BARIŞ HEYETLERİ BİSMİLİN GÖZBEBEĞİDİR.

Bismil Kanaat Önderleri iki adet Barış komisyonları, barışı sağlıyor. Barış komisyonlarda bir heyette H Ali Bilmez ve diğer barış heyetinde Molla Musa Kılıç başkanlığında yürütüyor.

Bismil Kanaat Önderleri İkinci Barış komisyonu Başkanı Molla Musa Kılıç, barış sağlanmaması durumunda, çok sayıda kişinin kan davası nedeniyle başka illere göç etmek zorunda kalacağı ve bölgede, yıllar süren husumet, telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açacağını belirtti.

Toplumsal bir yara haline gelen kan davalarının sona erdirilmesi için "arabulucu" olarak devreye giren Bismil kanaat önderleri, mülki amirler, din alimleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, bazen yıllarca süren girişimleri ile husumetin son bulması için mücadele ediyor.

Kimi zaman tepkilere ve kovulma pahasına rağmen sağduyu, sabır ve kararlılıkla girişimlerini sürdüren, bazı görüşmeler için kilometrelerce yol kateden "Bismilin barış elçileri"nin bu çabası meyvelerini veriyor.

Bölgede bugüne kadar bu girişimler sayesinde ikna edilen yüzlerce aile barıştı. Barışı kabul eden aileler, düzenlenen törenle el sıkıştı, topluca yenilen barış yemeğinin ardından huzurla yaşamlarına devam etti.

Husumetli ailelerin barışmasıyla can kayıplarının ve yaşanacak mağduriyetlerin de önüne geçildi.

Nerede bir olay olursa gidip müdahale ediyoruz"

Bismil Kanaat Önderleri birinci Barış komisyonu başkanı ve Bismil Hüdapar İlçe Başkanı olan H Ali Bilmez, bölgemizde kan davasının olmamasını temenni ettiklerini söyledi.

İki aile arasında bir husumet olduğunda ilk andan itibaren olay yerine gidip, gerginliğin fazla büyümemesi için çaba sarf ettiklerini anlatan Bilmez, iki tarafı sakinleştirip, olayın kan davasına dönüşmesini engellemeye çalıştıklarını belirtti.

Editör: Haber Merkezi