"BMJ Open" dergisinde yayınlanan araştırma raporunda, yaşları 70 ile 92 arasında değişen risk grubundaki yaklaşık 500 kadının durumlarının 5 yıl boyunca incelendiği, araştırmanın başında ve sonunda gerçekleştirilen 2 testle, kadınların zihin kapasitelerinin ölçüldüğü belirtildi.

İsviç'te yapılan bir araştırmanın test sonuçları üzerine değerlendirmelerde bulunan Dr. Silke Kern, bu süre boyunca aspirin kullanan kadınların, kullanmayanlara oranla zihin kapasitelerinin daha iyi çıktığını saptadıklarını söyledi.

Kalp hastalığı yüksek kadınları her gün aspirinle tedavi etmenin kolay olmadığına değinen Kern, kadınların entelektüel seviyesine göre çevreye uyumunu ölçen mini zihinsel durum testine (MMSE) tabi tutulduğunu kaydetti.

Test sonuçlarına göre, aspirinin, kalp krizi veya inme riski yüksek olan kadınlarda kavrama yeteneğinde değişim yaşanma olasılığını düşürdüğünü ifade eden Kern, bunama oranlarının da bir nöropsikiyatrist tarafından kontrol edilmesine rağmen herhangi bir değişim yaşanmadığını bildirdi.

 A.A

Editör: Haber Merkezi