30-35 civarında hocamız buna karşı, onları da yakından takip ediyoruz." ifadelerine rağmen bazı okullar yasakçı tutumlarını hala sürdürüyor. Hacettepe başta olmak üzere bazı üniversitelerde, derslerebaşörtüsüile giren öğrencilere 'tutanak' baskısı yapılıyor. Öğrenciler, 'sözde' kılık-kıyafet yönetmeliğine uymadıkları gerekçesiyle tutanaklara imza atmaya zorlanıyor. İmza atmayanların ise derse alınmayacağı söyleniyor. Hocaların bu baskısı, okuldan atılma korkusu yaşayan bazı öğrencileri başlarını açmaya itiyor. Bazı öğrenciler de hocaların önlerine koyduğu tutanağı imzalayarak derse giriyor.

Üniversitelerde yıllardır uygulanan keyfî başörtüsü yasağı, bu yıl ciddi derecede hafifletildi. YÖK'ün devreye girmesinin ardından özellikle öğrencilerin başörtülü fotoğrafları ile kayıt yaptırabilmeleri mümkün oldu. Genel özgürlük yaklaşımına karşı bazı hocalar ise yasakçı tavrını sürdürüyor. Sayıları 35 civarındaki bu hocalar, öğrencilere baskı yaparak başlarını açtırıyor. Kimileri ise tutanak imzalatmak yoluna gidiyor. Tutanak imzalatarak öğrenciler üzerinde baskı kuran hocaların, bu yolla başörtülerini açtırmayı hedefledikleri belirtiliyor. Özellikle üniversiteye yeni başlayan öğrenciler, tutanakları imzalamaları halinde eğitim haklarını kaybedebilecekleri yönünde endişe taşıyor. Bu nedenle tutanağı imzalamak yerine başörtülerini açmayı tercih ediyorlar. Ancak YÖK, öğrencileri bu tür korku yaşamaması konusunda uyarıyor. Önceki günİstanbulSabahattin Zaim Üniversitesi akademik yılı açılış törenine katılanYÖKBaşkanı Prof. Dr. Özcan, bu konuyu bizzat dillendirdi. Üniversitelerdeki başörtüsü yasağını hiçbir zaman tasvip etmediklerini belirten Özcan, "30-35 civarında hocamızın hala buna karşı duruşu var, onları yakından takip ediyoruz. Yakında bu mesele de hallolmuş olacak." dedi. Ayrıca YÖK kaynakları, zorla imzalatılan tutanaklarla ilgili herhangi bir işlem yapılmasının söz konusu olmadığını ifade etti.

Öte yandan Hacettepe Üniversitesi'nde okuyan bir grup öğrenci, bir bildiri yayınlayarak başörtüsü yasağının devam ettiğini duyurdu. Bazı bölümlerde yasağın katı bir şekilde uygulandığı, öğrencilerin dersliklerden çıkarıldığı belirtiliyor. Bazı hocaların, konuşmak için gelen öğrencileri başörtüleri nedeniyle odalarına kabul etmediği öğrenildi. İddialara göre bazı hocalar, dersten çıkarmak istedikleri başörtülü öğrencilere hakarete varan davranışlarda bulunuyor.

ZAMAN

Editör: Haber Merkezi