Son günlerde havanın soğuması, toplu ve kapalı ortamlarda bulunulması, okul ve kreş ortamı gibi etkenler özellikle çocukların daha sık hastalanmalarına neden oluyor. Bu dönemde çocukları hastalıklardan korumak için bir dizi önlem alınması gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Nihal Madak Binboğa, çocukları kış hastalıklarından korumanın yolları hakkında bilgi verdi.

Havaların soğumasıyla çocuklarda üst ve alt solunum yolu enfeksiyonların sık görüldüğünü söyleyen Dr. Binboğa, “Çocuklarda soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, sinüzit, orta kulak iltihabı ve larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra bronşit ve zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonları bu dönemde sık görülmektedir. Bu hastalıkların çoğu ayaktan tedavi edilebilmektedir. Özellikle okula yeni başlayan ana sınıfı ve birinci sınıf öğrencilerinin çeşitli virüs ve bakterilere karşı bağışıklıkları henüz tam gelişmediğinden, ilk senelerde daha sık hastalanmaları doğal bir durumdur.” dedi.

Çocuğunuzun demir ve D vitamini düşükse daha sık hastalanır

Dr. Nihal Binboğa, “Çocukların yoğurt, süt, peynir gibi kalsiyum ürünlerini; et, süt, tavuk gibi protein ürünlerini ve pilav, makarna, ekmek gibi karbonhidratlı besinleri dengeli şekilde tüketmesi, bunun yanı sıra meyve ve sebzelerden yeterli vitamin alımı sağlanmalıdır. Demir ve D vitamini eksikliği olan çocuklar hastalıklara daha yatkındır. Çocuk bunları beslenme ile yeteri kadar alamıyorsa doktora danışılarak takviye yapılmalıdır. Çocuğun haftada 1-2 defa balık yemesine özen gösterilmelidir. Çocuklar abur cubur ve şekerli gıda yeme alışkanlığından uzak tutulmalı, meyve sebze tüketimi artırılmalıdır. Bal, zencefil, zerdeçal, kekik, soğan, sarımsak gibi doğal koruyucu besinleri dengeli şekilde tüketmeleri sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu.

Çocukların mutlaka hastalıklara karşı aşılanması gerektiğini vurgulayan Dr. Binboğa, “Çocuklar için alışveriş merkezleri gibi kalabalık ortamlar yerine açık hava etkinlikleri tercih edilmelidir. Özellikle çocuğun odası ve evin tamamı sık sık havalandırılmalıdır. Çocukları kış hastalıklarından korumanın en önemli yolunun ‘elleri yıkamak' olduğu unutulmamalıdır. Yorgun ve uykusuz olunan dönemlerde daha sık hasta olunmaktadır. Çocuğunuzun her gün 8-10 saat uyumasını sağlayın.” tavsiyelerinde bulundu.

Hastalıkların temas yoluyla da bulaştığını hatırlatan Binboğa, “Bir çocuk kardeşi ya da en yakın arkadaşı da olsa başkasının çatal, kaşık ve bardağını kullanmamalıdır. Hasta olan çocuklar okula gönderilmemelidir. Çocuğa hapşırma ve öksürme sırasında ağız ve burun bölgesini kağıt mendille kapatması ve sonrasında mendili atması öğütlenmelidir.” dedi.

Dr. Nihal Binboğa şu ifadeleri kaydetti:

“Çocuğu aşırı üşütmek, aşırı terletmek ve ona kalın giysiler giydirmekten kaçınılmalıdır. Soğuk kendi başına hastalık yapmaz ise de soğukta kalıp üşüyen vücut, mikroplardan daha kolay etkilenmektedir. Çok kalın giyinmek yerine kolayca çıkarılabilecek ince ve kat kat giysiler giydirilmelidir.

“Sigara, sadece içene değil, çevreye de zararlıdır. Sigara içenler her ne kadar bebek ve çocuklardan uzakta içip üzerlerini değiştirseler de, nefeslerindeki ve üstlerine sinen koku sigara bittikten sonra da devam eder. Sigara içilen yerlerde durmak bebeklerde ve küçük çocuklarda alerjik solunum hastalıklarına yatkınlığı artırır.”

Editör: Haber Merkezi