Diyarbakır'ın tarihi, ekonomisi, kültürel zenginlikleri, mimarisi ve yemekleri hakkında ayrıntılı bilgilerin yer aldığı Diyarbakır Ansiklopedisi çıktı.

Editörlüğünü Diyarbakırlı araştırmacı-yazar ve ansiklopedist İhsan Işık'ın yaptığı 5 cilt halinde yayımlanan ansiklopedi, yaklaşık 90 öğretim üyesi ve araştırmacı yazardan oluşan uzman bir yayın kurulunun katkılarıyla hazırlandı.

Ansiklopedinin Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı'nın (DİTAV) desteğiyle tarihi Erdebil Köşkü'nde düzenlenen ilk tanıtım toplantısında konuşan İhsan Işık, 3 yılda hazırlanan Diyarbakır Ansiklopedisinin kentin tanıtımına büyük katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Işık, Diyarbakır ve İstanbul'da bir süre gazetecilik yaptıktan sonra yaklaşık 40 yıldır Türkçe ve İngilizce ansiklopediler hazırladığını ifade ederek, büyük bir sorumlulukla hazırladığı bu ansiklopedinin hem Diyarbakır hem de Türkiye kamuoyu açısından son derece önemli olduğunu belirtti.

Diyarbakır'ın tarihin her döneminde önemli bir şehir olduğunu kaydeden Işık, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın dünyanın en önemli kültür merkezilerinden biri olduğunu, ilde çok önemli bilim adamları yetiştirdiğini belirtti.

Işık, şöyle dedi:

"Ansiklopedide Diyarbakır'ın tarih boyunca yetiştirdiği tüm ünlü şahsiyetler ile Diyarbakır'da makamları bulunan peygamberler, sahabeler, veliler ve devlet adamları hakkında ayrıntılı bilgiler resimlerle yer alıyor. Tarih boyunca ilde görev yapan tüm valiler, milletvekilleri, senatörler, belediye başkanları, müftülere ilişkin bilgiler ile şimdiye kadar yapılmış tüm genel ve yerel seçim sonuçlarının tablolarla mevcut olduğu ansiklopedide kent merkezi ve tüm ilçeler tarihi ve kültürel zenginlikleri hakkında genişçe tanıtılıyor."

-Kalite olarak öncü-

"Türkiye, şehir ansiklopedileri konusunda dünyada yaya kalmış bir ülke" diyen Işık, Diyarbakır Ansiklopedisi'nin Türkiye'deki şehir ansiklopedilerinin kalite olarak öncüsü, İstanbul dışında da tamamlanmış ilk şehir ansiklopedisi olduğunu belirtti.

Ansiklopedinin Diyarbakırlılara, üniversitelere, köşe yazarlarına, kültür ve sanat merkezlerine ulaştırılması için valilik başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düştüğünü anlatan Işık, "Masrafları karşılandıktan sonra ansiklopedi internette bir web sitesi olarak yer alacak. Siteye ücretsiz giriş yapılabilecek, paylaşımı da serbest olacak" diye konuştu.

Işık, ansiklopedinin Diyarbakır'ın ardından 28 Mayıs'ta Ankara, 1 Haziran'da da İstanbul'da tanıtımının yapılacağını kaydetti. - DİYARBAKIR

Editör: Haber Merkezi