Çiftçiye uyarı; Aşırı sulama ve ilaçlamaya dikkat!
 
Bismil ilçesinde pamuk arazilerinin sulamasına başlanıldı. Pamuktaki sulama ve ilaçlamadaki aşırılıkların çeşitli zararlarının olduğunu belirten uzmanlar çiftçileri uyardı.
Bismil  ilçesinde birinci ürün pamuklar sulanmaya başlanırken ikinci ürün pamuk ile mısır için ise ekim hazırlıkları yapılıyor. Pamuktaki sulama ve ilaçlamadaki aşırılıkların çeşitli zararlarının olduğunu belirten uzmanlar çiftçileri uyarıyor.
 
“Fazla su fazla ürün değildir”
 
Çiftçilerin aşırı sulamadan kaçınması gerektiğini belirten Ziraat Mühendisi Nurettin Dal, “Fazla su fazla ürün değildir.  İlk su az verilerek bitki az suya alıştırılmalıdır. İlkin fazla su verilirse, başta elektrik kesintileri, aşırı sıcaklar, suyun yetersizliği nedeni ile çiçeklenme döneminde kozalar dökülür. Bu da verimi ciddi manada düşürür. Bizim tavsiyemiz ilk suyun fazla verilmemesi ve diğer sulamalarda da bitkinin ihtiyaç duyduğu oranda suyun verilmesidir.”dedi.
 
“Gelişi güzel ilaçlama yapılmamalıdır”
 
İlaçlama konusuna da değinen Dal, “Şu anda haşere ilacına dikkat edilmelidir. Çiftçilerimiz gelişi güzel ilaçlama yapmamalıdır. İlaçlama konusunda önceden uzman kişilerden destek alarak vaktinde ve gerekli durumlarda ilaçlama yapmalıdır. İlaçlama atıklarının bertaraf edilmesi konusunda dikkatli olmalıdır.” açıklamasında bulundu. 
 
Editör: Haber Merkezi