Bismil İnsan Hakları komisyonu ayda bir toplanır. Komisyon Başkanı Kaymakam’dır, Üyeleri Bismil Belediye Başkanı, Sivil Toplum kuruluşları, Siyasi parti temsilcileri, ve Kurumlarda bir temsilci katılıyor. Her iki oturumdaki gündem maddelerin başında ilçede uyuşturucu illeti ve üzerimizde düşen sorumluluk ile nasıl mücadele edilmesi gerektiği konular üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.

BİSMİL’DE UYUŞTURUCU TRAFİĞİ HAYLİ YOĞUNLUK KAZANMAYA BAŞLADI.

Yoğun göç, buna paralel artan nüfus artışı, işsizlik cehalet, imkansızlıklar, sokakta çalışan çocuk sayısında ki artış, düzensiz kentleşme ve çarpık yapılaşma buna paralelel olarak sosyal hayatın giderek daha da daralması, yaşanan şiddet olayları, yoğun şekildeki ev ve iş yeri hırsızlıkları derken Bismil’de tam bir keşmekeşliktir sürüyor. Bu keşmekeşlik içerisinde doğal olarak uyuşturucu trafiği de bir hayli yoğunluk kazanmaya başladı. Çünkü; karışıklıkların ve düzensizliklerin olduğu bölgelerde uyuşturucu kullanımı daha yaygın bir biçimde görülmektedir. Bismil’de  maalesef bu yörelerimizden biridir.

Hatırlıyorum da "esrar" denince hayret ediyorduk, bu nasıl madde, nasıl kullanılır, nerelerde yaygındır, nasıl yetiştiriliyor...? Diye... Bugün ise bu kelime yoğun bir biçimde kullanılmaya başlandı. Bırak "esrar" kelimesini bu illet maddenin kullanımı da yaygılaştı. Öyle ki esrar kullanım yaşı 10'a kadar düştü!

Çeşitli yerlerde Sivil toplum kuruluşları basın toplantıları düzenleniyor. Bismil İlçe İnsan Hakları komisyonu, esrar ve uyuşturucu madde kullanımı ile ilgili olarak raporunda esrar kullanımının okullarda giderek daha da yaygınlaştığı, esrar ticaretinin okul kantinleri, halkevleri, okulların etrafında ki bazı küçük dükkanlarda veya zula yerlerde yapıldığı, esrar kullanımının yaşı düştüğü belirtildi. Bunları duyarken gerçekten de dehşete kapılmıştım nasıl olurda esrar maddesi okullara rahatlıkla girebilir diye...

GECE GEÇ SAATLERİNDE, BİSMİL’DE PARKLARDA MADDE BAĞIMLISI GENÇLERLE DOLDUĞU BİLMEYEN YOK,

Peki bundan sonra ne yapılacak? Bu mesele Madde Bağımlılığı ile Mücadele kurul toplantılarda ele alınıyor. Bismil İnsan hakları komisyonu iki yıldır bu konuları gündeme taşınıyor. Kurulda alınan kararları, Bismil’de Basın temsilcisi üye olarak bende katılıyorum. Kurulda alınan, en önemli önlem uyuşturucu kullanımının yangın olduğu yıkık-dökük  yapıların yakılması yönünde alınan karardı. Bu gerçekten de çok önemli bir karar. Bismil Belediyesi madde bağımlısı gençlerin yuvaları olan atıl durumda olan bazı evleri yıktı. Belediyenin aldığı bu karar gerçekten çok önemli, en azından madde bağımlılar rahat bir ortam bulmayacaklar ve dolaysı ile bu alışkanlığın yaygınlaşması önlenecek.  

Geçen yıldan beri, Adliyenin arkasındaki eski jandarma lojmanları ve Esentepe mahallesindeki atıl durumda olan yıkık-dökük yapıları yıkacağız deniliyor. Ama yıkan yok, acilen bu iki yerin yıkılması gerekir.  Ayrıca uyuşturucu ile mücadelede ailelerin ve STK'ların da çalışma içiresine katılması öngrüldü. Bu gerçekten de önemli en azından uyuşturucu batağında olan gençlerin kurtulması veya yeni gençlerin bu illete alışmamaları için herkes üzerine düşen sorumluluğu bilecek ve bu sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri sağlanacak.

 

BİSMİL’DE "UYUŞTURUCU KULLANIMI RİSK HARİTASI"NIN ÇIKARILMASI GEREKİR.

Bismil’de "Uyuşturucu kullanımı risk haritası"nın çıkarılması gerekir. Kurul toplantısında Bismil’de 600 madde bağımlısı olduğu söylendi. Ama Uyuşturucu ile mücadelede risk haritasının belirlenmesi gerekir. İlçede risk haritası çıkarsa, en azından riskli bölgelerde emniyetin çalışmaları yoğunlaşmış olacak.

İlçe İnsan hakları kurulunda  okul çevrelerinde tek-tek satılan sigaralar konusu önümüzdeki ay işleneceği ve kurul üyeleri tarafında görüş alışverişinde bulunacağı ifade edildi.  Emniyet ve Milli eğitim yetkilileri koordineli çalışıp, öğrenciler arasında sigara kullanma alışkanlığı önlenmeye çalışması gerekir. Bildiğiniz gibi sigara alışkanlığı olan öğrenciler uyuşturucu kullanımına daha yatkın olmakta... Ayrıca yine madde bağımlısı olan çocukların aileleri ile koordine sağlanması bu çocukların topluma kazandırılması için çalışmaların yapılması, Ayrıca Bismil sokaklarında çalışan çocukların unutulmaması, Bu çocukların da tespiti yapılıp, yine aileleri, okul yetkilileri ve Emniyetle birlikte koordineli bir biçimde çalışılıp, sokakta çalışan çocukların sokaktan kurtulması gerekir.

 Gençleri bilinçlendirme eğitimlerinin uzmanlarca verilmesi ve ardından yapılacak toplantıya STK ve eğitim sendikalarından da destek istenmesi, Kişinin madde bağımlısı haline geldiğinde topluma kazandırılmasının daha güç olduğu, bu yüzden önleyici tedbirler alınarak öncelikle gençliğin korunması yönünde kararlar alınması büyük zaruriyettir.  

Ailelerinde çocuklarına sahip çıkması gerekir. Bismil Ziraat Odası Başkanı Mehmet Arslan, 50 çocuk ve torun sahibi olduğunu, yinede çocuklarına sahip çıktığını söyledi. Arslan’a göre çocuğun madde bağımlısı ve kötü yolda ise suçlu  anna ve babasıdır veya velisidir. Dedi.

Arslan’nın ifadesinin doğru yönü vardır. Fakat Devletin organlarında  madde bağımlısıyla etkin mücadele edilmesi, ailelerin biliçlendirilmesi, Okullarda öğretmenlerin ise, çocuklara sahip çıkması, çocukların denetlenmesi, bazı olumsuz durumlarında ailelerine bildirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Yukarda sayılan çalışmaların gerçekten de Bismil için gereklidir.... Çünkü; uyuşturucu batağında bizlerinde çocukları olabilir ve bu konuda bir aile reisi olarak, tüm çalışmalara destek sunmalıyız ve gençlerin bu bataktan kurtulması ve uyuşturucu alışkanlığını kazanmamaları için öncelikle eğitime aile içinden başlamalıyız. Bu nedenle ailelere de büyük önem ve sorumluluk düşmektedir. Çocuklarımıza sahip çıktıkça bu illetten toplum olarak kurtulma şansımız daha kolay olacak...

Editör: Haber Merkezi