Vali ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan V. Münir Karaloğlu, Bismil İlçesi Arıkgöl (Meradan) mezrasında Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Hasan Vural tarafından düzenlenen Pamuk Hasadı Günü'ne katıldı.

Hasat programına Vali ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan V. Münir Karaloğlu, Bismil Kaymakamı Hamza Türkmen, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem ve İl Tarım Müdürü Mustafa Ertan, Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Hasan Vural ve çok sayıda pamuk üreticisi katıldı.

Vali Karaloğlu, yetkililerden bilgi aldıktan sonra biçerdöverin başına geçerek ilk hasadı gerçekleştirdi.

Hasad sonrası  açıklamalarda bulunan Vali Karaloğlu, bölgenin tarım potansiyelinin önemine değinerek Bismil’in Diyarbakır'ın en önemli tarımsal üretim merkezi olduğunu belirterek “Bu topraklar mübarek Topraklar bu topraklar dünya kurulalı beri insanlığı Doyuran insanlığı besleyen Topraklar bu topraklara emek verirsek bu topraklarda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bize karşılığını vermeye devam edecek inşallah” şeklinde konuştu.

Pamuk üretimi ile ilgili 2019 yılı verilerini de paylaşan Karaloğlu, Diyarbakır'ın genelinde 2019 yılında 478 bin 866 hektarlık alanda Pamuk tarımı yapıldığının ve yaklaşık 292 bin ton pamuk üretildiğinin altını çizerken Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından pamuk tarımı ile uğraşan 3 bin 768 çiftçiyi desteklemek adına 273 milyon 428 bin 358 Türk lirasıdır ödeme yapıldığını vurguladı.

Bismil'de tarıma dayalı Organize Sanayi Bölgesi kurulması

Bismil'de tarıma dayalı Organize Sanayi Bölgesi kurulmasıyla ilgili de çalışmalarının bulunduğu bilgisini paylaşan Karaloğlu, şöyle devam etti:


"Bunlar birbiriyle entegre olarak yürüdüğünde bölgede bir taraftan çiftçimiz üreterek kazanırken diğer taraftan da tarıma dayalı sanayimizle bölgedeki gençlerimize iş ve aş olmaya da devam edeceğiz. Bugün başlatmış olduğumuz pamuk hasadının çiftçimiz adına bereketli olmasını diliyorum, ürünümüzün bereketli olmasını, kardeşliğimizin, muhabbetimizin bu topraklarda daim olmasını diliyorum."

Pamuk üretilen alanların %46’sının Bismil’de

Diyarbakır’da pamuk üretilen alanların %46’sının Bismil’de olduğunu sözlerine ekleyen Karaloğlu, “Pamuk hem Tekstil sanayinin hem de birçok sanayinin önemli hammaddesini sağlayan önemli bir sanayi tarım ürünü onun için Türkiye’nin hala pamukta ithalatı var. Pamuktaki ithalatı kesmek için bu destekler zaten çiftçimize veriliyor. Az önce bahsettiğim destekleri veriliyor ama hala çiftçimizin bir miktar sanki destek talebi var. İnşallah bu konuda zaten Tarım ve Orman Bakanlığımız çiftçimizi desteklemeye, çiftçimizi tarlasında tutma konusunda gayretleri de devam ediyor.” dedi.

02c8e13b-de2e-4839-8a00-33577444dd78.jpg28bee6eb-c7b4-4138-ae94-b012ef84d76c.jpgadbe4637-c57b-46bb-af0e-c800c75ec748.jpgaea74493-ff3e-44c5-b149-3b5b2c32e6ab.jpg

Editör: Haber Merkezi