ERGANİ- Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’de mevcut buğday pazarı esnafı, yeni yapılmak istenen pazarın, özel bir işletme olduğunu belirterek, kendilerine ait yeni bir buğday pazarı yapılması için Ergani Belediye Başkanı Fesih Yalçın’ın kendilerine verdiği yardım sözünü halen beklediklerini söyledi.

Buğday pazarı esnaf

Mevcut buğday pazarı esnafları yaptıkları ortak açıklamada, Yeni yapılmak istenen buğday pazarının özel ve şahsi bir işletme olduğunu vurgulayarak, “Yeni yapılacak olan buğday pazarı ile şu anda mevcut buğday pazarında esnaflık yapan bizler ile hiçbir ilgisi yoktur. Bizler kendi buğday pazarımız için yerimizi almışız müracaatlarımızı yaptıktan sonra yasal işlemlerin tamamlanmasından sonra bizlerde inşaatımıza başlayacağız. Dileyen herkes dilediği yerde dükkan alıp ticaretini yapabilir. İlçede ruhsatı ve çalışma izni olan tek buğday pazarı Adnan Menderes Mahallesinde faaliyette olan buğday pazarıdır” dediler.

‘Sözün tutulmasını istiyoruz’

Esnaf olarak yaptıkları çalışmalar sonucunda ana caddeye bitişik bir arsa temin ettiklerini ifade edilen açıklamada, “Sayın belediye başkanımız Fesih Yalçın bize yardımcı olacağı yönünde söz verdi. Bizlere verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Sözlerinin arkasında dursunlar, bu konuda mağdur olmak istemiyoruz. Yeni yapacağımız buğday pazarı Diyarbakır-Elazığ karayolu üzerinde sıfır noktasında olacaktır. Buğday pazarımızı yaparken çiftçilerimizi de dikkate alarak yapıyoruz. Çünkü çiftçilerimiz bazıları çok mağdurdur. Köyden getireceği 5-6 çuval buğdayın uzağa götürmesi maliyetini dikkate alarak daha yakın yerde yapmayı düşündük. Yeni buğday pazarının yapılacağı yerle ilgili herkesin fikrini alarak uygun yerde yaptık” diye konuştular.

Eski Pazar ihtiyaca cevap vermiyor

Ergani’de faaliyet gösteren buğday pazarının Bakanlar Kurulu kararı ile 1974 yılında açıldığının hatırlatıldığı açıklamada, şöyle denildi:

“Bu buğday pazarını yapanlardan Allah razı olsun. Daha önceki yıllarda burası boş bir arazi idi, ancak kooperatif kuruldu. Eski belediye başkanı İhsan Güzel tarafından burası buğday pazarı olarak yapılmıştır. İlçemizin nüfus itibarı ile büyümesi nedeni ile mevcut olan buğday pazarımız mahallenin ortasında kalıp artık ihtiyaca cevap vermiyor. Ama bazıları bizden habersiz gidip kömürtaş köyü’nde yapılıyor. Oysa Buğday pazarı esnafının yüzde 99’u buradadır. Bizim esnaflarımızın hiç biri art niyetli değildir. Buradaki bütün esnaflarımız istiyor. İhtiyaca cevap verebilecek yeni bir yerde ilçemize yakışır bir şekilde yeni bir buğday pazarı olsun. Mahallemizin de artık mevcut bulunduğumuz bir yerden kurtulup, rahat bir nefes almasını istiyoruz. Bu toz, dumandan ve trafik sıkışıklığından kurtulması için bizlere de bu konuda yetkilerin yardımcı olmasını istiyoruz”

Editör: Haber Merkezi