Türkiye genelinde 51 bin, Diyarbakır'da ise 10 bin kadın, mikrokredi imkanından faydalanarak, manifaturacılıktan, kuaförlüğe, hayvancılıktan, dondurmacılığa kadar çeşitli alanlarda iş kurdu.

Bugüne kadar Diyarbakır'da 10 bin kadına toplam 36 milyon lira mikrokredi verilerek, terzi, manifatura, tuhafiye, kuaförlük, dondurmacılık veya hayvancılık gibi çeşitli iş kollarında kadınların kendi işlerini kurmaları sağlandı. Kefilsiz, senetsiz ve teminatsız aldıkları 100 ile bin lira arasındaki 46 hafta vadeli krediyle işini kurarak, yoksulluğu alt etmeyi başaran kadınlar, kendi ayakları üzerinde durmayı başarırken, diğer kadınlara da cesaret verdi.

Kazandıkları para miktarı arttıkça eşlerini de yanlarına katan ve onları da iş yerlerinde çalıştıran bazı kadınlar, ikinci bir iş yeri açmanın da mutluluğunu yaşıyor. Girişimcilik ruhu ve cesaretleriyle yoksulluğu yenmeye çalışan kadınların her birinin farklı yaşam öyküleri bulunuyor.

-Bismil'in tek kadın patronu

 Bismil'de Akpınar Mahallesi'nde manifatura ve tekstil işi yapan 2 çocuk annesi Ayla Atlı, yaptığı açıklamada, 2004'te eşinin işsiz kalmasıyla Diyarbakır'dan Bismil ilçesine taşındığını ve çok zor günler geçirdiklerini söyledi.

Çaresizce ne yapacaklarını bilmez bir haldeyken bir dönem çalıştığı tekstil işini yapmaya karar verdiğini, komşularından cesaret alarak 500 lira mikrokredi aldığını ifade eden Atlı, bu parayla bir makine aldığını, borcunu ödeyince bu kez 700 lira kredi aldığını ve makine sayısını da ikiye çıkardığını anlattı.

Eşiyle birlikte gece gündüz demeden çalıştığını, para kazandıkça önce küçük bir iş yeri sonra daha büyük bir yer açtığını, şimdi ise üçüncü iş yerini açacağını bildiren Atlı, yeni iş yeri için ilk kez 10 bin lira kredi alan kişi unvanını da alacağını ifade etti.

Atlı, şöyle konuştu:

"Kendi iş yerimde manifaturacılık ve tekstil ürünleri satıyorum. Toplam 5 elemanım var. Eşim ve ben de çalışıyorum. Yazın iş çok olunca eleman sayım 10'a çıkıyor. Alacağım on bin liralık krediyle perdeci dükkanı açacağım. Burada toplam 10 kişi çalışacak. Eşim işsiz kalınca çok zor günler geçirdik. Ama mikrokredi hayatımı değiştirdi. İlçede çalışınca önceleri çok horlandım. Sonra zamanla alıştılar. Şimdi çok takdir ediliyorum. Kadın kadar, erkek müşterim de var. Şuan 6 makinem var ve kendi işimin patronuyum. Hedefim bölgede olmayan yorgan ve uyku seti imalatı yapmak. Kendime güveniyorum. Başaracağıma inanıyorum. Burada koltuk kılıfı, nevresim takımları dikiyoruz. Kumaş satıyoruz. Bismil'de bu işi yapan tek kadın benim. Mikrokredi olmasıydı sefil bir hayatımız olurdu. Artık ben başkalarına iş veriyorum"

Atlı'nın yanına çalışan Müzeyyen Çeçeli ise bir kadın patronla özellikle çalışmaktan dolayı çok memnun olduğunu, "Buradan kazandığım parayla aileme katkıda bulunuyorum ve artık kendi ayaklarım üzerinde duruyorum. Kendime güveniyorum. İleride ben de iş kadını olmak istiyorum' dedi.

2 koyunla başladı, şimdi 40 koyunu var-

Bismil ilçesi çıkışında oturan 11 çocuklu Koçer Çelik'in (44) de hikayesi diğer kadınlar gibi yoksulluk. Ancak Çelik de aldığı 500 liralık krediyle "En iyi bildiğim işi, hayvancılık yaparak yoksulluğumu yendim" sözleriyle duygularını dile getirdi.

İki koyuna sahipken aldığı krediyle 2 koyun daha aldığını, zamanla borcunu ödeyerek, yeni krediler alarak hayvan sayısını artırdığını ifade eden Çelik,

"Şimdi 40 koyunum var. Süt, peynir, yoğurt satıyorum. Kocam sakat olduğu için düzenli bir işi yoktu. Şimdi ikimiz hayvanlarımıza bakıyoruz. Hayatımız kurtuldu. İleride 100 koyunum olsun istiyorum" dedi.

 

Editör: Haber Merkezi