Bismil İlçesinde yıllardır Ramazan ve Kurban Bayramı günlerinde halkın en çok mustarip olduğu konuların en başında çocuklar ve gençler tarafından sokak ortasında bilinçsizce patlatılan maytaplar geliyor. Büyük bir gürültü ile patlayan maytaplar mübarek bayram günlerinde halkın huzurunu kaçırıyor. Bu durum özellikle panik atak ve anksiyete bozukluğu gibi rahatsızlıkları bulunan vatandaşlar için de büyük bir tehlike arz ediyor.

Bismil Haber’e Whatsapp Hattı üzerinden ulaşan vatandaşlar bayram öncesinde bu duruma bir çözüm bulunmasını yetkililerden talep etti.

Vatandaşlar maytapların satışının bayram günlerinde yasaklanmasını istiyor

Söz konusu maytapların özellikle bayram günlerinde satıldığını ve çocukların bayram harçlıkları ile maytapları alarak patlattığını belirten vatandaşlar, dini bayram günleri dışında bu durumların yaşanmadığını, bayram günlerinde maytap satışlarının yasaklanması ile bu sorunun çözülebileceğini kaydettiler. Vatandaşlar ebeveynlere bu konuda çocuklarına sahip çıkması ve maytaplardan uzak tutması çağrısında bulundular.

Büyük bir tehlike arz ediyor

Aniden büyük bir gürültü ile patlayan maytaplar, panik atak ve anksiyete bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıkları bulunan vatandaşlar için büyük bir tehlike ile arz ederken yangınlara da davetiye çıkarıyor.

Maytap yüzünden çıkan yangında 3 kişi hayatını kaybetmişti

Geçtiğimiz yıllarda Diyarbakır’ın Çermik İlçesinde yine dini bir bayram gününde çocukların sokakta oynadıkları maytapların düştüğü evde yangın çıkmış ve 2’si çocuk olmak üzere 3 vatandaş yangında hayatını kaybetmişti.

Patlatan kişiler için de büyük bir tehlike arz ediyor

Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde özellikle çocukların en başta gelen eğlencesi olan maytap ve benzeri patlayıcılar tehlike saçıyor. Her yıl özellikle bayramlarda önemli bölümünü çocukların oluşturduğu çok sayıda kişide patlayıcı madde ve boncuk atan oyuncak tabancalara bağlı göz yaralanmaları meydana geliyor.

Bismil İlçesinde vatandaşlar birçok iş yerinde satılan maytap ve torpil türü patlayıcılara el konulmasını istiyor. Çocukların daha çok bayramlarda maytap türü patlayıcılara ilgi gösterdiğine işaret eden Bismilliler zabıtalarından ve kolluk kuvvetlerinden roket, torpil, maytap gibi son derece tehlikeli patlayıcıların iş yerlerinde denetlenmesini, satışlarının yasaklanmasını istiyor. Vatandaşlar mülki amirlerde bu konuda gerekli idari yaptırımların uygulanmasını istiyor.

Yaşanan bu kadar sıkıntıya rağmen şu ana kadar maytaplar ile ilgili herhangi bir önlem alınmaması vatandaşların tepkisine neden oluyor.

a1111.jpg

bayram-oncesi-denetim-olacak-mi-h19411-3cd4c.png

29810d49c126f033c1cc-1.jpg

a36a32e4f0726fb2bbaf-1.jpg

Editör: Haber Merkezi