Diyarbakır Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Mahmut Sert tarafından yayımlanan yazılı basın açıklamasında söz konusu sorunların temelinde ecza depolarında olmayan ilaçlar ve nöbetçi eczanelerde yaşanan yoğunluk olduğunu belirtti. Sert, ilaç yokluğu sorunun her sene tekrarlanmaması adına ilgili tüm tarafları ortak zeminde çözüm bulmaya davet etti.

Son dönemde eczanelerde kimi ilaçların bulunmadığını ve halkın ilaca erişim konusunda mağduriyet yaşadığını belirten Sert, "Özellikle yetişkin insülün, romatizma ilaçları, mevsimsel hastalıkların ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarının artmasıyla ihtiyaç duyulan ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar ve fitiller, azitromisin grubu antibiyotikler, burun damlaları, spreyleri vb. ilaçları hastalarımıza verememekteyiz. İlaç depoları eczanelerimize sınırlı sayıda ilaç vermekte, hastalar da eczane eczane dolaşıp ilaç aramak zorunda kalmaktadır." dedi.

"Yokluğun ana nedeni, yüksek kâr amacı güden şirketlerin ilacı ticari bir meta olarak görmesidir"

İlaç yokluğunun sorumlusunun eczacı olmadığının altını çizen Sert, "Yokluğun ana nedeni, döviz kurundaki artışın ilaç fiyatlarını etkilemesi sonucu yüksek kâr amacı güden ilaç şirketlerinin ilacı ticari bir meta olarak görmesidir. Geçtiğimiz yıllarda da kur düzenlemeleri sebebiyle ilaç yokluğu yaşanmış, yokluğa sebebiyet verenin ve mağduriyete yol açanın ilaç şirketleri ve özel ecza depoları olduğu bilgisi Birliğimiz tarafından Sağlık Bakanlığı ve kamuoyuyla paylaşılmıştır." ifadelerine yer verdi.

Yaptıkları araştırmalarda, kimi ilaçlarda yaşanan yokluğun sebebinin talep fazlalığı ve buna karşılık üretim azlığı olduğunu ifade eden Sert, bazı ilaç depolarının eşit ve hakkaniyetli ilaç dağıtım yapmadığı da birliklerince belirtildiği bilgisine yer verdi.

Nöbetçi eczanelerdeki yoğunluğun nedenlerine de değinen Sert, şu ifadeleri kullandı:

Son dönemde maalesef hastalarımızın mağdur olduğu bir konu da nöbetçi eczanelerin çok kalabalık olması. Bu sorun da büyük oranda ilaçların bulunmamasının doğurduğu bir sorundur. Öte yandan hastanelerden gelen reçetelerin manuel olarak yazılmış olması hastanın eczanede kalış süresinin uzun olmasına yol açıyor. Elektronik reçeteyi sisteme çok hızlı bir şekilde işleme, hastanın ilacını verme imkânımız varken elle yazılan reçete, işlemi dakikalar boyunca uzatmakta eczanede yığılmaya yol açmaktadır. Mevsimsel hastalıkların ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarının yoğun yaşandığı bir salgın dönemine denk gelmesi de yoğunluğu arttıran başka bir nedendir.
"İlaç, ticari bir meta olarak değerlendirilmemeli"

Nöbetçi eczane sistemi ile ilgili titiz bir çalışma yürüttüklerini belirten Sert, "Geçen dönemde 7 olan nöbetçi eczane bölgesi odamızın çalışması ile 8’e çıkarılmıştır. Vatandaşlarımızın nöbetçi eczane bilgisine rahat ulaşımını sağlamak için Diyarbakır Eczacı Odası Mobil uygulamasını hayata geçirdik. Ayrıca kamu hastanelerinin acil servislerine nöbetçi eczaneye ulaşımı kolaylaştıran dijital Akıllı Nöbetçi Eczane Ekranları kurduk." dedi.

İlaç yokluğu sorununun her sene tekrarlanmaması adına ilgili tüm tarafları ortak zeminde çözüm bulmaya davet eden Sert, "Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, ilaç endüstrisi ve dağıtım kanalları da görev ve sorumlulukları çerçevesinde sorunun krize dönüşmemesi için her türlü duyarlılık ve çabanın içinde olmalıdırlar. İlaç, ticari bir meta olarak değerlendirilmemeli, ihtiyaç duyulduğunda hastalar erişebilmeli, alabilmeli ve kullanabilmelidir. Biz eczacılar olarak; bulunmayan ilaçlarla ilgili bir an önce tedbir alınmasını ve bulunmayan ilaçlardaki sıkıntının giderilmesini istiyoruz." diye belirtti.

Editör: Haber Merkezi