Tıp dilinde 'mesane ekstrofisi' olarak bilinen idrar torbasının doğuştan dışarıda olması nedeniyle karın ön duvarı olmayan 8 günlük İsmail bebeği sağlığına kavuşturmak için Dicle Üniversitesi Hastanesi seferber oldu.

Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne getirilen bebeğe Üroloji Kliniği'nden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ali Sancaktutar tarafından 'mesane ekstrofisi' tanısı konuldu.

Bu hastalığın tedavisi Türkiye'de çok az merkezde yapılabildiği için İsmail bebeğin ameliyatının Ankara GATA Hastanesi'nden Doç Dr. Yusuf Kibar ile birlikte yapılması önerisi götürüldü. Daveti hiçbir maddi karşılık beklemeden kabul eden Doç. Dr. Kibar Diyarbakır'a gelerek İsmail bebeğin ameliyatını Dicle Üniversitesi Hastaneleri Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd Doç. Dr Ahmet Ali Sancaktutar ile birlikte başarıyla gerçekleştirdi.

Ameliyat hakkında bilgi veren Doç. Dr. Dr Yusuf Kibar, "İsmail bebeğin hastalığı 50 bin canlıda bir görülen bir doğumsal hastalıktır. İdrar kesesinin ön kaslarının olmaması nedeniyle idrar kesesi dışarıdan bakıldığında görülüyordu. Bu ameliyat edilmediği zaman kendiliğinden idrar hissi, idrar yapması mümkün olmayacaktı. Bunun için bir an önce ameliyat edilmesi gerekiyordu. Bizim uyguladığımız yöntem tüm sistemi tek seansta kapatma ameliyatıydı. 4 saat süren zor bir ameliyattı. Daha önce görev yaptığım ABD'de bile bu ameliyatı yapan 2-3 merkez vardır. Ben Dicle Üniversitesi'ne gelerek bu ameliyatın burada da yapılabilmesine öncülük yapmak istedim. Bu tür ameliyatlar D.Ü. Hastaneleri'nde başarıyla yapılırsa burası da Türkiye'deki merkezlerden biri olur. Amacımız bunu sağlamaktır. İsmail bebeğin sağlığına kavuşması için elimizden geleni yaptık. Ameliyat başarılı geçti. İsmail bebeğin sağlığı iyi." dedi.

Yrd.Doç. Dr. Ahmet Ali Sancaktutar ise şunları söyledi: "İsmail bebeğin ameliyatını Doç. Dr. Yusuf Kibar Hocamla birlikte tek seansta gerçekleştirdik. İnşallah bundan sonra bu ameliyatları hastanemizde uygulamaya devam edeceğiz. Ayrıca, meslektaşlarımdan ricamız şudur; bu tür vakalarla karşılaşıldığında bebekler hiç vakit kaybedilmeden ameliyata yönlendirmelidir. Yusuf Hocaya ve buraya gelmesine müsaade eden GATA'daki tüm hocalarımıza kliniğim adına teşekkür ederim."

 Bismil’de günübirlik işlerde çalışarak ailesini geçindirmeye çalışan baba Vedat Koyun, İsmail bebeğin üçüncü çocuğu olduğunu, diğer çocuklarının normal doğduklarını söyledi.

Koyun, "Çocuğum böyle doğunca çok şaşırdık. Gittiğimiz birçok hastanede bu ameliyatın buralarda yapılmadığını ancak İstanbul ve Ankara'da bazı özel hastanelerde 40–50 bin TL karşılığında yapıldığını öğrendim. Maddi imkânım yoktu. Asla başka ile götüremezdim. Çocuğumu en son Dicle Üniversitesi Hastanesi Üroloji polikliniğine getirdim. Ahmet hocamız, hastamı görünce hastane olarak seferber oldu. Oğlum ameliyat oldu. Üroloji'deki tüm hocalarımdan ve devletimizden Allah razı olsun. İyi ki Dicle Üniversitesi var. 5 kuruş param gitmeden çocuğum sağlığına kavuştu. Yoksa pahalı olan bu ameliyatı asla yaptıramazdık." şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi