Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yurt dışına açılmasını sağlayacak Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının temeli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Eker ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla düzenlenecek törenle atılacak.
 
Dün açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Diyarbakır'a adeta çıkarma yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  bu gün Diyarbakır, Batman ve Mardin'deki temaslarını sürdürürken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da Diyarbakır'daki programa katılacak.
 
Yıldırım, Eker ve Şimşek, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yurt dışına açılmasını sağlayacak Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının temelini atacak. Temelin atılmasıyla yıllardır mevcut terminal binası ile apronun yetersizliği nedeniyle yurt dışı seferlerinin düzenlenemediği, yeni terminal binası ve diğer kısımlar konusundaki sıkıntı da sona ermiş olacak. 
 
- Bölge turizmine büyük katkı sağlayacak
 
Yeni terminal binası 5 milyon yolcu kapasiteli olarak inşa edilecek. 257 milyon lira yatırım ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin körüklü tek havalimanı olacak. 86 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 107 bin metrekare alana inşa edilecek terminal binası hizmete girdikten sonra Diyarbakır Havalimanı'nda günde 10 binin üstünde yolcu hareketi olacak. Terminal binasında 6 köprü ve bin 38 araçlık kapalı otopark, arıtma tesisi ve ısı merkezi yer alacak. Aprondan 6'sı körüklü olmak üzere toplam 10 uçak, bir saat dilimi içerisinde hizmet alabilecek. Bölge ekonomisine ve özellikle turizmine büyük katkı sağlayacak yeni terminal binasının, 2015 yılında tamamlanarak açılması hedefleniyor.
 
Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binası bir süre öncesine kadar 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığınca ''atış alanı'' olarak kullanılan 1 milyon 100 bin metrekare büyüklüğündeki alan üzerinde inşa edilecek. Milli Savunma Bakanlığından, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devredilen bu alandaki mühimmat, geçen yıl Azerbaycan Mayınlı Alanların Temizlenmesi Milli Ajansı (ANAMA) ekiplerince temizlenmişti.
Editör: Haber Merkezi