Bismil’in Kütüphanesi Var mı?          
  Bizim ilçemizde de bir kütüphane var. Haberiniz var mı bu arada. Hiç gittiniz mi? Kitapların tozunu kaldırdınız mi? Orada yerel/ulusal gazete okudunuz mu? Öğrenciler; hiç orda ders çalıştınız mi? Kışın sıcak, yazın da serin ortamda doya doya türev soruları çözdünüz mü? Tabi ki sorduğum bu sorulara kocaman bir HAYIR alacağım. Peki bu kocaman hayır yerine sevinçle EVET diyebilmemiz için gelin bu mevcut kütüphanenin türevini alalım. Aman ha kimse sonra integralı almasın. Yoksa eski haline dönecek. Evet bizim kütüphanemiz var. Bu kütühane yeni açılmamış. Çoktandır var. Küçüklüğümden beri yerindedir. Ve nekadar gittiğimde tesadüf mü bilemem ama kapısı kapalıdır. Ve kapına bir kağıt da asmışlar. [mesai saatı: 09.00-12.00 ve 13.00-15.00]  kibar telefonumu çıkarıp saatine bakmak maksadıyla. Saat, mesainin içi gösteriyor. Ama kapı kapalıdır. Belki bazen havalandırma maksadıyla kapsını açıyorlar ama kitapları havalandırmak yanı onları karıştırıp bilgi almak değildir zannedersem.
            Bismil’deki kütüphaneden vatandaşlar ne kadar faydalanıyorlar? Belki bu sadece kütüphane suçu değildir. Milletin de suçu vardır muhakkak. Eğer halk kütüphane gitmese kütüphaneyi de sürekli açmak bir anlam ifade etmez. Onun için öncelikle bizler kütüphanemize sahip çıkmalıyız. Dünyada her varlık ilgi bekler. Kütüphaneye de ilgi göstermek için onun içinde ki kitapları karıştırmak ve beyinlerimizde ki bilgilerin  tozunu kaldırmakla olur.
            Acaba Bismil halkı okumuyor mu? Ondan mı yetkilerimiz bize bilgi kaynağı olan kütüphanemizi halkın hizmetine sunmuyorlar. Acaba kitabımızda ki ilk emri (“ikra reb..”) Bismil halkı bilmiyor mu?
            Kütüphane, sürekli yayın, harita ve benzer eserlerin tasnif edip okuyucuların hizmetine sunulduğu hanedir. İnşallah Bismil halkı da böyle hizmet verecek bir haneye sahip olacak. Çünkü bunu Bismil halkı çoktandır hak ediyor.
            Bismil’deki kütüphaneyi harekete geçirmek için başta resmi kurumlar olmak üzere tüm Bismil halkı seferber olmalıdır. Seferber olmalıdır ki kendisinin beslediğin bilgi kaynağının  kurumaması için çaba sarf etmelidir. Hani eskilerde bir köyün su koyusu kururmuşsa köy, kadınıyla, çocuğuyla, genciyle, ihtiyarıyla o kuyuyu yenileyip(onarıp) suyun akması için seferber olurlardı. İşte ey Bismil halkı bizimde bilgi kaynağımız az kalmış bitecek. Onu yeniden tashih etmek için harekete geçmek lazim. Şuan Bismil çocukları kütüphaneye gidemiyor, ama her sokakta en az 6 tane internet cafeleri rahatlıkla bulabilirsiniz. Ve çocuklar da onlara akın ediyorlar. Acaba orda ne yapıyorlar? Google babadan kütüphaneleri mi dolaşıyorlar yoksa renkli şeyleri mi izliyorlar. İşte sayın Bismil halkı/yetkilileri bu soruya siz cevap verin. Ve cevabı verdiğinizde vicdanınız da bir rahatsızlık duymuyorsanız durmak yok, ,internet kafelere devam. Ha pardon kütüphanelere de dur demelisiniz. Yok efendim eğer diyorsanız durmak yok, kütüphaneyi harekete geçirmek için yola devam sözü söylerseniz işte buyrun süper kütüphane ve Bismil Kültür Merkezi’nin  projesi. Proje de şunlar olmalı;
Öncelikle en az 200+200m2’lik bir bina tashih etmeliyiz. Binada kütüphane ve çalışma(öss ve sbs için ders çalışma ortamı) yeri olmalı. Çalışma yerinin havası da iklime göre uygun hazırlanmalı.
Proje krokisi budur. Tabi ki uzmanlarımız bu projeye eklemeler de yapabilirler. Bu projenin masrafı zannedersem Bismil deki kurumlar için fazla bir miktar değildir. (Kaymakamlık, Bismil Belediyesi, Milli Eğitim, jandarma, Emniyet ve sivil halk.)
            Bismil Haber ve Bismil’in Sesi gazetelerinde okuduğum habere göre Bismil’de İnsan Hakları Masası kurulmuş. Bu kütüphane işi için de İHM üzerine ilgili olarak almasını beklerim. İHM üyelerini kutlar, ilçemize hayırlı faaliyetler yapmasını dilerim.
                                                 [email protected]