Bismil İlçesi Kurtuluş Mahallesi Meydan Parkı karşısında bulunan Veka Restoran önünde çiğköfteyi yıllardır ustalıkla yoğuran Mehmet Azarkan yaklaşık 18 yıldır bu mesleği yaptığını belirtti. Azarkan; çiğköftenin sindirim sistemine iyi geldiğini ve iştah açtığını bu nedenle de ramazan ayında daha fazla tüketildiğini söyledi.

Bismil’de ramazan ayı geldiğince en çok görmeye alışık olduğumuz şeylerden biri de köşe başında ya da çeşitli işyerlerini önünde kurulan çiğköfte sofraları.

Bismil İlçesinde Mehmet Usta yıllardır damağa hitap eden çiğköfteyi ustalıkla yoğuruyor.

“Tamamen doğal”

Bismil Haber’e konuşan Mehmet Usta 17 18 yıldan beridir bu sektörün içindeyim. Ayrıca toplu yemek sektöründe de iş yapıyoruz. Bizim çiğköftemiz tamamen doğal, saatlerce elle yoğuruyoruz. Kullandığımız malzemelerin hepsi doğal.” dedi.

Çiğköftenin iyi yoğrulmaması durumunda vücuda çeşitli zararlar verebileceğinin altını çizen Azarkan; “sabah saatlerinden itibaren 3 4 saat boyunca çiğköftemi yoğuruyorum, hazır kıvama geldikten sonra da yoğurmaya devam ediyorum çünkü beklerse istenen tatta ve kıvamda olmaz” İfadelerini kullandı.

Çiğköfte sipariş için irtibat: 0534 274 76 66

Her yıl Ramazan ayında çiğköfteye ilginin ve talebin arttığına dikkat çeken Mehmet Usta, çiğköftenin sindirimi rahatlattığını ramazan ayında bu nedenle daha çok tercih edildiğini belirtti. Çiğköftenin birçok faydasının olduğunu belirten Mehmet Azarkan, faydalarını şöyle sıraladı;

Kanserden korur

İçinde bulunan isot sayesinde kansere karşı etkili oluyor. İsotta bulunan likopen bileşeni; bağırsak kanserine karşı koruma sağlıyor.

Kolesterolü düşürür

Yine burada bulunan asıl görevi isot üstleniyor. Çiğ köfte baharatının içinde bulunan C ve E vitaminleri kolesterolü düşürmede oldukça faydalıdır. Ceviz, ayrıca damar tıkanıklığının önüne geçiyor.

Kilo vermeye yardımcı olur

Çiğ köfte içinde bulunan maddeler, lifli yapıları sayesinde uzun süre tokluk sağlıyor. Kilo verme sürecini kolaylaştırır. Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Kalorisi düşük olduğu için lavaş tüketmeden öğünlerinizde rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

İçinde bulunan baharatlar ile bağışıklık sistemini güçlendirir. A vitamini barındıran isot, hastalıkların önüne geçer.

Beyin gelişimini destekler

Ceviz içinde bulunan Omega-3, beyin gelişimine katkıda bulunan doğal bir kaynaktır. Omega-3 yağ oranı düşük olan çocuklarda davranış ve öğrenme bozukluğu meydana gelebilir. Eğer çocuğunuza ceviz yediremiyorsanız onun yerine cevizli çiğ köfteyi deneyebilirsiniz.

Folik asit bakımından güçlüdür

Çiğ köftenin en temel malzemesi olan bulgur, folik asit bakımından zengindir.

Çiğ Köfte İçinde Ne Var?

Çiğ köfte Güneydoğu’dan sofralarımıza gelmiş en başta herkesin bildiği gibi etli ve uzun saatler yoğrulan versiyonuyla soframıza misafir olmuş ardından günlük yoğun hayat temposuna ayak uydurarak çabuk yoğrulan etsiz versiyonu ile daha çok sevilip tüketilmiştir. Lezzetine doyulmayan çiğköftenin içindeki malzemeleri ise şöyledir:

Bulgur

Kırmızıbiber

Soğan

Sarımsak

Çeşitli baharatlar

Domates salçası

Domates sosu

Biber salçası

İsot

Et ve baharatlar

1e2f8030-d7fc-4c8d-92c9-cad47894c670.jpg

cd880c39-e882-4090-86b7-4d7e184c1a53.jpg

d98a91f0-3ac5-4a09-8010-bfdf5e1855d2.jpg

f34446de-2747-4e45-8f11-3de23f810e78.jpg

Editör: Haber Merkezi