Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı bir TV programında doğal gaz ve elektrik fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Doğal gazda Türk Akım ve TANAP'ın devreye alındığını belirten Dönmez, "Ayrıca, Karadeniz'de Mavi Akım, Azerbaycan'dan ve İran'dan gelen boru hatlarının yanında, bir de bunlara, iki tane yüzer LNG terminali ekledik. Doğal gaz yeraltı depolamada ise 4 milyarın biraz üzerinde depolama kapasitesine sahibiz. Depolama tesisi büyük oranda dolu, önümüzdeki ay tamamını doldurmuş olacağız. Bu anlamda teknik olarak herhangi bir sorun yok." dedi.

Doğal gazda bir talep artışının olduğunu ifade eden Dönmez, geçen yıl yaklaşık 48 milyar metreküp doğal gazın tüketildiğini hatırlattı.

Bu yıl 10 milyar metreküp daha fazla tüketim olacağını tahmin eden Dönmez, "İki sebepten doğal gazda talep artışı var. Birincisi bu yıl kurak geçiyor dolayısıyla hidrolikten ürettiğimiz elektrik nispeten azaldı. Bunu dengeleyebilmek için de doğal gaz santralleri daha fazla çalıştırıldı. İkincisi, sanayide ciddi bir kapasite kullanım oranı yakalanmış oldu. Biliyorsunuz, şu anda ihracat verileri de bunu destekliyor. Oradaki talep artışıyla birlikte yaklaşık 8-10 milyar metreküp ilave bir talep söz konusu." diye konuştu.

Dönmez, "Bu yılki doğal gaz talebinin bir kısmını mevcut kontratlardan bir kısmını da LNG tedarik etmek suretiyle karşılayacağız. Bu yılı, tedarikçiler de sevkiyat programlarına uyduğu takdirde, sıkıntı yaşamadan atlatmış olacağız." diye ekledi.

"Zamların tamamı faturalara yansıtılmıyor"

Türkiye'de hane halkı bazında doğal gazda ilk 6 ayda yüzde 6 artış, temmuzda yüzde 12 olmak üzere toplamda yüzde 18'lik bir fiyat artışı yapıldığını belirten Dönmez, bunun elektrikte ise ocakta yüzde 6, temmuzda da yüzde 15 olduğuna hatırlattı.

Dönmez, "Oluşan maliyetlerin hepsi hane halkı, küçük tüketici ve esnafa yansıtılmıyor. Doğal gaz ve elektrikte bu, neredeyse yarıya yakındır. Başka bir ifadeyle devlet faturanın yarısını karşılıyor demektir. Bu çerçevede uygulamalar devam edecek." ifadelerini kullandı.

Petrol fiyatları ve ürünlerindeki fiyat artışlarının doğrudan pompaya yansıtılmaması için bir mekanizma geliştirildiğini belirten Dönmez, "Devlet, aslında vergi gelirlerinden fedakarlık yapıyor. Sadece bu yıl için bu fedakarlık 52 milyar lira oldu. ÖTV'den tahsil etmesi gereken gelir, vatandaşa bırakılmış oldu. Yıl sonuna kadar bu rakam daha da artacaktır. Eşel mobil sistemi de yürürlükte, bu kapsamda vatandaşımızı desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi