Güneydoğu'daki toplumsal olaylarda polise taş attıkları gerekçesiyle, önce Ağır Ceza Mahkemeleri'nde yargılanan, ardından yasal düzenlemeyle birlikte Çocuk Mahkemeleri'nde yargılamaları süren çocuklara ilişkin konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Sayın Başbakan da bir gelsin bu sokakları gezsin, bu çocukların geleceği ne olacak, eğitimleri ne olacak. Bu ülkenin geleceği nereye gidecek bunlara biraz kafa yorsun" dedi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İnsan Hakları Derneği, Diyarbakır Barosu ve Diyarbakır Tabip Odası'nın da aralarında bulunduğu 11 sivil toplum örgütü, Güneydoğu'daki toplumsal olaylarda polise taş attıkları gerekçesiyle Ağır Ceza Mahkemeleri'nde yargılanan, ancak yasal değişiklikle birlikte Çocuk Mahkemeleri'nde yargılanmalarına devam edilen çocuklarla ilgili, Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'da açıklamaya katılarak, gruba destek verdi.Grubun açıklamasını izlemek için adliye binası önüne gelen gazetecilerin, bina çevresini saran bariyerlerin dışına çıkarılmasına tepki gösteren Altan Tan ile polisler tartıştı. Grubun bariyerlerin dışına çıkması üzerine tartışma sona erdi.

Sarmaşık Derneği Üyesi Müge Tuzcuoğlu, yaptığı açıklamada, tahliye olan çocukların yeniden yargılanıyor olmasının kamu vicdanını zedelediğini, çocuklarda, ailelerinde ve toplumda kaygı ve korku yaratıldığını savundu. Tuzcuoğlu, "Yeniden çocuk mahkemelerinde yargılanmaya başlayan bu çocuklar, tekrar cezaevine konulma endişesi taşımaktadır. Kamuoyu tarafından taş atan çocuklar veya TMK mağduru çocuklar olarak adlandırılan bu çocuklar, yaşanan bu kaygı verici süreçte umutsuzluk, korku, endişe içinde kalmışlardır. Bir kısmı yüzünü dağlara çevirmiş, bir kısmı eğitim hayatını yarıda kesip başka şehre göç etmiş ve bir tanesi de 15 Şubat tarihinde bedenini ateşe vermek suretiyle yaşamına son vermiştir" dedi.

BDP'Lİ TAN: NE OLACAK BU ÇOCUKLARIN HALİ

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise, "130 sene evvel söylenen bir söz var, "Onlar ki dünyaya verirler nizamat, bin türlü tesseyup bulunur hanelerinde" diyor. Yani "Onlar dünyaya nizam vermeye kalkarlar ama kendi evlerinde bin türlü ayıp var" der. Sayın başbakan da bir gelsin bu sokakları gezsin, bu çocukların geleceği ne olacak, eğitimleri ne olacak. Bu ülkenin geleceği nereye gidecek bunlara biraz kafa yorsun" dedi.

"HEPİMİZE GÖREV DÜŞÜYOR"

Başbakanın dünyaya nizam vermeden önce kendi evini ve bahçesini düzeltmesini isteyen Tan, şöyle konuştu: "Yani dünyaya nizam vermeden önce kendi evi ve bahçesini mutlaka düzeltmesi lazım. Biz çocuklarımızın iyi bir eğitim almasını istiyoruz. Günümüz dünyasına entegre olmasını istiyoruz ve bu çocuklarının neden bu hale geldiklerinin araştırılmasını istiyoruz. Yani bu çocukların hiçbir annelerinden doğduklarından hemen sonra böyle bir psikoloji, eski tabirle Haleti ruhu içerisine girmediler. Bunların sebepleri, yaşanan tramvaylar, babalarının, ağabeylerinin, amcalarının, kız kardeşlerinin yaşadıkları, köylerinin boşaltıp talan edilmesi, büyük ekonomik sıkıntılar. Bugünkü sorunlar anlaşılmadan bu çocukların bugünkü psikolojik halleri de anlaşılamaz o sorunlar ortadan kalkmadan bu çocuklara doğru düzgün bir gelecek de inşa edilemez hepimize büyük görevler düşüyor." Diyarın Sesi

Editör: Haber Merkezi