Dicle Üniversitesi (DÜ) Türkiye'deki devlet üniversiteleri arasında bir ilke imza atarak, istihdam ve gelecek planlama problemi yaşayan gençler için Kariyer Danışma, Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurdu.

Merkez, gençlerin, öğrencilerin ve işsizlerin gelecek planlamasını yaparak istihdam edilmelerine katkıda bulunuyor. Dış İlişkiler ve AB Proje Kurumsal Koordinatörü Doç. Dr. İlhan Kaya'nın öncülük ettiği merkezle 3 ay gibi kısa bir süre içerisinde başvuran yüzlerce vatandaştan 160'ına eğitim sağlandığını söyledi.

Merkezi, Avrupa Birliği (AB) projesi olarak başlattıklarını ifade eden Doç. Dr. İlhan Kaya, "Amerika'daki gözlemlerim ve bir kısım arkadaşların gözlemleriyle merkezi kurduk. Üniversiteyi bitiren öğrenciler rehbersiz bir şekilde ortada kalıyordu. Sevmediği branşta okuyan öğrencilere alternatif meslekleri öğrenebilecek." dedi.

Merkezle öğrenciler ve işsiz vatandaşların uluslar arası imkanlardan ve özel şirketlerdeki durumlardan haberdar olmaya başlayacaklarını dile getiren Doç. Dr. Kaya, bu amaçla danışmanlık hizmeti verdiklerini anlattı.

Kaya, 3 ay önce kurulan merkezin öğrenci ve gençlerin ihtiyaç duydukları bir kısım mesleki bilgileri de sağladığını ifade etti. Daha önce açtıkları Girişimçilik Okulu'ndaki faaliyetleri de dile getiren Kaya, "Burada piyasadaki ihtiyaçları da göz önünde bulundurarak eğitimler verdik. Girişimcilik okulunda birçok başarılı iş adamına ders verdirdik. Böylece öğrenciler ve gençler girişimcilik ile ilgili bilgileri birinci elden dinlemiş oldu." ifadelerini kullandı.

Merkez'de Cv Bankası Oluşturuldu

Kurulan merkezde CV bankası oluşturduklarının bilgisini veren Kaya, başvuranların bilgilerini iş imkânları için yanlarında tuttuklarını anlattı. Merkeze gelen vatandaşların CV hazırlamasından işe nasıl başvurulacağına kadar birçok hizmeti sunduklarını kaydeden Kaya, "Bölgemizde istihdamın zor olduğunu biliyoruz. İş imkânının kısıtlı olması yönüyle baktığımızda merkez olumlu sonuçlar veriyor." diye konuştu.

"Merkez nasıl hizmet veriyor?"

Kaya, öğrenci ve vatandaşların merkeze gelerek sekreterliğe bilgilerini vermesi halinde Kariyer Koçu'na yönlendirildiğini ifade etti. Kariyer Koçu'nun da gelen vatandaşların nitelikleriyle şirketlere tavsiyelerde bulunduğunu anlatan Kaya, birden fazla yerde istihdam edilebilecek ise eğitime yönlendirdiklerini aktardı.

"Güneydoğu'nun En Büyük Alışveriş Merkezi Eleman İstedi"

Güneydoğu'nun en büyük alışveriş merkezi özelliğini taşıyan Ninova'nın da kurulduğunda kendilerinden eleman talebinde bulunulduğunu dile getiren Kaya, şunları söyledi: "Turkcell ve Avea'nın çağrı merkezleri bizi arayıp eleman istediler. Uygun olan arkadaşları da buraya yönlendirdik. Merkez olarak kariyer danışmanlığını en iyi şekilde yapmaya dikkat ediyoruz. Yarı zamanlı çalışmak isteyen öğrencilere de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Öğrencinin ilgisi, alakası ve iş piyasasında yer bulma durumuna göre yardımcı oluyoruz. Sadece öğrenci değil dışarıda işsiz olan vatandaşlara da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim projelerimizin ortakları Çalışma Bakanlığı, İşkur Diyarbakır Ofisi, Diyarbakır Valiliği, Ticaret ve Sanayi Odası'dır. İşkur eğitim için bize vatandaşlar gönderiyor. Bunların da standartları var. Biz de standartlara uygun hareket ediyoruz."

"Devlet Üniversitesi Olarak Türkiye'de Bir İlk"

Amerika'da bütün üniversitelerde bu tür merkezlerin olduğuna dikkat çeken Kaya, Türkiye'deki devlet üniversiteleri arasında ise ilk olarak DÜ'de açıldığını ifade etti.

Kurulduktan sonra 3 ay gibi kısa bir sürede 160 öğrenciye eğitim hizmetin verilmesinde öncülük ettiğini dile getiren Kaya, başvuran sayısının ise çok daha fazla olduğunu anlattı.

"Yurt Dışına Giden Öğrenciler Hedefleri Büyüyor"

AB fonlarından her yıl 60 öğrenci, 10 hoca ve 10 personeli yurt dışına eğitim için gönderdiklerini de kaydeden Kaya, 1 veya 2 dönem yurt dışında kalan öğrencilerin de hedeflerinin büyüdüğünü vurguladı.

Editör: Haber Merkezi