1 - Suriçi Yenileme Projesi
2 – Yeni Havaalanı
3 - Dicle Vadisi Projesi
4 - Diyarbakır-Şanlıurfa Otoyolu
5 - Silvan Barajı
6 - Biri Kayapınar'da biri Yenişehir'de olmak üzere 2 şehir hastanesi
7 - 30 bin kişilik bir stad.


Sayın Başbakan bu konuşmasında;
Suriçini, turizm destinasyonu haline getirmiş olacağız. Suriçi yenileme projesi.

5 km uzukluğundaki surları iki yerden yıkılmış durumdadır. Burada onarım yapacak. Suriçinde kapılardan girilmesini sağlayacağız. 500 mimari yapıyı aslına uygun şekilde yeniden yapacağız.


Projelerimiz Diyarbakır'ı tarihteki o önemli konumuna yeniden ulaştıracağız. Yoğun gecekondulaşmanın olduğu bölgede hak sahipleriyle görüşüyoruz. Kimsenin hakkı yenilmeden yeni konutlara taşınacaklar.

YENİ HAVAALANI

Askeri ve sivil havaalanını birbirinden ayırıyoruz. Yeni ve modern bir terminal binası ile Diyarbakır;a yaraşan sivil bir havaalanını Diyarbakır'a kazandırıyoruz. Aynı yere yapılacak ilave hava alanı şehrin daha da boğulmasına sebep olacak ve işin içinden çıkılmayacak sorunlarla bizi baş başa bırakacak.

Keşke bu, sivillerinde kullandığı bu hava alanı Şehrin Dışına Çıkarılsa. Sayın Başbakanım bu hava alanının bulunduğu bölge de YEPYENİ BİR ŞEHİR KURULABİLİR. Ve buranın "sizin işaretleriniz doğrultusunda" imara açılması halinde Türkiyenin en modern şehirlerinden birisine Diyarbakır kavuşmuş olur. Buradan elde edilecek olan gelirle de bir başka yerde 5 tane hava alanı yapılır.

DİCLE'YE YENİ YAŞAM ALANI

Bir diğer projemiz Dicle Vadisi Projesi. Dicle kenarında yeni bir yaşam alanı kazandırıyoruz.

Yerleşimde yöresel bazalt taşı kullanılacak, iklim dikkate alınacak. 2010 yılı Anayasa referandumu çalışmalarına, o zamanki İl Başkanı Av.Baki Aksoy'un daveti üzerine bendeniz de katılmış ve bu münasebetle Dicle Mahallesinde dönemin Milletvekillerinden Sn.Abdurrahman Kurt ile bir iftar yemeğine gitmiştik.

İftardan sonra arkadaşlar ile birlikte camiye gittik ve akşam namazı kıldık. Camiye giderken nerede ise bir dağ çıktık. Kışın karında buzunda bu mahallede yaşayanların evlerine gidip gelmelerinin nerede ise imkansız olduğunu fark ettik ve ben bunu  o zaman bir makalemde dile getirdim. TOKİ'nin Dicle Mahallesini ele alarak Kentsel Dönüşüm kapsamında yeni biri yapılanmaya gitmesinin gereği üzerinde durdum.

Burada zannediyorum Kentsel Dönüşümü dile getiren ilklerden biriyim. Çok şükür Sayın Başbakan Dicle vadisinde Kentsel dönüşümü Diyarbakır'ın çılgın projelerinden birisi olarak dile getirdi.

DİYARBAKIR-ŞANLIURFA OTOYOLU

Diyarbakır için bir başka projemiz, Diyarbakır-Şanlıurfa otoyolu. Edirne'den başlayan, şu anda Ankara'ya kadar kesintisiz ulaşan otoyol, Ankara-Niğde ve Şanlıurfa-Habur kesimini de tamamladığımızda, Türkiye'yi boydan boya geçecek bir hat olacak.(Bu hattın Diyarbakır'a uzanmadığı görülüyor.

Birileri Sayın Başbakanımıza değişik bilgi vermiş olabilir. Bizim istediğimiz yapılacak Otoyolun Diyarbakır üzerinden İran'a ve Karadenize ulaşması ve Karadenizden gelecek yolun Diyarbakır üzerinden Habura uzanan otoyol ile birleştirilmesidir.

SİLVAN BARAJI ARAZİYİ SULAYACAK

Bir başka projemiz Silvan Barajı. Silvan Projesi ile 2 milyon 450 bin dekar tarım arazisinin sulanabilmesini sağlıyoruz.

Bu projeyle hayata geçecek sulama sistemi sayesinde çiftçilerimize, yılda 735 milyon lira ilave gelir elde etme imkanı getiriyoruz. (2005 yılı Kongremizi Şehir stadyumunda yapmış/O bir ilkti ve bir daha tekrarlanamadı ve burada Silvan Barajının 2010 yılında hizmete girebileceğini belirtmiştik.

Ama biz Baraj İnşaatının şimdi başlar ise Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olan 2023 yılında faaliyete geçebileceğini teknik olarak biliyoruz. Projeyi başlatmanızı önemle bekliyoruz.

30 BİN KİŞİLİK STAT

Diyarbakır'a yakışan 30 bin kişilik bir stadın inşasına en kısa sürede başlayacağız. Bir çok vesile ile belirttim, Diyarbakır'ın Olimpik tarzda yeni bir stadyuma gerçekten ihtiyacı var.  Yeni stadyum yapılırken birileri hemen şimdiki stadyumun yerine göz koyacak ve oranın müthiş rantını yemek isteyecektir.

Sayın Başbakanım burada yeni bir yapılaşmaya gidilecek olur ise, Diyarbakır'ın ciğerleri sökülmüş olur. Şehrin bu en önemli yeri fiziki yapısı itibariyle biraz çukurda ve kirlenen hava burada birikiyor.

Yeni yapılaşma ile daha da kirlenecek hava Diyarbakır'lı için bir kabus olur. O nedenle burası ŞEHİR PARKI HALİNE GETİRİLSİN VE HERKES PARA ÖDEMEDEN ÇOLUK ÇOCUĞU İLE GİDİP YAZIN SICAĞINDA DİNLENME İMKANI BULSUN, KİMSE BURADA ÇAY MAY DA SATMASIN, MİLLET TERMOSUNU GÖTÜRSÜN KENDİ ÇAYINI İÇSİN, ONUN BUNUN SOYGUNUNA ALET OLMASIN.


Sayın Başbakanım Yeni yapılacak olan iki hastaneyi millet özlemle bekliyor. Özellikle şehir eski hastanesinin olduğu yer ile ilgili çeşitli spekülasyonlar yapılıyor. Yok arazisi satılmış ta, yok taahhüt işi şimdiden şuna verilmişte falan filan. Ben bunların doğru olmadığını biliyorum ve anlatıyorum.

Sağlık Bakanlığı yatırım daire Başkanlığında görevli Doçent arkadaş ile konuştuğumu, söz konusu yerde 640 yataklı iki hastane yapılacağını, Çocuk ve ana sağlığı bölümünün ayrı bir hastane olarak inşa edileceğini söylüyorum ama millette bir inanıştır, bir efsanedir almış başını gidiyor, şehir hastanesinin yerine konut yapılacak diye. İlgili ve yetkililer işin aslının böyle olmadığı yolunda bir açıklama yaparlar ise, büyük rahatlama olacak.


Ve sur içinde eski yapılar korunup, yeni yapılmış ucubeler yıkılsa bile, anında Kadim Şehir, açık hava müzesi haline gelir.  Zaman zaman bu konulara dönersem hoş görün, bu da benim hassasiyetim.Diyarınsesi

Editör: Haber Merkezi