Tadı, aroması ve büyüklüğüyle bilinen Diyarbakır karpuzları, hasat sonrası kamyonlarla başta anlaşmalı zincir marketlerin çeşitli şehirlerdeki şubelerine sevk ediliyor. Üreticiler, sıcak havaların erken bastırmasıyla birlikte hasada hızlıca başladıklarını belirtiyor.

Diyarbakır’da Karpuz Hasadı Sürüyor Tarlada Kilosu 1 2 Lira(2)

Karpuz üreticisi Ercan Tunç, bu yıl 400 dönüm alana karpuz, 100 dönüm alana ise kavun ektiklerini ifade etti. Şu anda karpuzun tarladaki kilogram fiyatının 1-2 TL arasında değiştiğini söyleyen Tunç, ürettikleri ürünleri Iğdır, Van, Adana, Mersin, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi illerdeki marketlere gönderdiklerini aktardı.

Diyarbakır’da Karpuz Hasadı Sürüyor Tarlada Kilosu 1 2 Lira(3 1)

Tunç, bu yılın iklim koşullarının üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, "Bu yıl rüzgar ve poyraz karpuzlara ciddi zarar verdi. Hasada üç gün kalmışken sıcak rüzgarlar nedeniyle ürünler erken olgunlaştı. Böyle olunca birçok üretici aynı anda ürününü piyasaya sürmek zorunda kaldı. Bu da doğal olarak fiyatların düşmesine neden oldu. Sıcaklar bir anda bastırınca bütün mahsul aynı anda çıktı," dedi.

Diyarbakır’da Karpuz Hasadı Sürüyor Tarlada Kilosu 1 2 Lira(6)

Yaz mevsiminin gecikmeli başladığını ancak etkisinin bir anda yoğun şekilde hissedildiğini dile getiren Tunç, “Eğer karpuzlar aşamalı olarak çıkmış olsaydı, arz dengeli dağılırdı. Şu an Adana, Manisa, İzmir, Elazığ, Adıyaman ve Şanlıurfa’da aynı anda hasat var. Bu da piyasaya aşırı yüklenme oluşturdu. Örneğin halde 100 ton talep varsa, 500 ton ürün girince fiyat otomatik olarak geriliyor,” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’da Karpuz Hasadı Sürüyor Tarlada Kilosu 1 2 Lira(4)

Karpuz üretiminin aile geleneği olduğunu vurgulayan Tunç, “Bu iş dedemden babama, babamdan bana geçti. Yaklaşık 100 yıldır bu topraklarda Diyarbakır karpuzu yetiştiriyoruz. Bu bölgenin toprağı ve minerali, karpuza eşsiz bir tat kazandırıyor,” dedi.

Diyarbakır’da Karpuz Hasadı Sürüyor Tarlada Kilosu 1 2 Lira(1)

Kaynak: İHA