AVM inşa edilirken tahrip edilen Hüseyin Ağa Camii’yi hâlâ onarılmadı. Üç senedir ibadete kapatılmasına neden olan restorasyonunun parasızlık gerekçesiyle durdurulması kamuoyundan büyük tepki toplarken, ülkenin en kalabalık bölgesi olan İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı’ndaki Ağa Camii’nin kapalı olması, çok sayıda kişinin ibadet özgürlüğünü de engellemiş durumda. İhtiyacı karşılayacak yeterli büyüklükte cami olmadığı için ibadetlerine yerine getiremeyen vatandaşlar bu durumun derhal çözüme kavuşturulmasını istiyor.

İş merkezinin zemin katını mescid yaptılar

Caminin karşı sokağındaki İdris Bey İş Merkezi’nin zemin katını mescide çeviren vatandaşlar, namazlarını orada kılmaya çalışıyor. Hem küçük, hem de tuvalet ve lavabo sayısının yetersiz olması, namaz kılmak isteyen esnaf ve vatandaşın ihtiyacına cevap vermiyor. Hüseyin Ağa Camii’nin kapalı olması yoğunluğu İstiklal Caddesi’ndeki Taksim Mescidi’ne kaydırdı. Ancak buranın da küçük bir yer olması cemaati sokağa taşırdı. Cuma namazını kılmak isteyenler her hafta olduğu gibi bu hafta da mescide sığmayınca, namazı sokakta rayların üzerinde kılmak zorunda kaldı.

Esnaf bodrum katı mescide çevirdi

Hüseyin Ağa Camii’nin karşı sokağındaki İdris Bey İş Merkezi’nin zemin katını mescide çeviren vatandaşlar, ağır koku altında namazlarını kılmaya çalışıyor. Daha önceleri meyhane olarak kullanıldığı belirtilen yer hem küçük, hem de havalandırması yetersiz olması nedeniyle ihtiyacı karşılamıyor. Öte yandan tuvalet ve lavabo sayısının yetersiz olduğu belirtiliyor. Ayrıca iş merkezi içerisinde mescit olarak kullanılan yerin kirası, elektrik ve su faturaları vatandaşların yaptığı yardımlarla ödeniyor. Özellikle İstiklal Caddesi esnafı ve o saatlerde bölgede bulunan vatandaşlar, Cuma namazı kılmakta sıkıntı yaşıyor. Cuma namazı İdris Bey İş Merkezi’nin zemin katında kılınıyor. Ancak içeriye sığmayan cemaat, sokağa serilen hasırlarda ve iş merkezinin üst katlarındaki koridorlarda namazlarını kılmak durumunda kalıyor. Abdest alınırken de uzun kuyruklar oluşuyor.

Taksim Mescidi de yetersiz kaldı

Hüseyin Ağa Camii’nin kapalı olması yoğunluğu İstiklal Caddesi’ndeki Taksim Mescidi’ne kaydırdı. Ancak küçük bir mescit olması cemaati sokağa taşırdı. Geçtiğimiz Cuma namazını kılmak isteyenler mescide sığmayınca, namazı sokakta kılmak zorunda kaldı. Yüzden fazla vatandaş Cuma namazını sağanak yağmur altında kıldı. Taksim Mescidi’nin minaresinin kısa ve tenekeden yapılmış olması ise eleştirilen diğer bir konu.

Esnaf Ve vatandaş mağdur

İstiklal Caddesi esnaflarından Mehmet Demir, “Şu an iş merkezinin bodrum katında namazımızı kılıyoruz. Ancak burada tuvalet ve lavabo 1 tane var. Ayrıca hijyenik değil. Büyük sıkıntı yaşıyoruz. Taksim’e derhal cami yapılmalı” dedi.

Yine İstiklal Caddesi esnaflarından olan Mustafa Yılmaz da, “Esnaf ve vatandaş mağdur oldu. Yıllar geçti restorasyon hâlâ bitmedi. İnsanlar yağmur altında namaz kılıyor. Birçoğu da yer olmadığı ya da yağmurdan dolayı namazlarını kılamıyor.

Beyoğlu Belediye başkanıyla da konuyu görüştük ama bir gelişme olmadı. Taksim’e ihtiyacımızı karşılayacak büyük bir camii istiyoruz” şeklinde konuştu.
 

Milli Gazete

 

Editör: Haber Merkezi