Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı üzerinde son konuşmalarda hükümet adına söz alan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın konuşmasını desteklediğini belirterek, önemli olanın Türkiyeli olabilmek olduğunu söyledi.
     Akyıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Arınç'ın dün mecliste yaptığı konuşmayı değerlendirerek, Türk, Kürt, Laz, Çerkez herkesin bu toprakların insanları olduğunu belirtti.
     ''Arınç'ın konuşmasını destekliyorum. Önemli olan Türkiyeli olabilmektir'' diyen Akyıl, herkesin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu, insanların birbirine saygı göstermesinin önemli olduğunu, kendisi için bir insanın dili, ırkı, renginin önemli olmadığını aktardı.
     Kendisinin Diyarbakırlı ve Kürt olduğunu belirten Akyıl, ''İnsanlar tercihine göre isterse kendilerini Türk, Kürt, Laz, Çerkes olarak ifade etsin. Önemli olan Türkiyeli olabilmektir'' dedi.
     Diyarbakır TV 21 Genel Yayın Yönetmeni Taner Özbay da Arınç'ın kimlik konusundaki konuşmasını takdirle karşılamak gerektiğini, Arınç'ın bu konudaki duruşunun net olduğunu söyledi.
     Özbay, ''Daha önce de benzer sözler söylenmişti. Ancak sayın Arınç'ın sözleri üzerinde durması gereken husus Kürtlerle Anayasal haklar konusudur. Arınç, 'vereceğiz, çıkaracağız' diyor. Haklar denince Sayın Arınç, neyi kastediyor, bunu bilmiyoruz. Özellikle haklar ve talepler konusundaki konuşmanın altının doldurması gerekiyor.''
     Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ''Kürtlerin varlığı en az bin seneden beri bir gerçektir. Bunu inkar edemezsiniz'' sözlerinin atılacak yasal ve somut adımlarla kendini göstereceğini belirterek, ''Aksi takdirde bu sözler, Kürtler açısından gönül okşayıcı olmaktan öteye gitmez. Bu konuda yasal düzenlemelerin yapılması gerekir'' dedi.
 

Editör: Haber Merkezi