İcracı bakanlığa dönüşen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan iddialı 2023 yılı hedefleri...Türkiye'de 60 yaş üzeri nüfusun artmasını dikkate alan bakanlık tüm yaşlıların bakım sigortası kapsamına alınmasını amaçlıyor. Engelliler için de bakım sigortası getirilecek. Bakım sigortasının, en az asgari ücret oranında olması planlandı. Çocuk ombudsmanlığı da kurmak isteyen bakanlık, koruyucu aile sayısını artırarak, en az 10 bin aileyi eğitimden geçirmeyi planlıyor. İşte bakanlığın saptamaları ve hedefleri...

DEĞERLER DEĞİŞTİ
- Geniş aileden çekirdek aileye geçiş, göç, kadının iş hayatına katılımı ve kültür değerlerindeki değişimler, yaşlının aile yapısı içindeki eski rolünün de değişmesine ve kurum bakımına talebin artmasına neden olmuştur. Yaşlılarımız devlet desteğine ve profesyonel hizmetlere daha çok ihtiyaç duymaktadır.

ENSTİTÜSÜ KURULACAK
-  Tüm yaşlılara, evlerinden ve sosyal çevrelerinden ayrılmadan yaşamlarını sürdürecekleri sosyal ve ekonomik destek verilmesi sağlanacak.
- Ulusal Yaşlanma Eylem Planı hayata geçirilerek, Yaşlanma Enstitüsü kurulacak. Tüm yaşlıların bakım sigortası kapsamına alınması sağlanacak.
- Yaşlılık konusunda toplumsal duyarlılık artırılacak.
- Tüm özürlülerin  kimlik bilgilerinden bulundukları özürlü grubuna ulaşılarak, ihtiyaçlarına göre hizmet  sunulması ve her özürlünün bakım sigortasından yararlanması sağlanacak.

EVSİZLERE DE BARINMA
- Çalışabilecek durumda olan özürlülere istihdam imkanı sağlanacak, kentlerde sosyal hayata tam olarak katılmaları için gerekli koşullar sağlanacak. Tüm sosyal yaşam alanları özürlülere yönelik inşa edilecek.
- 18-60 yaş arasındaki evsizlere sosyal destek, barınma imkanı sağlanacak.
- Bakıma ihtiyaç duyan bireylere, 'eğitimli bakım elemanı' sağlanacak.

ÇOCUK OMBUDSMANLIĞI
-  Uyuşturucu ve alkol kullanımının yanı sıra şiddet olaylarının da arttığı ortaöğretimde 'Okul Sosyal Hizmetleri' başlatılacak.
- Çocuğun yararının üstün tutulduğu, bireyin, ailenin, toplumun ve devletin tam katılmıına dayalı 'Çocuk Hakları Kültürü' temelinde 'Çocuk Omdusmanlığı' kurulacak ve yaygınlaştırılacak.
- Suça sürüklenen veya suç mağduru olan çocukların ifade ve beyanlarının tek merkezde alınması sağlanacak.
- Her çocuğun mutlaka aile yanında yaşamını sürdürmesi görüşünden hareketle, sosyal yoksunluğu olan çocukların yatılı bakımı yerine profesyonel koruyucu aile veya evlat edindirme sistemi içinde yetiştirilmesinin sağlanması. 10 bin profesyonel koruyucu aileye ulaşılması hedefleniyor.
-  Modern fiziki şartlara sahip kadın konukevleri oluşturulacak ve her mağdur kadına istihdam sağlanacak.

ORTA YAŞLI OLDUK
- Ülkemizde yaşam süresinin uzamasıyla birlikte toplam nüfusumuz içinde 60 yaş ve üzeri nüfus sayısal ve oransal olarak artmıştır. 2009 verilerine göre, ortalama yaşam süresi 73.7'ye yükselen Türkiye, Avrupa standartlarında orta yaşlı bir ülke haline gelmiştir.
- 2010 yılı verilerine göre 60 yaş üstü kişilerin toplam  nüfusa oranı yüzde 10.6 iken 65 yaş üstü kişilerin toplam nüfusa oranı ise yaklaşık yüzde 7.2  seviyesindedir.

 

Akşam

Editör: Haber Merkezi