yoksa sadece kendimizi aç bırakıp bu ayı geçirirsek, hakkıyla oruç tutmamış oluruz.” diye konuştu.

  “KURTULUŞ; KUR’AN-DA, İSLAM’DA VE SÜNNETTEDİR”

Kur’an-ı Kerim’i bilmeyenlerin Ramazan ayında mutlaka Kur’an-ı öğrenmeye çalışmasını önemle tavsiye eden Teyfur hoca, “Kur’an-ı Kerim’i bilmeyenler bu ayda öğrenmeye çalışmalı, bilenler okumalı, okurken tefekkür etmeli, anlamaya çalışmalı, emirleriyle amel etmelidir ve Kur’an-ın yolunu kendine yol edinip insanları bu yola davet etmelidir. Çünkü hepimizin kurtuluşu hiç şüphesiz Kur’an-da, İslam’da ve sünnettedir. Onun için muhakkak bir daha Kur’an-a dönmeli ve gönlümüzü Kur’an-a açmalıyız. Ramazan bir okuldur. Mutlaka kendimizi bu okulun bir öğrencisi kabul edip ona göre ruhumuzu, nefsimizi, hayatımızı terbiye etmeliyiz. Çünkü gerçekten Ramazan ayı çok önemli imkânlar sağlıyor bize. Ramazandan gereken fırsatları alıp kendimizi şeytana karşı mücehhez hale getirebiliriz ve bundan sonra da yıl boyunca şeytan ve tuzaklarıyla mücadele edebiliriz. Aksi halde şeytanlarla mücadele edemeyiz.” diye belirtti.

 

“AÇ OLANLARI DÜŞÜNMELİ, DAHA FAZLA İNFAK ETMELİYİZ”

Ayakta durabilmek ve şeytana karşı zafer kazanabilmek için mutlaka Ramazan ayı boyunca güzel ahlakla ve İslami ahlakla ahlaklanılması gerektiğini söyleyen daha sonra, “İslam’a göre kendimizi terbiye etmeli, ilmimizi, amellerimizi, ihlâsımızı, takvamızı artırmalı ve bu şekilde Ramazan’ı geçirmeliyiz. Böyle yaptığımız vakit Ramazan’dan hakkıyla faydalanmış oluruz. Ramazan Müminlerin cömert olduğu bir zaman dilimidir. Onun için her zamankinden daha fazla infakta bulunurlar. Aç kalarak, aç kalan insanların dertlerini dertlenmiş olurlar. Onun için kendimizi aç bırakırken mutlaka aç olanları düşünmeli, onlara el uzatmalı ve her zamankinden daha fazla infak yapmalıyız.” İfadelerine yer verdi.

“İSLAM İÇİN, MÜSLÜMANLAR İÇİN BOL BOL DUA EDİN”

Teyfur Ramazan ayının mübarek bir ay olduğu için duaların bu ayda daha fazla makbul olduğuna da dikkat çekerek, “ Özellikle iftar saatinde dualar makbul olur. İftar saatinde mutlaka İslam ümmetinin içinde bulunduğu durumdan kurtulması için kardeşlik ve muhabbetin biz Müslümanlar arasından hakim kılması için yüce Allah’a bolca dua etmeliyiz. Hem kendimiz hem ailemiz ve hem de tüm Müminler için dualarda bulunmalıyız. Çünkü gerçekten büyük bir fitne ile karşı karşıyayız. Allah korusun bu fitne hepimizi tüketebilir. Müminlerin birbirleriyle İslam’ın ön gördüğü şekliyle ilişki kurması çok önemlidir. Fakat bunlar ne yazık ki her gün biraz daha aşındırılıyor. Artık İslam coğrafyası kan deryasına dönüşmüş durumdadır. Kendilerini Müslüman olarak görenler birbirlerine düşmüşleridir. Bu ümmet için en kötüsüdür. Bu durumdan kurtulmak için dua etmeliyiz.” İfadelerini kaydetti. (M.Fatih Akgül)

Editör: Haber Merkezi