Diyarbakır'da geçen yıl 19 eylül'de düzenlenen 'Anadilde Eğitim Yürüyüşü'ne katılan aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de bulunduğu 6'sı Bdp'li belediye başkanı 15 kişi hakkında, 'kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve yürüyüşe katılanların hareketlerine katıldıkları' suçlamasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istendi.

Diyarbakır 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde haklarında dava açılan sanıklar için hazırlanan iddianamede, "Suç tarihinde şüphelilerin Kayapınar İlçesi Diclekent Bulvarı üzerinden bulunan Cegerxwin Kültür Sanat ve Gençlik Merkezi önünden Koşuyolu Parkı'na kadar yapılan izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşüne katıldıkları ve 2911 sayılı Yasaya muhalefet ettikleri anlaşılmıştır" denildi.

İddianamede,   aralarında Diyarbakır Büyükşehir    Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kayapınar Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin, Çinar Belediye Başkanı Ahmet Cengiz, Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu ile Bdp’li i yöneticilerin bulunduğu 15 kişinin, 'Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma' suçundan 1 yıl 6 ay ile 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

HAKİM KARŞISINA ÇIKTILAR

Diyarbakır 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen ilk duruşmaya sanıklardan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kayapınar Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu ve Bdp yöneticisi Mehmet Aksünger katıldı.

Savunmalarını yapan sanıklardan Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu, sivil toplum örgütlerinin yaptığı demokratik eylemlere belediye başkanları olarak katılarak, destek verdiklerini söyledi. Eminoğlu, demokratik haklarını kullandıklarını ve eylemlerinin suç oluşturmadığını savunurken, sanıklardan Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, "Sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları demokratik çalışmalara katılmaktayım. O gün kültür merkezine gitmiştim, ancak yürüyüşe katılmadım. Beraatime karar verilsin" dedi.
 

Kayapınar Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu ise savunmasında, "Suç tarihinde basın açıklamasına katılıp katılmadığımı tam olarak hatırlamıyorum. Sivil toplum kuruluşları, partimizin yapmış olduğu açıklamalara ve toplantılara genel olarak iştirak ederiz. Eylemim suç teşkil etmemektedir" ifadelerine yer verdi.

BAYDEMİR: EYLEMİMİZ DEMOKRATİK HAKTIR

Sanık Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise savunmasında şunları söyledi:

"İddianamede belirtilen doğrudur. Suç tarihinde sivil toplum örgütünün çağrısı üzerine anadilde eğitim hususuna dikkat çekmek için basın açıklaması yaptık. Eylemimiz demokratik bir haktır ve suç teşkil etmemektedir. Basın açıklaması da olaysız bir şekilde sona ermiştir. Beraatımı istiyorum."

Mahkeme, savunması alınamayan sanıkların savunmasının alınması için duruşmayı erteledi.

Editör: Haber Merkezi