ASKIDA EKMEK
 
 Bismil'de İstasyon caddesiyeni adıyla Özgürlük bulvarı  Deniz banka yakın Ekmek almak için bir fırına giriyorum, fırının giriş kapısına bir askı koyulmuş, poşette asılı birkaç ekmek. Ekmek almak için beklerken askıda öylece asılı duran o ekmeklere takılıyor gözlerim.
__Pardon o ekmekler nedir? Diye soruyorum.
__Ekmek ihtiyacı olan fakir insanlar için onlar. Ekmek almak için gelen bazı müşterilerimiz bir tane de askıya bırakmak için alır. İhtiyacı olan gelir alır askıdan ekmeğini, dedi.
 
‘Çok güzel bir uygulama olmuş, bir tane de askı için alayım, lütfen, dedim.
 
BİSMİL'DE ASKIDA KAHVE VEYA ÇAY UYGULAMASI OLSA 
 
‘’Askıda Kahve’’ çok eski bir İtalyan geleneğiydi. Okuduğumda çok etkilenmiş, ne güzel gelenekler var şu dünyada dedirtmiştim.
 
Bu geleneğe göre herhangi biri kafeye  girer ve  " due caffee, uno sospeso" ( iki kahve biri askıda) der. Adam iki kahve parası öder, bir kahve içerek çıkar. Askıda kahveler için kapının girişinde bir pano vardır. Garson panoya askıda kahve olduğunu belirten bir kağıt iliştirir. Sonra bir adam girer kafeye, bana bir kahve askıda olsun, der. Garson bu adamın kahvesini de hazırlar aynı özenle ve içmesi için uzatır, sonra da panodaki kağıtlardan birini çıkarır. Ne kahve ısmarlayan kime ısmarladığını bilir ne de kahvesini içen; hiç kimseye minnet etme duygusu yaşamaz.  Askıda kahve panosunun da kafenin dışında olması kahve içmek isteyeni zor durumda bırakmaz. İçeri girip de ‘’Askıda kahve var mı?’’ diye sormak zorunda kalmaz. Kapının girişindeki panodan görür olup olmadığını ve gönül rahatlığıyla girip kahvesini söyler. Bütün inceliğiyle düşünülmüş bir gönül alış - verişi.
ASKIDA EKMEK UYGULAMASI 
 
Bismil'de çok sayıda Süriye'li vatandaşta var, onların içinde onurlu olanlar çoktur. Süriyelileri çarşıda gören dilencilerden sadece görmeyin, Süriyeli vatandaşın belki parası yoktur. Belki akşam aç yatıyordu. 
 
Askıda ekmek de uygulamasıda güzel bir uygulama. Ne hoş, bir geleneği sürdürmeye çalışmak! Bu gelenek her toplumda baş tacı edilip sürdürülmeli bence.
Bir ekmek parası diye dilenenler, gerçekten bütün derdi ekmekse eğer bunu dile getirip dilenmek zorunda kalamayacak. Gidip fırındaki askıdan alacak ekmeğini.
Toplumsal dayanışmanın ne güzel bir örneğidir bu; ekmeğini paylaşabilmek. 
 
Bu yazıyı okuyan sen! Alış-veriş yaptığın fırınla paylaş lütfen! Paylaş ki yediğin ekmeği paylaşabilme fırsatı sun daha çok insana.
 
M.ÇELEBİ