Bazı kışla isimleri son derece haklı olarak şikayet konusu oluyordu. Bunların başında da 1943 yılında 33 vatandaşın katledilmesinden sorumlu olan Mustafa Muğlalı'nın kışlaya isminin verilmiş olması geliyordu. Bu isim Van'daki kışladan kaldırıldı. 15 Kasım'dan itibaren 65 kışlanın ismi değiştiriliyor. Şehitlerin ya da TSK mensuplarının isimleri oralara verilecek.

Bedelli askerlik 9 yıl boyunca bizim gündemimizde oldu. Şartların oluşmasını, terörle zafiyete yol açacak bir durumun oluşmamasını dikkatle gözledik. İlgili kurumlarla istişaresini sürekli olarak Genelkurmay başkanlarımızla yaptık. Bu tasarıyı hazırlamamız uzun bir ön çalışmanın sonucudur. Bedelli için uygun ortam oluştu, adımımızı bugün attık. Anayasanın 72. maddesi vatan hizmetinin her vatandaşın hakkı ve ödevi olduğunu belirtiyor. İlgili kanunlarda bu hizmetin bedelli ve dövizli askerlik şeklinde yapılacağı belirtiliyor. Daha önce üç kez bedelli mümkün hale geldi. 1987 ve 92'de amaç saklı bakaya ve yoklama kaçağı birikiminin engellenmesiydi. 99'da depremin zararlarını gidermek için çıkarıldı. Biz iki önemli hedef gözetiyoruz. Bizimki bakaya kalanların sayısının ciddi oranda arttığını görüyoruz. İkincisi çok önemli sosyal bazı hizmetleri ve destekleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek geliri şehit yakınları, gazilere, özürlülere, muhtaç erbaş, TSK, sahil güvenlik komutanlığı faaliyetlerinin finansmanına aktarıyoruz. Milli bütçeden özürlülere yönelik ayırdığımız rakamı da artık bu fona ayırıyoruz. Terörle mücadelede zafiyetin oluşmasına asla izin vermiyoruz. İhtiyaç duyulan erbaş sayısını dikkate alıyoruz. Toplam en az 3 yıl süreyle yabancı ülkelerde bulunanlar 38 yaşı sonuna kadar 5112 Euro karşılığı dövizli askerlik hizmetini yerine getiriyorlardı. Dövizli askerlik hakkından yararlananlar 21 günde temel eğitim alıyorlardı. 38 yaş sınırı gözetilmeksin 10 bin Euro bedelle askerlik görevini ifa etme hakkı getiriyoruz. 21 günlük eğitimi de tamamen kaldırıyoruz. Dövizli askerlik hakkına sahip olanlar 10 bin Euro ödeyerek bu yükümlülüğü yerine getirecek, yaşı ne olursa olsun. Fiili askerlik hizmetine başlamamış 30 yaşından gün almış olanlar kanun yürürlüğe girince bedelli askerliğe hak kazanacak. Kanun yayınlandığı gün 30 yaşından gün almış olanlar 6 ay içinde 30 bin TL parayı yarısını başvuru sırasında yarısını ise başvuru tarihinden itibaren ödeyerek askerlik hizmetini yapmış sayılacak. 21 gün eğitim almayacak.
 

Haberler.com

Editör: Haber Merkezi