Brüksel'de gerçekleştirilen Kürt konferansına katılan Bdp'liler Kürt meselesinde Avrupa'nın kayıtsız kaldığını ileri sürdü. Osman Baydemir "Avrupa, aile içi meselesi diyemez. Bu halde Türkiye'de aile içi şiddet var." mesajı verirken, Leyla Zana "Avrupa son derece sessiz kalıyor." eleştirisini yaptı.

Avrupa Parlamentosu (AP), bu yıl 8.'si düzenlenen Kürt Konferansı'na evsahipliği yapıyor. "AB, Türkiye ve Kürtler" konferansına Türkiye'den Ortadoğu Teknik Üniversitesinden Prof. İhsan Dağı, gazeteciler Cengiz Çandar ve Yıldırım Türker gibi isimler de yer alıyor. Bdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yanı sıra Bdp milletvekilleri Leyla Zana ve Ahmet Türk de konferansa katılıyor.

AB Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) ile Avrupa Parlamentosu (AP) Avrupa Sol Grubu GUE/ENG tarafından organize edilen konferans Van'da depremlerinde hayatını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Daha sonra Nobel Barış Ödülü sahibi Güney Afrikalı Desmond Tutu, yazar Vedat Türkali ile Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in görüntülü mesajları yayınlandı.

Desmond Tutu, PKK'ya silah bırakma çağrısında bulundu. İki yıldır yurtdışına çıkma yasağı bulunan Osman Baydemir ise görüntülü mesajında Avrupa'ya yüklendi. Baydemir "Avrupa, Kürt sorununda 'bu sizin iç meseleniz' diyemezsiniz. Türkiye'nin aile içi meselesi değildir. Bu durumda aile içi şiddet yaşanıyor. 22 belediye başkanı arkadaşım suçsuz yere cezaevinde yatıyor." şeklinde konuştu.

'GENEL AF ÇIKARILSIN'

Ardından söz alan Bdp Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana AP'deki konuşmasını Kürtçe olarak yaptı. Kürtçeden İngilizceye, İngilizceden de diğer dillere çevrilen konuşmasında Leyla Zana, Türk devletini eleştirerek 88 yıldır süren sistemin değişmesi gerektiğini, bu sistemin 'ikiyüzlü' olduğunu iddia etti. Zana "Bu sistem hilelere dayanıyor. Çalıyor, hırsız! 23 Ekim'de kaç kişi öldürüldü. Depremden sağ kurtulan kişiler sonradan da ölü bulundu. Neden katiller hala bulunamıyor? Bu doğal bir afet değildir, sistemli cinayettir." sözlerine yer verdi.

Kürt sorunu çözülmeden Ortadoğu'nun istikrara kavuşmayacağını savunan Zana, AK Parti yönetimine de eleştirilerde bulundu. "Genel aftan söz etmenin vakti gelmiştir." diyen Leyla Zana, "Avrupa son derece sessiz kaldı. Hala da sessiz kalıyor. Hiçbir gün geçmiyor ki insanlar tutuklansın. Kimse de bu insanların neden tutuklandığını bilmiyor.Kürtlerin tamamı kendilerinin ne zaman cezaevine konulacağı endişesiyle yaşıyor." iddialarında bulundu.

Mardin Milletvekili Ahmet Türk ise yeni anayasa çalışmalarına değinerek "1921 anayasası Kürtleri kucaklayan bir anayasa idi. Bugün Kürtler yok sayılıyor. Demokratik bir anayasayı önemsiyoruz. 'Devletin dili Türkçe'dir' gibi ibareler değişmedikçe yeni anayasada pratikte çözüm olmayacaktır." şeklinde konuştu.

AP'deki Kürt konferansının kapanış oturumunda ise Bdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bir konuşma yapacak.

Editör: Haber Merkezi