Şahin, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörlüğünde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, 2012 yılı, Doğu ve Güneydoğu stratejisini belirlemek üzere, ağırlıklı olarak bölge illerindeki üniversitelerin olmak üzere, rektörlerle bir araya geldi.

AK Parti Gaziantep milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu, Derya Bakbak, Mehmet Erdoğan, Nejat Koçer, Bakanlığın üst düzey yöneticileri ile Vali Erdal Ata'nın de yer aldığı toplantıda konuşan Şahin, ''önce insan'' diyerek, ''insanı yaşat ki devlet yaşasın'' anlayışıyla çıktıkları millette hizmet etme yolculuğunda, önemli bir aşamada olduklarını söyledi.

Güçlü ekonomi, ileri demokrasi ve güçlü toplum hedeflerine ulaşabilmek noktasında hem gelinen noktanın değerlendirilmesi, hem de gelecek vizyonu açısından bu toplantıyı yapmayı planladıklarını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

''Biz milletvekili arkadaşlarımızla ve bakanlığın üst düzey yöneticileriyle buradayız. Müsteşarımız 5 genel müdürümüz şu anda sizinle yapılacak olan toplantıda sizden gelecek bilgiler doğrultusunda bakanlık politikalarını belirlemek adına bu toplantıdayız. Tabii 61. hükümetin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak yaklaşık 2 ay önce görevlendirildim. Görevi alır almaz bakanlığımızın sosyal restorasyon dediğimiz kısmı, yani sosyal politikalar kısmını, gelinen noktadan ileriye nasıl taşıyabiliriz diye baktığımızda, önce Doğu ve Güneydoğu'ya gezilerimizi başlattık. Bakan olduktan sonra ilk gezimizi Hakkari'ye yaptık. Hakkari'den sonra Van'a, Tunceli'ye, Diyarbakır'a geçtik. Önümüzdeki hafta da bu kapsamda Şanlıurfa'da bölgenin valilerini bir araya getireceğiz ve onlarla bu çalışmaları tamamlayacağız.''

Şahin, 2012'ye ilişkin olarak Ankara'da oturup Doğu ve Güneydoğu ile ilgili planlama yapmak istemediklerini dile getirdi.

Sosyal politikaların,insan merkezli politikalar olduğunu, bu nedenle orayı bilen, yaşayan, oranın havasını soluyan bilim adamlarının düşüncelerini önemsediklerini ifade eden Şahin, şöyle devam etti:

''Çünkü kalkınmanın özü birey. Sizler bizim en büyük zenginliğimizsiniz ve bu aşamalara gelebilmek için bu makamlara gelebilmek için verdiğiniz çok önemli bir mücadele var, çok ciddi bir eğitim altyapınız var, çok önemli bir yönetim kabiliyetiniz var. Doğu ve Güneydoğu Bölgesi için de çok önemli bir alan tecrübeniz var. Hem sahayı biliyorsunuz, hem işin tecrübesini biliyorsunuz. Bu ikisi birleştiği zaman da bizim bakanlığımız bünyesinde vereceğiniz desteği çok önemsediğimiz için ilk toplantımızı da bu manada sizinle yapmayı uygun gördük.''

-DOĞU VE GÜNEYDOĞU STRATEJİSİ-

Bakan Şahin, toplantılarını ve çalışmalarını tamamlayacaklarını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Bakanlar Kurulu'nda söyledikleri, 2012 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Doğu ve Güneydoğu stratejisini oluşturacaklarını belirtti.

Bugün Doğu ve Güneydoğu'da terörle mücadeleyle ilgili, güvenlikle ilgili bir çok şey yapıldığını, bu sorunun çözümünde yalnızca güvenlik boyutu değil, özgürlük alanlarını genişletmenin ve sosyal politikaların da çok önemli olduğunu dile getiren Şahin, şunları anlattı:

''Yani yaşama dokunmanın, kadının yaşamına, gencin yaşamına, insanın yaşamına dokunmanın en az o kadar önemli olduğunu gördük. Ve orada birebir yaptığımız görüşmelerde çok farklı planların, projelerin ve çok farklı bir vizyonun bize sunulduğunu ve önerildiğini görünce bunun hızlı bir organizasyonunu yapmamız gerektiğini düşündük. Bu nedenle bakanlık olarak sizden gelecek her türlü bilgiyi önemsiyoruz. Büyük bir bilgi birikimi ve tecrübe olarak sizi görüyoruz. Sosyal politikalarda hakikaten dünya vizyonunu yakalamış Boğaziçi gibi Hacettepe gibi ODTÜ gibi üniversitelerimizden de buraya arkadaşlarımızı davet ettik.

Burada önemli olan bu çıkacak fikirlerin politikaya dönüşmesi. Yani kağıtta kalmadan çıkan fikirlerin bir bakanlık politikasına dönüşmesini çok önemsiyoruz. Bunun için de tabii 2012 bütçesinin onay zamanı geldi. Bir taraftan kendi bakanlığımızın bütçesini yapmaya başladık. Fakat bir projenin hayata geçebilmesi için mutlaka finansının karşılığında yer bulması gerekiyor ki, bir an önce hayata geçebilsin. Müsteşarımız ve genel müdürlerimizle herkesin kendi görev alanı içerisinde Doğu ve Güneydoğu politikasında yapacağımız plan ve projenin bütçeleme maliyetini de parlamento açıldığı zaman bunun bütçesinin içine koymak istiyoruz. Bunu yapmamız için de, sizinle beraber, ne yapmamız gerektiğini, oradaki sorun alanlarını çözebilecek şu ana kadar yaptığımız çalışmaya neleri ilave etmemiz gerektiğini çok önemsiyoruz.''

-''YOKSULLUK YENİDEN TANIMLANACAK''

Şahin, özellikle yoksullukla mücadelede, Doğu ve Güneydoğu'nun bölge açısından önemli bir sosyal politika alanı olarak göründüğünü ifade etti.

Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğünün SOYBİS adıyla hayata geçirdiği çok önemli bir proje olduğunu, vakıflar aracılıyla çok daha hızlı, çok daha kaliteli ve bütçesi 2002;ye göre 10 kat arttırılmış önemli bir çalışma olduğunu bildiren Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Şimdi TÜBİTAK ile beraber, bütünleştirici sosyal yardımlaşma dediğimiz yeni bir sistemi hayata geçiriyoruz ve yıl sonunda tamamlanmak üzere yoksulluğu yeniden tanımlıyoruz. Gıda yoksulluğuyla beraber yoksulluğu puanlıyoruz. Kalıcı yoksulluğun tanımıyla geçici yoksulluğun, yoksulluk istihdam bağlantısının oluştuğu yeni bir modele geçiyoruz. Dönüp baktığımız zaman 12 katrilyonluk büyük bir bütçeyi daha verimli hale nasıl getirebiliriz, daha düzenli yardım mekanizmalarını nasıl oluşturabiliriz, proje odaklı bu parayı nasıl kullanabiliriz şeklinde de hem TÜBİTAK ile yaptığımız işbirliğimiz hem genel müdürlüğümüzün sahada yaptığı çalışmalardan dolayı kendi bünyesinde oluşturduğu yeni bir yasal altyapı da var. Yani bugün değerli hocalarımızdan bizim görev alanımız içerisinde olan hukuki yapıdaki eksikliklerimizle de beraber, çünkü parlamento açıldığı zaman biz sosyal yardımlaşmayla ilgili kısmının yasal düzenlemesini de yeniden hayata geçireceğiz ve yaşadığımız birçok sorun alanını düzeltecek yeni bir yasa çalışmasını da başlatmış bulunuyoruz.''

-GAÜN REKTÖRÜ PROF. DR. COŞKUN-

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da, sosyal kalkınma olmadığı sürece gelişmişlik kategorisine geçmenin mümkün olmadığını söyledi.

Bakan Şahin'in yükünün çok ağır olduğunu, onlarca ekonomistin ya da birçok insanın ortaya koyduğu politikadan daha yoğun politikalar üretmek ve bunları uygulamak noktasında çok ciddi desteğe ihtiyacı olduğunu dile getiren Coşkun, şöyle konuştu:

''Bu anlamda biz üniversiteler olarak, bilginin toplumla paylaşılması adına, bu konuda projeler üretmek noktasındaki duruşumuz adına ciddi anlamda katkı vereceğimize inanıyoruz. Tüm üniversitelerimizin belki başlangıçta bu bölgedeki üniversitelerimizin oluşturacağı model belki tüm Türkiye'ye yaygınlaşıp, Türkiye'nin bu anlamda önünü açabilecek yeni bir oluşuma meydan verecek diye düşünüyorum. Toplantıyı bir fikir platformuna dönüştüreceğiz ve buradan çıkan sonuçları da kayıt altına alıp sayın bakanımıza takdim edeceğiz.''

Aile ve Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Kenan Bozgeyik de, bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

ağırlıklı olarak bölge illerindeki üniversitelerin rektörleri ve katıldı. Toplantı açılış konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti 

Editör: Haber Merkezi