Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Makedonya dönüşü uçakta gazetecilere MİT ile PKK temsilcileri arasındaki görüşmelerin gerekirse yeniden başlayabileceğini açıklaması, DTK ve BDP tarafından olumlu karşılandı. Başbakan'ın sözlerini Taraf 'a değerlendiren DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, "Barış için hayırlı bir söz" derken, BDP'li Sırrı Sakık, "Açıklamayı çok önemsiyoruz. Kan ve şiddet bu görüşmelerin sürdürülmesiyle durdurulur. İç barışı bu görüşmeler sağlayabilir" dedi.

Van Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, bir süre önce basına yansıyan PKK-MİT görüşmeleriyle ilgili Başbakan Erdoğan'ın "Gerekirse yeniden yapılır" sözlerini şöyle değerlendirdi: "Barış için hayırlı bir söz söylenmiş. Zaten en hayırlısı da tekrar görüşme sürecini başlatmaktır. Fakat bunun altının nasıl doldurulacağı önemli. Görüşmeler yeniden bir oyalama, sürece yayma amaçlı olmamalı. Görüşmelerle birlikte güven artırıcı adımlar da atılmalı. Siyasi ve askerî operasyonlar durur, Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılırsa, görüşmeler yeniden başlarsa eminim ki silahlar da susar. Görüşmeciler hemen Öcalan'la görüşmeye başlamalı. Akil adamlardan oluşan Barış Konseyi kurulmalı. Görüşmecilerle birlikte akil adamlar da devreye girmeli. Akil adamlar görüşmelerin neden tıkandığı konusunda kamuoyunu bilgilendirmeli. Hatta yapılacak olan görüşmelere ilişkin de kamuoyu zaman zaman bilgilendirilmeli. Konsey üzerinden süreç yeniden başlatılmalı. Fırsat var, bu fırsatı yine kaçırmayalım."

Sakık: Açıklamayı çok önemsiyoruz

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise, "Açıklamayı çok önemsiyoruz. Kan ve şiddet bu görüşmelerin sürdürülmesiyle durdurulur. İç barışı bu görüşmeler sağlayabilir. Sorunu çözmek için iyi niyet varsa görüşmelerin kaçınılmaz olarak derhal gerçekleşmesi gerekir. Eğer gerçekten müzakereler tasfiye amaçlı değil de çözüm amaçlı sürdürülürse silahların susabileceğine inanıyorum. Bunun için de İmralı, avukat ve aile görüşmesine hemen açılmalı" dedi.

Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi de Meclis'te yemin etmeleriyle barış için önemli bir adım attıklarını söyledi. Blok olarak Meclis'te pozitif bir siyaset izleyeceklerini, başta anayasa çalışmaları olmak üzere Türkiye'deki temel sorunların çözümü konusunda uğraşı içinde olacaklarının altını çizen Elçi, blok olarak demokrasiye ve barışa ciddi anlamda katkı sunacaklarını kaydetti. Elçi, Başbakan Erdoğan'dan dolaylı olarak randevu talep ettiklerini söyledi.

Editör: Haber Merkezi