Arakan'da yaşayan Rohingya Müslümanları konusunda önde gelen araştırmacılardan olan ve "Arakan Projesi" adlı girişimin direktörlüğünü yürüten Lewa, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, uluslararası aktörlerin, hem Myanmar hükümetine baskı yapmayı sürdürmesi, hem de kurbanlara yardım etmesi gerektiğini belirtti.
Arakan eyaletinin oldukça karmaşık bir yapısı olduğunu, farklı etnik ve dini grupların burada bir arada yaşadığını belirten Lewa, Rakhine Budistlerinin eyalet nüfusunun üçte ikisini oluşturduğunu, "vatansız" Rohingya Müslümanlarının ise azınlık durumunda olduğunu söyledi.
Lewa, "Myanmar'daki en önemli sorunlardan biri devletin yalnızca 'yerli' tanımına uyan insanları resmi düzeyde tanıması, ülkedeki diğer dilsel, etnik ya da dini azınlıkları ise görmezden gelmesi" diye konuştu.
"Rohingya Müslümanları ister yüzyıldır, ister yüzyıllardır orada yaşıyor olsunlar, fark etmez. Onların da hakları olmalı, onlar da vatandaş sayılmalı" diyen Lewa, sorunun bir günde çözülemeyeceğini, ancak hükümetin iki topluluğun katılacağı, onları yakınlaştıracak ve ilişki kurmalarını sağlayacak bir girişimi destekleyebileceğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi