Türkiye'nin pamuk üretim merkezlerinden Diyarbakır’da hasat döneminde yaşanan kirliliğin önüne geçilmediği için hak ettiği değeri bulamıyor. Ekonomik getirisi nedeniyle bölgede "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, teknolojinin gelişmesine rağmen bazı üreticilerin Pamuk yeşilken ve nemli ortamda toplanması, elle toplamayı naylonlu torba kullanması ve depolama sırasında yapılan yanlışlar nedeniyle kalitesi ve berraklığını kaybederek farklı renklere bürünüyor.

Türkiye ekonomisinde önemli konuma sahip pamuktaki kirlenmenin ortadan kaldırılması için Diyarbakır Valiliği koordinesinde "Kütlü Pamuklarda Kirlenmeyi Önleme Komisyonu" Şanlıurfa’da var, Neden Diyarbakır’da kurulmuyor?"

HASAT DÖNEMİNDE NEME DİKKAT EDİLMELİ""

Hasat döneminde bazı sorunların başında, Özellikle hasat döneminde neme, yabancı madde miktarı ve randımana çok dikkat edilmesi gerekiyor çünkü bu konular kütlü pamuk pazarlamasında çok önemli. Dolayısıyla rengi muhafaza edilmesi için pamuğun nemli şekilde toplanmaması gerekiyor. Dolayısıyla yaş ve nemli bir şekilde alınan bu yapraklar kütlü pamuğun nemini artıracak ve depolama sırasında renk bozulmaları meydana gelecek. Bununla birlikte pazarlama konusunda ciddi sorunlar ortaya çıkacaktır.

İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVİNİ YAPMIYOR.

2 yıl önce, Pamuk hasat makinelere nemli havalarda pamuk toplanmaması için nem cihazı takılacağı ve takip edileceği ifade edilmesine rağmen, görev yerine getirilemiyor.

BİSMİL HER ŞEYDE SAHİPSİZ OLDUĞU GİBİ, PAMUKTA DA SAHİPSİZ

İsmini vermek istemeyen, Bir sanayici şöyle konuştu. Bismil’de Sabaha kadar pamuk toplanıyor. Kimseden vicdan kalmamış, Yaprak dökücü ilaçlama sadece göstermelik tarla etrafına atanlar var. Pamuğun içinde %10 yeşil yaprak ile fabrikalara gidiyor. İlçede fabrika sayısı çok olması nedeniyle, biri almasa diğeri alıyor. Pamukta özellik sabah çiğin düştüğü saatlerde ve gece geç saatlerde toplanma yapılmaması gerekiyor. Çınar’da geçen sene bir çiftçi holder ile biçer önünde pamuğa nem veriyordu. Bazıları de yaprak dökücü ilaç atılıyor. 8.ci günde tam yaprakların kurumadığı ve dökmeye hazırladığı vakitte pamuk hasadı yapıyor. Amaç pamuğu yapraklı toplanması ve biraz ağır gelmesi içindir. Peki biz nasıl kaliteyi yakalayacağız. Bu Diyarbakır’a ve çiftçinin kendisine ihanetidir. Nemli koşullarda toplama işlemlerinde uzak durulması gerekmektedir. Dedi.

PAMUK ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ UYARIYOR. DİNLEYEN YOK.

Bismil Pamuk üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, Nemli havalarda ve gece geç saatlerde pamuğun toplanmaması gerekmektedir. Bismil pamuğu kaliteli ama biz kaliteyi bozuyoruz. Aslında kaybeden çiftçidir. Fazla kilo almak için çiğ havada pamuk toplanmaması gerekmektedir. Yoksa pamuğun kalitesi düşer. Dedi.

YÜKSEK ROKOLTE İÇİN PAMUK TEMİZ TOPLANMALI

Diyarbakır pamuğunun yüksek kaliteli Pamuk elde etmenin yanında piyasada tercih edilen olabilmek için Pamuğu temiz toplanmalıdır. Pamuğun temiz toplanmamasının ana nedeni ilaçsız ve pamuğun erken hasat edilmesidir. Bunun suçlusu pamuğu ilaçsız ve yeşil yapraklı olduğu bildiği halde, aç gözlülüğünde pamuğu alan çırçırcıdır. Bu tur Çırçırcılarda Diyarbakır’a ihanet etmektedir. Dünya genelinde önemli stratejik ürünler arasında yer alan pamuğun ekiminden hasadına kadarki süreçte çok dikkatli ve bilinçli olunması gerektiğine herkes tarafından bilmesine rağmen uygulayan yok. Nasıl Devlet anız yakmasını önlediyse, pamuğa da el atsın. Bu milli bir servettir. Pamuk temiz toplansın, Çırçırcıda temiz toplayan çiftçinin hakkını versin. Yeşil yapraklı ve nemli pamuk ile Kuru ve yapraksız pamuğun fiyatı aynı olur mu? Neden Fabrikacı temiz toplayan çiftçinin hakkını vermiyor.

İPLİK FABRİKALARINDAN UYARI GELDİ.

Adıyaman’da Güçlü Tekstil Yönetim kurulu Başkanı Ziya Güçlü, pamuğun temiz toplanmaması nedeniyle büyük firmalar tarafından Diyarbakır pamuğunun tercih edilmediği dile getirildi.Güçlü, açıklamasında önceki yıllarda Diyarbakır pamuğu baş köşede bırakıyorduk. Artık yüksek çepeli ve nemli toplanması nedeniyle, Urfa pamuğu Diyarbakır’a beş çekiyor. Diyarbakır pamuğu kaliteli, pamuğun değeri bilin, nemli ve yapraklı toplanmayın. Yoksa Balyanın fiyatı ya düşük satarsınız. Ya da satamazsınız. Dedi.

BİSMİL DAHA KALİTELİ PAMUK İÇİN RANDIMAN SİSTEMİNE GEÇTİ. AMA.....

İlçede kaliteli pamuk için ve çiftçiye hak ettiğini ödemek için, Randıman sistemine geçti. Fakat kararlılık olmadığı için, randımansız alan firmalar var.

1.jpeg

CANSI, PAMUK TOPLANMA KURALLARA UYULMALIDIR.

Doğu Anadolu ve D. Bakır, Bölge Müdürü Ziraat Mühendisi Mehmet Canşi yaptığı açıklamada, Düzgün pamuk toplama kurallarına göre toplayalım, yıl boyunca vermiş olduğumuz emeklerimizi tarlada ziyan etmeyelim. "Pamukta verim ve kaliteyi arttırmanın, üretim maliyetini düşürmenin önemli aşamalarından birisi hasat sürecidir. Bugünlerde pamuk ekiliş alanlarında hasat hazırlıkları başlamaktadır. Bu yıl hava şartları tek kırıma uygundur. Pamukta makineli hasat yapılacak alanlarda kullanılması gereken yaprak döktürücü ve koza açtırıcı kimyasalların kullanımı önem taşımaktadır. Bu konuda yapılması gereken; uygun bir kimyasal seçimi yapılmalı ve doğru zamanda kullanılmasıdır. Yaprak döktürücü veya koza açtırıcı kimyasalların herhangi bir şekilde verim ve kalite kaybına yol açmaması için uygulama zamanının doğru belirlenmesi son derece önemlidir. Yaprak döktürücü materyallerin gereğinden erken kullanımının kütlü verimini ve lif kalitesini olumsuz etkileyebileceği unutulmamalıdır, hava koşullarına bağlı olarak yaprak döktürücü ve koza açtırıcı kimyasalların uygulanmasından 10-15 gün sonra hasat dönemi başlamaktadır. dedi.

kaynak: Bismil Tarım borsası facebook

Editör: Haber Merkezi