Konuyla ilgili konuşan Bismil Pamukçular ve Tarım Ürünleri Derneği Başkanı Hasan Vural;  Dicle Elektrik A.Ş’nin usulsüz uygulamalarını ve yapmış oldukları borç yazılarını, görüşmek üzere bugün burada toplanmış bulunmaktayız.
Dicle Elektrik A.Ş’nin haksız kararları karşısında, eylem kararı almıştık. Fakat Manisa Soma’da meydana gelen üzücü kaza nedeniyle, eylem i erteleme kararını aldık.  Mardin, Şanlıurfa ve Batman illeriyle görüşülerek, eylem günü tespit edip birlikte eylemizi yapacağız. 
 
Elektrik çok pahalı
Bismil Pamukçular ve Tarım Ürünleri Derneği başkanı Hasan Vural, enerjinin çok pahalı olduğunu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çiftçinin yaklaşık 100 bin lira masraf yaparak kuyu açtığını, buradan elektrik kullanarak tarlasını suladığını belirtti. 
Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Batman başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu’da sulamada elektrik kullanılıyor. Maliyeti de çok yüksek. Zaten mazot, gübre gibi girdi maliyetleri de ortada. Çiftçiyi zorluyor. Bunun üzerine yüksek elektrik bedelleri de binerse çiftçimiz, tarımsal faaliyeti karsız yapmak zorunda kalır.”
 
ELEKTRİK BORÇLARIYLA İLGİLİ BAKANLAR KURULU KARARI
9 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete’de tarımsal sulama borçlarıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı ve uygulama tebliğinin de yayımlandığını vurgulayan Vural, “Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeninceye kadar, 2014 yılında yapılması gereken tarımsal destekleme ödemeleri yapılmayacağına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı var. Çiftçimiz zor durumda. Bu soruna bir çözüm bulunmalı.” dedi.
 
Bu sorunlar çözülmediği takdirde çiftçinin tarımsal faaliyetini sürdürmekte zorluk çekeceğini belirten Vural, çiftçinin üretimden çekilmesinin maliyetinin ülkeye maliyetinin çok daha büyük olacağını vurguladı. 
 
Abonesi olmayan çiftçilere borç çıkartılmış
Bismil’de tarımcılıkla uğraştığını söyleyen Hamdi Yıldırım, tarım işinin giderinin çok olduğunu ancak, getirisinin az olduğunu söyleyerek, “bölgede çiftçilik yapan biri, pahalı mazot alıyor, sünni gübrelerin fiyatı zaten uçuk durumda, aynı şekilde ilaçlar çok pahalı, bunların yanında hububatların fiyatı oldukça düşük. Kendi imkanlarımla suladığım 25 dönüm tarlama Dicle Elektrik  A.Ş 10 bin TL borç yazısını çıkartıp bana göndermiş. Bende buradan onlara sesleniyorum gelsinler baksınlar Abone varsa, elektrik varsa bende tarlamı Dicle Elektrik A.Ş hibe edeceğim dedi. Aynı mağduriyeti yaşayan İlhami Aykal’a da 25 TL borç yazı geldiği öğrenildi.
4.20140514192152.jpg
2.20140514191759.jpg
3.20140514192133.jpg
Editör: Haber Merkezi