Tarım ve Orman İl Müdürlüğü hayata geçirdiği Soya Üretimini artırma projesi ile Diyarbakır’da soya üretimin arttırmayı hedefleniyor.

Yüzde 75 hibe desteği, yüzde 25 çiftçi katkısı ile üreticilere dağıtılan tohumlar tarlalara ikinci ürün olarak ekilebilir.

ÇİFTÇİLER SULU BUĞDAY TARLASINA İKİNCİ ÜRÜN OLARAK % 75 HİBE DESTEĞİ İLE SOYA EKİLEBİLECEK

Hem insan ve hayvan beslenmesinde, hem de sanayide son derece önemli olan soya, diğer bitki ve hayvan yem kaynaklarına göre, birim alandan daha fazla ve ucuz protein sağlayan bir üründür. Ülkemiz soya tüketimi yıllara göre değişmekle birlikte 3.3 milyon tonu bulmakta;yağlı tohumlar ve türevleri ithalatı için ödenen döviz miktarı bazı yıllar 4.5 milyar dolara ulaşmaktadır.

9B2D6F8E B0A8 490C Ad84 C45C75B1D2D6

Soya üretim miktarımız ise TÜİK’in 2024 yılı verilerine göre sadece 180bin ton civarındadır. Bir başka deyişle yine TÜİK’in 2023-24Yılı Bitkisel Ürün Denge Tablolarına göre tüketimimizin ancak % 4.1’i yerli üretim soya ile karşılanmaktadır.

Yem sanayinin ve kanatlı besiciliğinin en önemli hammaddesi olan soya üretimini arttırmak ve ham yağ açığının ithalat ile karşılanması sırasında oluşan döviz açığını kapatmak, ülkemiz ekonomisi için son derece önemli olan kanatlı sektöründe yem tedariki riskini ortadan kaldırmak için yerli soya üretimi şarttır. Soya ithalatımızda son zamanlarda yaşanan ve değişik nedenlerden kaynaklanan sıkıntılar, kanatlı sektörünün yem tedarikini riske ediyor ve soya fiyatları hızla yükseliyor. Gerek yağ bitkisi, gerekse protein kaynağı olarak son derece önemli olan soya tarımının yaygınlaşması için, soya tarımını olumsuz etkileyenfaktörlerin ortadan kaldırılması gerekiyor.

Cb88A4E9 C76A 42Cb 8915 B182Fab1156D

Soyanın önemli bir avantajı da, Rhizobium bakterisi vasıtasıyla serbest azotu toprağa kazandırması ve kendisinden sonra gelen ürüne dekara 8-9 kg civarında saf azot bırakmasıdır. Alternatif ürün olan mısıra oranla yedide bir düzeyde (5 kg/da) azota gerek duyması, topraklarımızın yüksek gübre kullanımı nedeniyle çoraklaşma riski açısından da soya tarımının yaygınlaşması gerekmektedir. İçinde bulunduğumuz süreçte gübre fiyatlarındaki hızlı artışlar, soya tarımının gerekliliğini daha net ortaya koymaktadır. Topraklarımızın çoraklaşmasını ve nitrat kirlenmesini önlemek için, mono kültür denebilecek düzeyde mısır ekimine bağlı olarak yaygınlaşan mısır hastalıklarıyla mücadele için, sürdürülebilir tarım için uygulanacak münavebede yer alacak en önemli ürün soyadır.

B1C1A141 7C09 4Cf7 8437 730985Aa8005

Progen Tohum Bölge Müdürü Cumali Karakuzu, üreticilerimize tavsiyedir. Bölgemiz için bu kadar önemli bir bitki olan Soya ürününün İl Tarım müdürlüğümüzün desteklemesi bizim için gurur verici bir durumdur.

Bu konu ile alakalı İl tarım müdürlüğümüz İkinci Ürün Soya Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması ile ilgili Proje yürütecektir.

Projede %75 hibe desteği sağlanacak, başvurular ilçe müdürlüklerine yapılacaktır. (Değerli üreticilerimiz alan sınırı yoktur) denildi.

Muhabir: Murat Tanrıkulu