‘Pamukta Akıllı Sulama Çözümleri Günü’ mottosuyla düzenlenen etkinliğe; bölge çiftçileri, yerel ve ulusal basın mensupları ve halk katıldı.

Çiftçilikte yeni dönem damlama sulama sistemi ile sudan yaklaşık yüzde 50, enerjiden yaklaşık yüzde 40, gübreden yaklaşık yüzde 60 ve ilaçtan yüzde 20 gibi tasarruflar elde edilmesi amaç ediniliyor. Bu yeni sistem ile ayrıca verimin de yüzde 30 ile 50 arasında artırılması hedefleniyor.

Amaçlarının bu damla sulama sistemini çiftçiye yerinde tanıtmak olduğunu kaydeden Alaattin Tekin:

“Projemiz şu anda Türkiye’nin pamuk damlama sulama konusunda en iyi proje. Basınçlı sulama sistemiyle suluyoruz, sudan yaklaşık yüzde 50 ekstra tasarruf elde ediyoruz. Elektrikte yaklaşık yüzde 40, gübrede yaklaşık yüzde 60 ve ilaçta yüzde 20 gibi tasarrufumuz söz konusu. Ayrıca bu yeni damlama sulama sistemiyle ekstradan yüzde 20 verim elde etmeyi düşünüyoruz” İfadelerini kullandı.

5 bin dönüme Damla Sulama sistemiyle yatırım yapan Çiftçi Kemal Aydın: “Rekolte olarak şu an gidişat iyi, zararı yok” “Şu ana kadar sulama sistemine yatırım yaptık” “Silvan Barajı inşallah faaliyete girer, biz de bu maliyetlerden kurtuluruz”

pamuk-1.jpg

“Üretimde son 4-5 senedir iyi ürün alabiliyoruz”

Diyarbakır'ın Bismil ve Sur ilçesine bağlı Kayayolu köyünde üreticiler, milyonlarca yatırım yapılarak ekilen pamuktan iyi verim bekliyor.

Bismil ve Sur ilçesinin kesiştiği topraklarda Kayayolu köyünde çiftçi Kemal Aydın, daha önce buğday, arpa, mercimek gibi gıdaların ekildiği alana sadece sulama için milyonlarca yatırım yaparak pamuk ekti. Çölün ortasında adeta Karadeniz’in yemyeşil alanlarını andıran pamuk tarlasında şimdiye kadar hizmettin iyi gittiği ve hasat zamanına kadar yüksek rekolte beklendiği belirtildi.

Çiftçi Kemal Aydın, Kayayolu köyünde arazi kiralayıp 5 bin dönüme pamuk ektiklerini söyledi. Hepsini damlama sistemiyle suladıklarını aktaran çiftçi Aydın, “suyumuz yeterli gelmiyordu. Günde 900 dönüm araziyi az bir suyla sulayabiliyoruz. Düşük bir enerji, az gübreleme ile bu işi bugüne kadar getirdik. Şu ana kadar pamuğun durumu da iyi.

Yüksek verimi düşük maliyetle damlama yaparak bu işi sürdürebilir diye düşündük. 5 bin dönüm pamuk, 3 bin dönüme yakında mısır arazimiz var. Onu vahşi sulama ile suluyoruz. Rekolte olarak şu an gidişat iyi, zararı yok. Hava şartları da iyi. Hala besleme yapıyoruz” dedi.

Aydın; “Bismil Diyarbakır arası arazi geniştir. Bu sistemlerle artık sulanabilecek. Çünkü elektrik pahalı. Büyük bir araziyi nasıl ekerim deyip damlama ve yağmurlama ile. Başka çare yok. Batman’da, Silvan'da ta fakülteye kadar yol boyunca 67 gölet var. Bu göletler normalde Malabadi Barajından beslenecek. 3 milyon döneme yakın arazi bu proje ile sulanacak. Ama bu projeler hep yarım kalmış. Bu göletler bitti ama yıllardır faaliyete girmediler. Bu göletten faydalanmak istedik, kendi imkânımızla sulama sistemini kurduk. Şu anda o sudan faydalanıyoruz. Bu Silvan Barajı inşallah en yakın zamanda faaliyete girer. Biz de bu maliyetlerden kurtuluruz” şeklinde konuştu.

okan-basarir.jpg

Firmanın Türkiye Satış Direktörü Ziraat Mühendisi Okan Başarır yeni damla sulama sistemi ile ilgili şu bilgileri aktardı;

“Diyarbakır’ın Sur İlçesinden Türkiye için önemi çok fala olan ve ilk olan bu projeden size merhaba demek istiyorum. Burada Sur’da Kemal Aydın’a ait arazimiz Türkiye’de pamuk arazilerinde damla sulama sistemi kullanılan en geniş, en büyük arazi olma özelliğini taşımaktadır. Bunun hem Türkiye için hem de bölge için ciddi önemi bulunmakta. Herkesin bildiği üzere Türkiye’de son zamanlarda, enerji maliyetlerinin ciddi şekilde artması, ülkemizin 3 – 4 yıldır ciddi anlamda kuraklık yaşaması ve bundan sonraki süreçte de yaşayabilecek olması, işçilik sıkıntılarının had safhada olması ve dünyada birçok ülke ile pamuk konusunda rekabet edebilmemiz için bizim daha bilinçli ve profesyonel yetiştiricilik yapmamız gerekiyor.

Burada kullanmış olduğumuz ürünler ve yapmış olduğumuz proje bizim bu bahsetmiş olduğumuz özellikleri sağlayacak niteliktedir. Damla sulama sistemiyle pamuk yetiştirdiğimiz arazilerimizde sudan yaklaşık yüzde 50, enerjiden yüzde 40 – 50 civarında tasarruf edeceğimizi, verimin yüzde 30 ile 50 civarında artacağı bunun yanında toprağı daha sağlıklı şekilde gübreleme yapıp, ilaçlarımızı kullanıp topraklarımızı uzun yıllar kullanabileceğimizi görmekteyiz.”

Başarır hedeflerinin bu sistemi yaygınlaştırarak hem bölgede hem de tüm Türkiye’de modern çiftçiliği yaygınlaştırmak ve verimi artırmak olduğunu belirtti.

pamuk-2.jpg

pamuk-3.jpg

pamuk-4.jpg

pamuk-5.jpg

pamuk-6.jpg

kapak-2.jpg

kapak-1.jpg

Editör: Haber Merkezi