Pandemi sürecinde iş yerini kapatmak mecburiyetinde kalan iş yeri sahiplerine bin 500 TL destekte bulunacaklarını açıklayan Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda Covid-19 önlemleri kapsamında kapatılması zorunlu tutulan iş yeri çalışanlarına da gıda yardım paketi ulaştıracağını belirtti.

Hazırlanan sosyal paketlere ilişkin açıklamalarda bulunan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu, pandemi süresince şu ana kadar yapılan sosyal yardım çalışmaları ve bundan sonra hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında bilgi verdi.

Yaklaşık bir yıldır pandemi ile mücadele edildiğini hatırlatan Karaloğlu, "Elbetteki pandemi ile mücadele döneminde toplumun birçok kesiminde farklı ekonomik etkiler oluştu. Birinci kısıtlama döneminde hükümetimiz bir sosyal destek programı açıkladı. Diyarbakır'da birinci, 2'nci ve 3'üncü fazda toplam 202 bin 935 vatandaşımıza biner lira yardım gönderildi. Daha sonra 'Biz Bize Yeteriz' kampanyasında 46 bin 127 ailemize biner lira yardım gönderilmiş oldu. Özellikle işini kaybetme riski olanlara da önemli destekler açıklandı ve uygulandı." dedi.

"Diyarbakır'da şu ana kadar 528 milyon destek ve ödenek sağlandı"

İş yeri ve çalışanlarına yönelik yapılan destek paketlerine de değinen Karaloğlu, "Diyarbakır'ımızda 21 bin 75 çalışanımız kısa çalışma ödeneğinden yararlandı. 22 bin 306 çalışana nakdi ücret, 10 bin 210 işçimize işsizlik, 13 bin 305 çalışanımıza normalleşme desteği olmak üzere toplam 528 milyon 82 bin 702 Türk Lirası destek ve ödenek sağlandı." ifadelerini kullandı.

Karaloğlu, "İkinci kısıtlama döneminde aralık ayı içerisinde işyeri tamamen kapanmış esnaflarımız ile ilgili bir destek programı açıklanmıştı. Pandemi sonrasında reel sektörün ayakta olması için şirketlerimize dönük cansuyu kredileri sağlandı. Hem finansman hem SSK ve vergi ertelemeleri ile borçları konularında çok önemli destekler verilmiş oldu." şeklinde konuştu.

Bundan sonra yapılması planlanan destekleme paketlerinı açıklayan Karaloğlu, "Esnafımıza Büyükşehir Belediyesi olarak bin 500 TL desteğimiz olacak. Bazı esnaflarımız şirket altında çalışabildiğinden dolayı hem ticaret odasından hem de esnaf odaları birliğinden destek aldık. Odalarımız kendilerine bağlı tamamen kapalı olan iş yerlerinin bilgi ve IBAN numaralarını bize verecek ve ilgili hesaplarına paralarını yatırmış olacağız. Yani esnafımızın müracaatına gerek yok. Tamamen bağlı bulundukları odalar üzerinden talepler bizlere iletilecek. Yapılan tespitlere göre Diyarbakır'da 2 bin 750 işyerimizin kapalı olduğunu görüyoruz. Bundan sonra da gözden kaçanlar varsa bunu arttırabiliriz." diye belirtti.

"7 bin 500 çalışana gıda yardımı sağlanacak"

Pandemi dolayısıyla kapatılan cafe, kahvehane, internet cafeler ve benzeri iş yerlerinde çalışanlara yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Karaloğlu, Diyarbakır'da tespit edilen yaklaşık 7 bin 500 işçiye gıda yardımı sağlayacaklarını belirtti.

İhtiyaç sahibi ailelere yönelik yapılan yardımlara yeni düzenleme getirdiklerini kaydeden Karaloğlu, "Aynı zamanda esnafımıza dolaylı destek sayılabilecek yeni bir uygulamamız da olacak. Daha önce bilindiği üzere belediyeler satın aldıkları gıda veya giyimleri ayni yardım olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyordu. Büyükşehir Belediyesi olarak bu sistemi tamamen değiştirdik. Bir bankayla anlaşma yaptık. Bundan sonra ihtiyaç sahibi ailelerimize sosyal kart dediğimiz kredi kartı vereceğiz." dedi.

Söz konusu kartın avantajlarına değinen Karaloğlu, "Bu kartlara 4 ayda bir ve ramazan ayında belediyemizin imkanları doğrultusunda para yükleyeceğiz. Aileler, bu kartla istediği market ve mağazadan ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Bu şekilde aileler hem rencide olmayacak hem de istediği ürünü alabilmiş olacaklar. Bu uygulama 17 ilçemizde hayata geçirilecek. Şu an merkez 4 ilçemizde 2 bin 700 kartı dağıttık ve ilk 250 TL'yi yükledik. Diğer ilçelerimizde de çalışmalarımız devam ediyor." şeklinde konuştu.
 

Editör: Haber Merkezi