Amerikalı üst düzey bir yetkiliye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın görüşmesinin yarıya yakın bölümünde Irak konuşulurken, terör örgütü PKK ile mücadele, Suriye, İran, Türkiye-İsrail arasındaki gerginlik, Kıbrıs, Balkanlar, Türkiye-Ermenistan ilişkileri, Heybeliada Ruhban Okulu, yeni Anayasa süreci gibi konular da gündeme geldi.

Amerikan yönetiminden üst düzey yetkili, Biden ile seyahat eden gazetecilere verdiği brifingde, Başbakan Erdoğan'ın evinde genelde resmi ziyaretçi kabul etmediğini öğrendiklerini belirterek, kendilerini evinde kabul etmesinin "çok sıcakkanlı bir davranış" olduğunu söyledi.

Yetkilinin verdiği bilgiye göre, normalde 45 dakika sürmesi planlanan görüşme iki saat sürdü.

Amerikan heyetinin ayakkabılarını çıkarıp, terlik giyerek girdiği Başbakan'ın evindeki görüşme, Erdoğan'ın Biden ve heyetine, aile üyelerini tanıştırmasıyla başladı.

Amerikalı üst düzey yetkiliye göre, görüşmenin yarıya yakın bölümünde Irak konuşulurken, Suriye'ye "kısaca" değinildi ve tampon bölge oluşturulması konusuna girilmedi. İran'a yaptırımlar genel hatlarıyla gündeme geldi, spesifik ayrıntılar konuşulmadı. Biden, ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadelesinde Türkiye'ye yardım etmeye bağlılığını yineledi. Görüşmede, Türkiye-İsrail arasındaki gerginlik, Kıbrıs, Balkanlar, Türkiye-Ermenistan ilişkileri, Heybeliada Ruhban Okulu, yeni Anayasa süreci gibi konulara da değinildi.

Amerikalı üst düzey yetkili, kendilerini karşılayan Erdoğan'ın "çok iyi göründüğünü" söyledi. - WASHINGTON

 

Editör: Haber Merkezi