BİSMİL’DE TOPLANTI YAPILDI

Eski Tarım ve Orman Bakanı ve Ak parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker başkanlığında bir araya gelen, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri, Ziraat, Ticaret ve borsa oda başkanları sahada kuraklık incelemesi yaparak, çiftçilerin taleplerini dinledi.

Bismil Pamuk Üreticileri Birliği toplantı salonunda gerçekleşen kuraklık toplantısında, tüm bölgeler için özel değerlendirmeler yapılırken, yaşanabilecek olumsuzluklar ve çözüm önerileri hakkında konuşuldu.

b10f7abc-716f-41a7-a898-33df94157822.jpg

ÇİFTÇİLER BARAJLARIN 7 YILDIR ZAMANINDA BİTMEMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ. 

Kuraklıktan etkilenen çiftçileri köylerde ziyaret eden heyet, çiftçilerin mağduriyetini dinlediler. Çiftçiler sorunlarını dile getirirken, 7 yıl önce bitmesi gereken barajlar neden bir türlü bitirilemiyor. Destekten çok baraj ve kanalları bitirin, kanal ve baraj yapımında çalışan firmaları sahalarda inceleyin. Barajlarda suyumuzu verin, sizden bir şey istemiyoruz. Denildi.

BU SENE KURU ARAZİ EKEN ÇİFTÇİLER ZOR BİR SENE GEÇİRİYOR.

Bu sene ülkemizde yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçimiz zor günler geçirdiğini ifade eden Eski Tarım ve Orman Bakanı ve Ak parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker” Çiftçilerin yaşanan kuraklıklar nedeniyle tarihinde hep zorluklar olmuştur. Bizim kontrol edemediğimiz tabiat olayı çoktur, kuraklıkta bunlardan birisidir. Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerimde Hz. Yusuf’un kısasını anlatırken,  7 yıl süren bir kuraklıktan bahsediyor. Aynı andan nasıl tedbir alınmasında da bahsediyor. Bu yaşanan tabiat olaylarına karşı devletlerin, hükümetlerin, idarecilerin, toplumların ve çiftçilerin yapılması gereken şeyler var. Allah insanlara Akıl ve bilgi vermiş, insanlara düşen aklını kullanmalarıdır. Böyle beklenmedik durumlar karşı karşıya kaldığımızda Devlet çiftçi ve üreticiyle dayanışma halinde olmalı.  Bugünkü hükümetimiz 2002 yılı Kasım ayından beri bu güne kadar ülkeyi yönetme sorumluluğunu taşıyoruz ve bu tur olaylarla karşı karşıya kaldığımızda çiftçilerimize imkânlar çerçevesi içinde destek ve yardımlarda bulunacak. Dedi.

00577fc9-8c50-47b5-b9f4-2f3860511b57.jpg

ÇINAR VE BİSMİL İLÇELERİNDE KURAKLIK İLE İLGİLİ SAHA ÇALIŞMALARI YAPILDI.

Bu sene yaşanan kuraklıkla ilgili hükümetimiz çiftçilerle her gün diyalog içinde olduğunu ifade eden Eker, ‘’Çiftçilerimizin talepleri değerlendirerek, borçların ertelenmesi, uzun vadeli kredi verilmesi ve gübre mazot desteği verilmesi gibi konular şuan değerlendiriliyor. Çiftçilerimiz için en iyisi neyse o yapılacak bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Dedi.

EKER, ÇİFTÇİLERİN SÜREKLİ DİLE GETİRDİĞİ, SİLVAN BARAJI ŞU ANA KADAR BİTMEMESİNİN NEDENLERİNİ AÇIKLADI

Eker, Silvan barajı bugüne kadar bitirilmemesinin sebebi daha önce terör örgütüyken, şimdi ise köylerde hazine arazileri işgal ederek ihtiyacımız olan yerleri veremeyerek engel çıkartıyorlar. Ben bir gün kara yoluyla ile Diyarbakır’dan Silvan barajını ziyaret etmek istedim. O ani bir karar değiştirerek helikopterle gitmeye karar verdik. Biz Silvan barajına gittiğimiz gün PKK terör örgütü yola uzaktan kumandalı bomba yerleşmişlerdi. Bizi beklemişler tesadüfen biz son anda kara yoluyla değil, hava yoluyla gittik. Kara yoluyla gitmiş olsaydık. Bombayı patlatıp bizi öldüreceklerdi. Bu ve bunun gibi eylemlerle Silvan barajının yapılmamasını engellemeye çalıştılar yılarca, Güvenlik güçlerimizin yaptıkları başarı operasyonlarla örgütün belini kırarak eylem yapamaz hale getirmesiyle, terörün Silvan barajının yapılamasını engellemesi çabası son bulurken, şimdi ise gözü aç insanlarımızın engellemesiyle karşılaşıyoruz. Devlet daha ucuz maliyette barajın bitirilmesi için hazine arazilerin olduğu yerlerde çalışma yapmak isteyince, halkız yere devletin hazine arazileri işgal edenlerin engelleriyle uğraşıyoruz. Bu sebeplerden dolayı gecikmeler oluyor. Bunlar olmasaydı, bu baraj çoktan bitmişti. Diyarbakır’ın büyük ve bir Tarım ve gıda üssü olması için tekrar Silvan barajı bitmesi, susuz olan tarlalarımızın suya kavuşmasından geçer.  Silvan barajının bitmesiyle 3 milyon dönüm arazi suyla kavuşacak.” Diye konuştu.

BÖLGEDE FABRİKA KURULMASI İÇİN TOPLANTILAR YAPIYORUZ.

Bölgede, Sanayi bölgesi fabrikası kurulması için, Diyarbakır Baro Başkanları, İş adamları, STK ve Kanaat önderleriyle bir araya gelerek sürekli toplantı yaptıklarını ifade eden Mehmet Mehdi Eker, ‘’Bismil ve Diyarbakır bölgesinde ne tür fabrikaların kurulabileceği ve halkımızın bu kurulacak fabrikalarda nasıl fayda görebileceği konusunda konuşup, tartışıp fikir alış verişinde bulunuyoruz.  Bismillimizi ve Diyarbakır bölgemizi kalkındırmak için sürekli iletişim halindeyiz. İnşallah en kısa zamanda güzel adımlar atılacak ve bölgemizde işsizlik sorunu son bulur. İfadesini kulandı.

VURAL, ARAZİLER SUYA KAVUŞURSA, ELEKTRİK SORUNU KÖKTEN ÇÖZÜLÜR.

Bismil Pamuk Üreticileri Birliği ve Bismil kanaat Önderleri Derneği Başkanı Hasan Vural” Bismil’in iki tane temel sorunu var. Bunun bir tanesi Gap sulama sistemlerin acilen ve ivedilikle yapılıp devreye alınmasıdır. Eğer bizim arazilerimiz suya kavuşursa, inanın kuraklığı da kökten çözeriz, Elektrik sorunu da kökten çözeceğiz ve işsizliği de büyük oranda azaltacağız. İkinci durumsa: Bismil’e bir Organize Sanayi kurulmasıdır. Sebebine gelirsek, Diyarbakır havzasının Tarım alanının en fazla olan ilçesi Bismil’in pamuğu, Mısırı, buğday ve mercimeği gibi birçok ekini bu topraklarda yetişmektedir. Bu kadar bol toprağımız olmasına rağmen bu kadar ürünün yetiştiği ilçemizde fabrikalar kurulmasıyla ürünlerimiz ilçemizde fabrikasyonlardan geçirilsin, ham maddemiz burada işlensin. Bu iki önemli projelerimiz için, Özelde siz değerli hemşerimiz Bakan bey ve Diyarbakır Milletvekillerimiz bunun üzerinde durması ve hayata geçirilmesi için çaba sarf etmenizdir. “Dedi.

HEYET, BİSMİL'DE BULUNAN LİSANSLI DEPO DURAK LİDAS'I  ZİYARET ETTİ. ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ ALDI. 

350e511b-d6c8-4bdc-8b00-2f98d92a9cb5.jpg

ELEKTRİK SULAMA DESTEĞİ

Çiftçilerimiz elektrik parasını % 65’i kendi cebinde ödeyecekti. % 35’inide Devlet karşılayacaktı diyen Vural” Sayın Bakanımız Mehdi Eker’in devreye girmesiyle iki bakanla, Enerji bakanı ve Tarım bakanımızla toplantı yaparak tarımsal sulamada çiftçilerimizin kullandığı elektrik parasını %65’ten, % 55’e indirildi. Yani çiftçilerimiz yüzde %55’i ödeyecek, Devlet ise yüzde %45’i karşılayacak. Bu karar daha resmi gazetede yayınlanmadan, sayın bakanımız bu müjdeyi bize verdi. Bizde burada kendisine teşekkür ederek bu müjdeyi size veriyoruz. Diye konuştu.

Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil yaptığı açıklamada, Çiftçilerinin taleplerini iletti. Delil, Dönüm başı 200 TL kuraklık desteği, Ziraat Bankası ve özel bankalara olan borçlarının yanı sıra Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının da 3 yıl faizsiz ertelenmesini, Borçlarının taksitlendirilmesini ve Dicle elektrik ve Sulama Birlikleri’ne olan faturalarının ise 3 yıla ertelenmesini çiftçiler istediler. Dedi.

TARSİM kuraklık sigortası yapan çiftçilerin mağduriyet yaşadığı dile getirilirken, TARSİM’in kuraklık desteği vermemesine ise tepki gösterildi. Çiftçiler, “TARSİM çiftçileri mağdur ediyor” ifadelerini kullandı.

Toplantıya,  Eski Tarım ve Orman Bakanı ve Ak parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Ak partili Kutbettin Arzu, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları MKYK Üyesi ve AK Parti Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Suna Kepolu Ataman, Ak Parti Bismil ilçe başkanı Veysel Yağmur, Bismil Pamuk Üreticileri Birliği ve Kanaat Önderleri Derneği Başkanı Hasan Vural, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Mehmet Kaya,  Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Bismil Belediye başkan yardımcısı Rıdvan Akyol, Tarım ve Orman Bismil İlçe Müdürü Remzi Çekiç, Bismil Ziraat odası Başkanı Mehmet Arslan,  Bismil Muhtarlar Derneği Başkanı Veysi Fidan çiftçilerle ilgili kuraklık bilgilendirme toplantısı  gerçekleştirdi.

33d25b24-db5e-432a-a28e-c1230f6d73bb.jpg1fe108f5-433d-4c1a-8e0a-30d9239de00b.jpg89762319-a951-4fa7-89fd-6ed08296518c.jpgc0dd04da-7a16-4c3c-b2c0-57e2ffd88299.jpg

 

Editör: Haber Merkezi