BİSMİL’DE SÜRDÜRÜLEBİLİR PAMUK TOPLANTISI

Bismil’de Pamuk Tarımı ve Sorunları Masaya Yatırıldı

Bismil’de 260 bin dekar alanda yapılan pamuk üretiminin gerçekleştirildiği belirtilen toplantıda Çınar, Savur, Sur, Yenişehir ve Batman pamuğu Bismil’deki çırçır fabrikalara gelmektedir. Pamuk Hasat öncesi pamuk sorunları masaya yatırıldı.

         Bismil Pamuk Üreticileri Birliği toplantı salonunda düzenlenen “Hasat Öncesi Pamuk Sorunları” konulu toplantıya Birlik Başkanı Hasan Vural başkanlığında pamuk çiftçileri, Çırçır fabrika sahipleri katıldı.

ALINAN KARARLAR

1-PAMUK LİDAS BİSMİL’DE KURULMALIDIR.

2-ÇIRÇIRLAR PAMUK ALIMI RANDIMANLI ALACAKTIR. RANDIMANSIZ MAL ALINMAYACAKTIR.

3-DİYARBAKIR TİCARET BORSASI DİYARBAKIR PAMUĞUNUN FİYATI GÜNLÜK AÇIKLAMALIDIR. BORSA İŞLEVİNİ YERİNE GETİRMELİDİR.

4-PAMUKLAR NEMLİ TOPLANMAYACAKTIR. DİYARBAKIR PAMUĞU KALİTE TESCİLİ YAPILMALIDIR. 

PAMUK LİDAS DİYARBAKIR VEYA BİSMİL’DE KURULMALIDIR.

Pamuk preselerinin, tek balya sistemine göre analizlerinin yapılıp standardize edilmesi sonrası, elektronik ürün senetlerinin oluşturulup (ELÜS) Pamuk balyaları sigortalı olarak depolanması gerekmektedir.

Toplantıda Pamuk Lidas çiftçinin malını iyi fiyatta satılmasına olanak sağlayacaktır. Pamuk üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, yaptığı açıklamada hem pamuk Üreticileri birliği olarak hem de Çırçırcılar olarak, Pamuk Lidas kurulması için çalışmalar önümüzdeki hafta başlanacaktır. Dedi.

Pamuk Lidas Diyarbakır Ticaret Borsası bünyesinde Çırçır fabrikalarI ve çiftçiler ortak olacaktır. Herkes kendi ekonomik gücü nispetinde Pamuk Lidas’a ortak olacaktır.

ÇIRÇIRLAR RANDIMAN SİSTEMİNE GEÇİYOR.

Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, yaptığı açıklamada Birlik olarak Çırçır fabrikalarının mal alımında randıman sistemine geçmesi istek ve arzumuzdur. Dedi.

Bismil’de Çırçır fabrikaları Tüm Türkiye’de olduğu gibi Bismil’de de randıman sistemine geçiyor. Ramdıman sisteminde 40 randıman (+) ve (-) olarak hesaplanacaktır.

Her randıman sisteminde Diyarbakır Ticaret Borsasının Preseli Pamuk Balya fiyatının %1’İ bir randıman olarak hesaplanacaktır.

Çırçır fabrikaları randıman sistemine geçmesi nedeniyle, artık PAMUK TA NEM, FİRE VE ÇEPEL kesilmeyecektir.

DİYARBAKIR TİCARET BORSASI KORBEY SALONU VE WEB SİTESİNDE FİYAT AÇIKLAMASI YAPILMALIDIR.

Türkiye’de diğer ticaret borsaların fiyat açıklaması yapılması nedeniyle, Diyarbakır Ticaret Borsası ’da günlük fiyat açıklamalıdır. Ticaret Borsası fiyat açıklaması yapılması durumunda Çırçır ve çiftçi arasında fiyat konusunda güven sorunu da ortadan kaldıracaktır. Çiftçi malın değerini bilecektir.

NEMLİ ORTAMDA PAMUK HASAT MAKİNELERİ ÇALIŞMAMALIDIR.

Bismil Pamuğunun istenilen fiyat seviyesine gelmediğine değinen Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, Bunun en büyük sebebi ise hasat sırasında oluşan kirlilik olduğunu kaydetti. Bismil’de pamuğun bilinçsizce toplanması pamuk kalitesinin düşmesine sebep oluyor.

Pamuk hava şartlarında nem oranlarına göre ve nemsiz havalarda en geç saat 24:00’e kadar toplanmalıdır. Nemli havalarda daha erkene alınabilir. Dedi. 

Editör: Haber Merkezi