DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi 2011-2012 Akademik yılı açılış törenini gerçekleştirdi. Yapılan törene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır İl Valisi Mustafa Toprak, Dicle Üniversitesi Rektörü Ayşegül Jale Saraç ve birçok kurum müdürü katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Dicle Üniversitesi Rektörü Ayşegül Jale Saraç, faaliyete soktukları proje ve hizmetleri açıklayarak şöyle konuştu: "Fakülte sayımız 10'dan 13'e, yüksek okulumuz 3'ten 4'e, enstitü sayımız 4'e, araştırma merkezi sayımız 18'e, program sayımız 266'ya çıkmıştır. Üniversitemiz bugün 82 lisans, 62 ön lisans, 75 yüksek lisans ve 47 doktora programı ile hizmet vermektedir. Akademik eleman sayımız, bin 265'ten bin 678'e çıkmıştır. Göreve geldiğimizde on üç bin 500 olan öğrenci sayımız, bugün 22 bine ulaşmıştır."

Rektör Saraç, üniversitede Gıda Kontrol ve Araştırma Merkezi projesini hayata geçireceklerini ifade ederek "Veteriner fakültemizin yürüttüğü, kalkınma ajansı tarafından desteklenen bu proje ile bölgemizdeki gıda sanayi ve tüketim sektörü ile komşu ülkelerle yapılacak gıda ihracat ve ithalatlarında hizmet verecek önemli bir laboratuar altyapısı oluşturulacaktır. Araştırma merkezimiz 1, 2 ay içerisinde açılacak olup, ek projeyle akreditasyonu sağlanacaktır."dedi.

Üniversitelerin sadece bilimsel araştırmalarla yetinmemelerini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker de, "Üniversitelerin bulundukları şehrin, bölgenin kısa sürede ekonomik gelişmesinde katkı sağlayan çok önemli müesseselerdir. Üniversitemiz sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel alanda şehrimizin daha iyi bir imaja kavuşması için çaba sarf etmelidir. Sosyal ve siyasi sorunlarla alakalı projeler üretilip, araştırma yapılıp, sonlandırılmalıdır."ifadelerini kullandı.

Bakan Eker, üniversitenin sevgi ve hoşgörüyü daha da arttırması için çaba göstermesi gerektiğini söyleyerek "Dicle Üniversitesi adını barışla özdeşleşen kadim Dicle Nehri'nden almaktadır. Birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapan bu topraklarda barış saklıdır." dedi.

(Ayetullah Turgut)

 

Editör: Haber Merkezi