TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ ile Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliğiyle düzenlenen Diyarbakır 5. Kitap Fuarı’nın açılışı yapıldı. Bu yıl 150 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen fuarda geniş bir konu yelpazesi içinde konferans, panel, şiir dinletisi gibi 60 kültür etkinliğinde ve imza günlerinde 300 yazar okurları ile buluşacak.

Fuarın açılışında konuşan TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, yılın ilk yarısında 6 fuar açtıklarını ve kalkınma, ticaret ve teşvik anlamında bu fuarların bölge için önem arz ettiğini söyledi. Yüzde 15 artış ve yüzde 20 büyümenin olduğu fuara 100 binin üzerinde katılımcı beklediklerinin altını çizdi.

Nobel Peşew'e verilmeli

Kürt Yazarlar Birliği Başkanı Mehmet Yılmaz da Kürtçe yaptığı konuşmasında, yazarların kalemlerinden damlayan mürekkebin aydınlığın yakıtı olduğuna dikkat çekerek, "Dünyadaki her dil bir renk ve sestir. Ancak Kürt dilinin kandili yakıtsız bırakıldı. Kürt aydınları sürgün edildi, cezaevlerine konuldu" diye konuştu. Kürt dilinin kıyımı karşısında Avrupa'nın da çok masum olmadığını anımsatan Yılmaz, bu yıl ki Nobel Edebiyat ödülünü Kürt edebiyatçı Abdulla Peşew'e verilmesini isteyerek, "Kürt dili çoktan böyle bir ödülü hak etmiştir. Biz ödül peşinde değiliz. Ancak böyle bir ödüllendirmeyi Avrupa'nın Kürt dili karşısındaki özrü olarak göreceğiz" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Soma’da iş cinayetinde yaşamını yitirenleri rahmetle anarak başladığı konuşmasında "Bu insanlık ve vicdan sorunudur. O nedenle ben toplumun vicdanı olan aydınların artık bu iş cinayetlerine el koyması gerektiğini düşünüyorum. Soma’da yaşanan trajedi, katliam sanata, edebiyata konu olursa kitaplar yazılır, şiirler yazılır, öyküler yazılır, sineması çekilirse bence politik faaliyetlerden daha etkili sonuçlar doğuracağına inanıyorum" dedi.

Demokratik, çoğulcu, özgürlükçü ve bütün farklılıkların kendisini ifade etmesine zemin sunan, Amed'de yeşeren bu fuar anlayışının diğer illerde de karşılık bulmasını arzu ettiklerini söyleyen Kışanak, konukları Kürtçe selamladı.

Kürt yayımcılığının, Kürt edebiyatının gelişmesi, güçlenmesi ve hak ettiği yeri bulabilmesi için hep beraber büyük bir destek ve çabayı göstermek gerektiğini belirten Kışanak, fuarların bu konudaki işlevinin de büyük olduğunu söyledi. Kışanak, "Farklı kimliklerin, farklı halkların birbirinin diline, edebiyatına saygı duyması, tanıması ve oradan beslenmesi kadar önemli bir şey yoktur. İnanıyorum ki bu fuar her birimizi farklı dillerde yazılmış eserlerle buluşturacak, tanıştıracak ve bu konuda da hepimizin dünyasını geliştirecektir" şeklinde konuştu.

20145201632522.jpg

Diyarbakır duygularını, düşüncelerini, hüznünü taşa nakşetmiş bir kent olduğunu belirten Kışanak, "Yaşadıklarını, tarihini, hüzünlerini, acısını, sevdasını dile getirmek için çok daha kolay bir yol olan kağıtla, kalemle Diyarbakır’ın daha fazla buluşması gerekir. Bu kentin tarihinde birikmiş çok şey var, bağrında yeşermiş çok şey var bunları bütün dünya ile paylaşalım. Kıskanmayalım, yazalım, eserler üretelim" dedi. Kışanak, konuşmasını Kürtçe yaparak tamamladı.

Konuşmaların ardından kurdeleyi kesen katılımcılar stantları dolaştı. Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı stantları tek tek dolaşıp, kitapları inceleyerek, yayıncılara "Hoşgeldiniz" dediler.

Kaynak : Diyarbakır büyükşehir belediyesinden alıntı yapılmıştır.

Editör: Haber Merkezi