Diyarbakır'da devletin yatırım yapmaları için bedelsiz tahsis ettiği arsaları, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı müthiş yeni teşvik sistemi sonrası çek, senet ve nakit para karşılığı el altından satma yoluna giden uyanıklara karşı OSB harekete geçti. Yatırım şartlarını yerine getirmeyenlerin tahsisini iptal yoluna giden OSB Yönetimi, bu yolla arsa tahsisi bekleyen yatırımcının önünü açacak.

Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik sistemi sonrası sisteme göre en avantajlı durumda olan 6. bölgede yer alan Diyarbakır'da yatırımcılar yatırım yapmak için hareketlendi. Organize Sanayi Bölgesi'nde yer arayışına giren yatırımcılara bazı uyanıkların daha önce devletin kendilerine bedelsiz tahsis ettiği arsaları çek, senet ve peşin para ile satma yoluna gittikleri öğrenildi.

Bu durum karşısında Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı yazılı açıklama ile hükümetin hazırlamış olduğu yeni teşvik paketinin ardından, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde yeni yatırımcılarda arazi tahsisi için belirgin bir hareketlilik görülmeye başlandığını belirtildi.

OSB Başkanlığı'na ulaşan bazı olumsuz duyumlar olduğu kaydedilen açıklamada, yatırım için arazi tahsisi yapıldığı halde süresi içinde gerekli girişimleri yapmayan yatırımcılardan bir bölümünün, arazi arayışı içinde olan yatırımcılarla görüşerek kendi taahhütlerini yerine getirmedikleri tahsislerini çek, senet veya peşin olarak satma girişiminde oldukları yolunda duyumlar alındığını kaydedildi.

YATIRIMIN ÖNÜNÜ BUNLAR TIKIYOR

OSB de arsaların yatırımcılara yatırım yapması için belli şartlarla tahsis edildiğini hatırlatan açıklamada şu ifadeler kullanıldı.

“Yükümlülüklerini yerine getirmeyen yatırımcılara kanuni süreç başlatılmış, süresi içersinde yatırım yapılmayan 18 işletmenin tahsisleri iptal edilerek yeni işletmecilere verilmiştir. Diğer yükümlülüklerini yerine getirmeyen yatırımcılar için de aynı yöntem kararlılıkla ve titizlikle izlenecektir. Organize Sanayi Bölgemizde tahsisler yapılmasına rağmen süresi içersinde vermiş oldukları taahhütleri yerine getirmeyenlerin sözleşmeleri iptal edilecek ve yeni yatırımcılara devredilecektir.

Yatırımcıların OSB' den arsa talebinde bulunurken sadece ve sadece OSB Yönetim Kuruluna talepte bulunmaları ve başka kimselerle yaptıkları bu konudaki sözleşme ve işlemlerin geçerli olmadığının özellikle yatırımcıların bilgilerine sunulmasına gerek duyulmuştur. Yatırım yapmak isteyen değerli yatırımcıların bazı art niyetli kişilerce kullanılmamaları ve yanlış yapmamaları adına bu duyurunun yapılmasının gerekliği doğmuştur”

“O ARSALAR KİMSENİN BABASININ MALI DEĞİL”

Organize Sanayici İş Adamları Derneği (OSGİAD)Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Aziz Özkılıç'ta arsaların kimsenin babasının malı olmadığını OSB yönetiminin çok doğru bir karar aldığını belirterek, “O arsalar devlet tarafından gerçek sanayici, yatırımcı için tahsis edilmiştir. İstihdam getirmesi yatarım yapması için yoksa devletten bedelsiz alıp babasının malı gibi el altından satsın diye değil. Bu tarzda arsaları el altında satanların varlığından bizde haberdarlık arsalar onların babalarının malı değildir.” dedi.

YATIRIMIN ÖNÜNDE BÜYÜK ENGEL

Devletten yatırım yapma bahanesiyle bedelsiz arsa alan bu kişilerin Diyarbakır'da yatırımın, yatırımcının önünde tıkadığını kaydeden Özkılıç, “Diyarbakır'da yatırım yapmak için 150 firma arsa bekliyor. Ancak bunlar hiçbir yatırım yapmadığı gibi o arsaları işgal ediyor. Yatırım ve yatırımcının önü açılmalı bu tarz hareketi yapanlara prim tanınmamalıdır. Bunlar yatırımın önündeki büyük engellerdir. OSB yönetimi devletin arsalarını el altından satanları belirlemesi arsa tahsis belgelerini iptal etmesi ve haklarında hukuki yolla ceza istenmesi lazım” şeklinde sitem etti.

Editör: Haber Merkezi